Αλλαγή στρατηγικής για τις υποκλοπές – Πυρετώδεις συσκέψεις στο Μαξίμου για πειστικές απαντήσεις – Απροθυμία στελεχών να στηρίξουν την κυβερνητική γραμμή
Επιστρέφουν στο Μέγαρο Μαξίμου και οι τελευταίοι αδειούχοι σήμερα Τετάρτη και το πρωθυπουργικό επιτελείο θα βρίσκεται και πάλι σε πλήρη απαρτία. Από αύριο θα ξεκινήσουν και οι καθημερινές συσκέψεις με κύριο θέμα συζήτησης το ζήτημα των υποκλοπών.
Της Άννας Καραβοκύρη
Η προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή για το ζήτημα των υποκλοπών πιέζει χρονικά τα στελέχη της κυβέρνησης για την χάραξη της νέας στρατηγικής τους και για την ανεύρεση πειστικών απαντήσεων καθώς τα μέχρι τώρα επιχειρήματα της κυβέρνησης φαίνεται πως προκάλεσαν περισσότερα προβλήματα από αυτά που έλυσαν.
- Ειδικότερα, το επιχείρημα της κυβέρνησης πως «η τηλεφωνική επισύνδεση» ήταν νόμιμη όχι μόνο δεν έπεισε αλλά ξεσήκωσε και αντιδράσεις στους νομικούς κόλπους, στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ αλλά και εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Παράλληλα, απο τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν έχει περάσει απαρατήρητο το γεγονός της προθυμίας πολλών βουλευτών και πρωτοκλασάτων υπουργών να στηρίξουν την κυβερνητική γραμμή. Η αφωνία των γαλάζιων στελεχών σε συνδυασμό με το σφυροκόπημα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για το Μέγαρο Μαξίμου καθώς κυβερνητικά στελέχη διαβλέπουν μέτωπο κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και θέλουν να προκαταβάλουν τις εξελίξεις.
- Οι γαλάζιοι βουλευτές που βρίσκονται στις εκλογικές τους περιφέρειές του και συνομιλούν καθημερινά με τους πολίτες, αντί να καλλιεργούν κλίμα προσδοκιών εφόσον βρισκόμαστε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, συχνά πυκνά έρχονται αντιμέτωποι με τους ψηφοφόρους τους κι απολογούνται για τις επιλογές και τις κυβερνητικές πρακτικές.
Μάλιστα, ορισμένα γαλάζια στελέχη εκφράζουν τον φόβο πως μέσα σε αυτό το κλίμα έντονης πόλωσης και σκανδαλολογίας – που θα φουντώσει ακόμα περισσότερο τις επόμενες ημέρες – θα χαθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ ή θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα. Αρκετοί βουλευτές σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους στηλιτεύουν τις πρακτικές του στενού πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού και λαμβάνουν σαφής αποστάσεις απο την πολιτική διαχείρηση του καυτού ζητήματος.
Μάλιστα, το κλίμα γίνεται ακόμα πιο βαρύ καθώς ολοένα και πληθαίνουν οι πληροφορίες πως επίκεινται νέες αποκαλύψεις τηλεφωνικών υποκλοπών και για άλλα πολιτικά πρόσωπα.
Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση επιμένει στην στρατηγική «όλα στο φως» και εργάζεται πυρετωδώς για να κατακτήσει και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων, που φαίνεται πως ανήκει πλέον στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρα τόνισε χθες σε συνέντευξη του πως «η κυβέρνηση επιθυμεί να βγει όλη η αλήθεια στο φως για τις παρακολουθήσεις, αλλά σε βάθος χρόνου» προαναγγέλλοντας την σύσταση εξεταστικής επιτροπής στην Βουλή και νέες θεσμικές αλλαγές στην ΕΥΠ.
- «Ενδεχομένως υπάρχουν κάποια ζητήματα θεσμικά τα οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά το διάγγελμά του στους πολίτες τα ανέδειξε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Υπάρχει θεσμικό ζήτημα που άφορα στον τρόπο που γίνονται οι νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ; Προφανώς υπάρχει, άλλα δεν πρέπει να απαξιώνεται μια ολόκληρη υπηρεσία που προσφέρει πολλά στην πολιτεία» τόνισε ο υπουργός.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσιάρας, “για πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός βλέπει ότι υπάρχει ένα ζήτημα, και θέλει να αναλάβει την πρωτοβουλία να αναμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο“.