Next.e.Go: Η γερμανική επένδυση τελικά έγινε στη Βόρεια Μακεδονία και όχι στην Ελλάδα

 Next.e.Go: Η γερμανική επένδυση τελικά έγινε στη Βόρεια Μακεδονία και όχι στην Ελλάδα

Τελετές, επικοινωνιακά τρικ και το αφήγημα για επενδύσεις της κυβέρνησης, φαίνεται τελικά πως μετατρέπεται σε επενδυτικές ιστορίες «για γέλια και για κλάματα». Ένα ακόμα παράδειγμα, είναι η κατασκευή εργοστασίου της γερμανικής Next.e.GO στην Ελλάδα, που το 2020 υποσχόταν 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 5.000 έμμεσες, με επενδυτικό σχέδιο 100 εκατ. ευρώ.

«Δεν οραματιζόμαστε την Ελλάδα απλά ως μία χώρα που είναι ανταγωνιστική σε επίπεδο υπηρεσιών. Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και στον κλάδο της μεταποίησης υψηλής τεχνολογίας», τόνιζε τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις διαπραγματεύσεις να προβλέπουν ακόμα και την ίδρυση Κέντρου Τεχνολογίας και Καινοτομίας για ερευνητικούς σκοπούς. Το πρότζεκτ; Η παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας.

Ακολούθησε στασιμότητα. Η πανδημία που «πάγωσε» τις εξελίξεις, αλλά και λίγο αργότερα ο πόλεμος στην Ουκρανία που έφερε νέα αβεβαιότητα, η επένδυση δεν προχωρούσε.

Μέχρι σχεδόν δύο χρόνια μετά, αφού πριν από λίγα 24ωρα, ενώ υπήρξαν ρεπορτάζ που επανέφεραν στη δημοσιότητα το επενδυτικό σχέδιο, το Newsauto.gr έριξε τη «βόμβα» ότι «η γερμανική εταιρία υπέγραψε συμφωνία» με τη Βόρεια Μακεδονία για την κατασκευή μονάδας παραγωγής.

Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως «η Ελλάδα μεταμορφώνεται γρήγορα σε μια χώρα που είναι ανοιχτή σε προχωρημένες άμεσες ξένες επενδύσεις» υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «προσφέρουμε μια ισχυρή δέσμη οικονομικών κινήτρων».

Το Data Center που δεν έχει βάλει ούτε θεμέλια

Δεν μπορεί να ξεχαστεί επίσης η «μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα κατά τα 28 χρόνια της παρουσίας της στην Ελλάδα», όπως την χαρακτήριζε ο πρόεδρος της εταιρείας Μπραντ Σμιθ, που τελικά έμεινε και αυτή στα λόγια κοντά δυο χρόνια μετά τις ανακοινώσεις. Οι εργασίες είναι ακόμα στα χαρτιά.

Έκτοτε, μέχρι και σήμερα, έχει γίνει ένα… βηματάκι: Η αγορά μίας έκτασης στα Μεσόγεια. Βέβαια, δεν υπάρχουν αδειοδοτήσεις, ενώ οι νεότερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα Data Center που θα καταστεί λειτουργικό σε βάθος… τριετίας.

Σχετικά Άρθρα