“Και πρώην πρωθυπουργός από τον χώρο της ΝΔ στους 7 επιπλέον παρακολουθούμενους” – Αποκάλυψη Αντώναρου
«Εδώ και λίγες ώρες κυκλοφορεί στο διαδίκτυο η πληροφορία ότι ανάμεσα στους 7 επι πλέον παρακολουθούμενους (τους οποίους ανέφερε η Καθημερινή) είναι και πρώην πρωθυπουργός από τον χώρο της ΝΔ. Μήπως θα έπρεπε να απαντήσει ο κυβ. εκπρόσωπος πριν βγουν όλα στη φόρα;»
Τα παραπάνω δημοσίευσε πριν από λίγο στο Twitter του ο Ευάγγελος Αντώναρος.
Εδώ και λίγες ώρες κυκλοφορεί στο διαδίκτυο η πληροφορία ότι ανάμεσα στους 7 επι πλέον παρακολουθούμενους (τους οπόιους ανέφερε η Καθημερινή) είναι και πρώην πρωθυπουργός από τον χώρο της ΝΔ. Μήπως θα έπρεπε να απαντήσει ο κυβ. εκπρόσωπος πριν βγουν όλα στη φόρα;
— Evangelos Α. Antonaros (@EvangAntonaros) August 17, 2022
«Καθημερινή»: Η ΕΥΠ παρακολουθούσε νομίμως ακόμη 7-8 πολιτικούς
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ της «Καθημερινής»:
«Στα δημοσιογραφικά γραφεία φτάνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα αναφορές από “κλειστές” πηγές ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κατέγραφε το προηγούμενο διάστημα τις τηλεφωνικές συνομιλίες ακόμη 7-8 πολιτικών με το σύστημα “νόμιμης” επισύνδεσης. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες φέρεται να έχουν τεθεί υπόψη και στελεχών από ελεγκτικούς μηχανισμούς που έχουν την ευθύνη για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών. Για να διακριβωθεί κατά πόσον ευσταθούν οι πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει αναδρομική έρευνα επί των διατάξεων άρσης απορρήτου που έχει ενεργοποιήσει τους προηγούμενους μήνες η ΕΥΠ. Κυβερνητικές πήγες πάντως επέμεναν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση, ούτε καν ένδειξη πως έχει γίνει άρση του απορρήτου για άλλα πολιτικά πρόσωπα».
«Πηγές μέσα από την ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν στην “Κ” ότι σε κλειστές συσκέψεις για σοβαρές αστυνομικές έρευνες, υπηρεσιακοί παράγοντες είχαν υπονοήσει ότι υπήρχε η δυνατότητα υποκλοπής μηνυμάτων που αντάλλασσαν μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών πρόσωπα-στόχοι. Δυνατότητα που δεν έχουν τα γνωστά συστήματα επισύνδεσης της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία δεν μπορούν να ακούσουν συνομιλίες ή να διαβάσουν μηνύματα από το WhatsApp, το Viber κ.λπ..
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το συγκεκριμένο σύστημα παρακολουθήσεων παραμένει στην κυριότητα ιδιωτικής εταιρείας, με την ΕΥΠ και έναν μικρό αριθμό προσώπων να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του λογισμικού έναντι αντιτίμου. “Το Predator”, λένε, “δεν αγοράστηκε αλλά νοικιάστηκε για συγκεκριμένο διάστημα”. Ένα από τα επιχειρήματα που επικαλούνται είναι ότι το κόστος αγοράς του είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς ανέρχεται στα 25-28 εκατομμύρια ευρώ και οι αναγκαίες υποδομές φτάνουν τα 6 εκατομμύρια. Ένα δεύτερο είναι ότι η ΕΥΠ δεν έχει τη δομή για να λειτουργήσει εσωτερικά ένα τέτοιο “εργαλείο”. Την εκδοχή της μίσθωσης προέκρινε και ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στην υπόθεση, που μίλησε μεσοβδόμαδα στην “Κ”. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι αυτό συνέβη κατόπιν συνεννόησης με ξένη μυστική υπηρεσία».