Παρακολουθήσεις: Καταιγισμός αποκαλύψεων για ΕΥΠ και Predator – Λογισμικό παρακολούθησης εγγράφηκε ως… μετεωρολογικός εξοπλισμός
Νέα δημοσιεύματα με πληροφορίες για παρακολουθήσεις κι άλλων πολιτικών, για το Predator, για την ΕΥΠ και για μικρό αριθμό προσώπων που φέρεται να έκαναν χρήση του λογισμικού επί πληρωμή και σύνδεση της Υπηρεσίας με τον Ισραηλινό Ταλ Ντίλιαν
Χωρίς τέλος το πολιτικό θρίλερ για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων και υποκλοπών με την κυβέρνηση να καλείται να διαχειριστεί τις αποκαλύψεις, αφού οι ισχυρισμοί ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε έχουν καταρριφθεί και οι καρατομήσεις των δύο κοντινών του συνεργατών, του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτη Κοντολέοντα, και του γενικού γραμματέα και ανιψιού του Γρηγόρη Δημητριάδη, για να σωθεί ο ίδιος δεν απέδωσαν.
Σήμερα η «Καθημερινή» δημοσιεύει πληροφορίες για παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών τουλάχιστον επτά – οκτώ πολιτικών από την ΕΥΠ μέσω «νόμιμης» επισύνδεσης, οι οποίες για να διαπιστωθούν θα πρέπει οι αρμόδιοι να προχωρήσουν σε αναδρομική έρευνα επί των διατάξεων άρσης απορρήτου της Υπηρεσίας.
Ο Γιάννης Σουλιώτης γράφει επίσης πως αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι σε κλειστές συσκέψεις για σοβαρές αστυνομικές έρευνες, υπηρεσιακοί παράγοντες είχαν υπονοήσει ότι υπήρχε η δυνατότητα υποκλοπής μηνυμάτων που αντάλλασαν μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών πρόσωπα-στόχοι, δυνατότητα που δεν έχουν τα γνωστά συστήματα επισύνδεσης της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία δεν μπορούν να ακούσουν συνομιλίες ή να διαβάσουν μηνύματα από WatsApp και viber.
«Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το συγκεκριμένο σύστημα παρακολουθήσεων παραμένει στην κυριότητα ιδιωτικής εταιρείας με την ΕΥΠ και έναν μικρό αριθμό προσώπων να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του λογισμικού έναντι αντιτίμου. Το Predator, λένε, δεν αγοράστηκε αλλά νοικιάστηκε για συγκεκριμένο διάστημα» διαβάζουμε στο δημοσίευμα στο οποίο τίθεται το ερώτημα ποιος έκανε την «επένδυση» στο παράνομο λογισμικό και αν αγόραζαν δεδομένα η ΕΥΠ ή άλλη υπηρεσία ή και κάποιος ιδιώτης, που εμφανιζόταν να τις εκπροσωπεί.
O @jeansouliotis παραθέτει σήμερα στην @Kathimerini_gr πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Predator πιθανότατα «δεν αγοράστηκε αλλά νοικιάστηκε για συγκεκριμένο διάστημα», με την ΕΥΠ και έναν μικρό αριθμό προσώπων να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του λογισμικού έναντι αντιτίμου. pic.twitter.com/r6cC0KWQ26
— Thanasis Koukakis (@nasoskook) August 13, 2022
Τι συνδέει την ΕΥΠ με κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου;
Στο μεταξύ αποκλειστικό του news247 για τη σύνδεση της ΕΥΠ με τον Ταλ Ντίλιαν αποκαλύπτει πως η ιταλική εταιρεία RCS, επίσημος προμηθευτής της ΕΥΠ, φέρεται να οδηγεί διά της τεθλασμένης ξανά στον Ισραηλινό ιδιοκτήτη της εταιρείας INTELLEXA που εμπορεύεται το Predator, με το οποίο παγιδεύτηκε το τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη κι επιχειρήθηκε να συμβεί το ίδιο με το κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη.
Οι Μάνος Φραγκιουδάκης και Κώστας Κουκουμάκος τονίζουν ότι στις 5 Αυγούστου, μία μέρα πριν τις δύο παραιτήσεις στην Αθήνα η RCS αλλάζει χέρια με τις μετοχές της να περνούν στην AURORA S.P.A., η οποία έχει μετοχικό κεφάλαιο 5.334.060 ευρώ και ως τον Μάρτιο δεν φαινόταν να απασχολεί κανέναν εργαζόμενο. Το ενδιαφέρον είναι «η μετοχική της σύνθεση. Όπως προκύπτει από τα ιταλικά έγγραφα που είδε το Magazine, το σύνολο των μετοχών της κατέχει η εταιρεία CY4GATE S.P.A. Η τελευταία επίσης δεν είναι άγνωστη στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών – για την ακρίβεια θεωρείται αμφιλεγόμενη, καθώς έχει συνδεθεί με κακόβουλα λογισμικά κατασκοπείας και συνεργασία με καθεστώτα που δεν φημίζονται για την ελευθερία και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως της Σαουδικής Αραβίας.
»Μεταξύ άλλων, η CY4GATE είχε κατηγορηθεί ότι συνδέεται με μία ψεύτικη έκδοση του WhatsApp για την παγίδευση κινητών τηλεφώνων. Στο παραπάνω συμπέρασμα είχε καταλήξει τον Φεβρουάριο του 2021 μια κοινή έρευνα του Motherboard του VICE και του Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το οποίο αργότερα εντόπισε την παγίδευση του κινητού του Θανάση Κουκάκη με το λογισμικό κατασκοπείας Predator».
Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως «η CY4GATE συνδέθηκε με την προμηθεύτρια της ΕΥΠ, την RCS, μόλις στις 5 Αυγούστου 2022, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, επομένως πολύ αργότερα από την αγορά του συστήματος νόμιμων υποκλοπών στην Αθήνα, που έγινε το 2021. Ωστόσο, υπάρχουν δύο πρόσωπα, οι Ιταλοί G.E. και L.M. οι οποίοι εμφανίζονται στο ιταλικό μητρώο εταιρειών το 2021 ως διευθυντικά στελέχη της CY4GATE και είναι οι ίδιοι, από τον περασμένο Μάιο, διοικητικά στελέχη της RCS. Πιο απλά, η σύνδεση της προμηθεύτριας εταιρείας της ΕΥΠ με την αμφιλεγόμενη CY4GATE φαίνεται να υπάρχει ήδη από την περίοδο που οι μυστικές υπηρεσίες στην Αθήνα προμηθεύτηκαν το νέο σύστημα των υποκλοπώ».
Λογισμικό παρακολούθησης εγγράφηκε ως… μετεωρολογικός εξοπλισμός
Τα ερωτήματα για γύρο από το πρόσωπο του Ντίλιαν θέτει και ο ανταποκριτής της «Εφ.Συν.» στην Κύπρο, Κυριάκος Πιερίδης, τονίζοντας πως ενα πλέγμα εταιρειών που εγγράφονται στην Κύπρο και αλλάζουν κατά καιρούς επωνυμία, με τον Ισραηλινό, προσφέρουν «υπηρεσίες» χρησιμοποιώντας ή πωλώντας λογισμικά παρακολούθησης και παραβίασης δεδομένων ιδιωτικής επικοινωνίας με το Predator και το Pegasus να ανιχνεύονται εδώ και χρόνια από οργανισμούς που θέλουν να αποτρέψουν τη χρήση τους σε βάρος της δημοκρατίας και των πολιτών για αλλότριους σκοπούς.
Τα πρόσωπα με εταιρείες στην Κύπρο που πρωταγωνιστούν τώρα στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων στην Ελλάδα συνδέονται με την πολύκροτη υπόθεση του «κατασκοπευτικού βαν» το 2020, που «έκλεισε» από τη Γενική Εισαγγελία με πρόστιμα μόνο στην εταιρεία για να συγκαλυφθούν οι πιο σοβαρές πολιτικές διαστάσεις της. Ποιοι χρησιμοποιήσουν το βαν και ποιους παρακολουθούσαν;
Όπως σημειώνει σήμερα η «Εφ.Συν.», ο Ντίλιαν και η εταιρεία του προσέφεραν υπηρεσίες με λογισμικό παρακολούθησης που εγγράφηκε ως εξοπλισμός…μετεωρολογικής παρακολούθησης. «Πολλοί γνωρίζουν στην Κύπρο ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες παρακολούθησης του Ισραηλινού είχαν προσφερθεί εδώ και καιρό προς δυνητικά ενδιαφερομένους. Χτύπησε πόρτες, μίλησε με πολιτικούς, λειτουργούσε και συνεχίζει, όπως φαίνεται και από την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Ακόμα και η στάση του βοηθού γενικού εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, προκαλεί επιπρόσθετα ερωτήματα.
»Με τρισέλιδη γραπτή δήλωση (10/8) βγήκε και αποφάνθηκε ήδη ότι… δεν τρέχει τίποτε με την εμπλοκή εταιρείας με έδρα την Κύπρο στην υπόθεση παρακολούθησης Ανδρουλάκη. Μήπως έγινε «διεξοδική έρευνα», όπως ζητούν οι δύο ευρωπαϊκοί θεσμοί, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Δεν υπάρχει ένδειξη ότι η Γενική Εισαγγελία ή οι άλλες αρμόδιες κυπριακές αρχές έχουν κινητοποιηθεί για να ελέγξουν την «Intellexa». Το μόνο που έκανε ο Σ. Αγγελίδης ήταν να υπερασπιστεί τους χειρισμούς του στην προηγούμενη υπόθεση με το κατασκοπευτικό βαν του Ταλ Ντίλιαν και να καταλήξει με την γνωστή επωδό ότι κάποιοι θέλουν «να πλήξουν τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και τον ίδιο».