Από την θερινή (υγειονομική) ραστώνη -με τους 1.000 νεκρούς τον μήνα- στον Σεπτέμβριο με πρόβλεψη για 30.000 κρούσματα ημερησίως- Η νέα υποπαραλλαγή “Κένταυρος” καραδοκεί…

Από την θερινή (υγειονομική) ραστώνη -με τους 1.000 νεκρούς τον μήνα- στον Σεπτέμβριο με πρόβλεψη για 30.000 κρούσματα ημερησίως- Η νέα υποπαραλλαγή “Κένταυρος” καραδοκεί…

Αν και τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται ελάχιστα με την πορεία της πανδημίας και κυριαρχεί η “ευδαιμονία” των εξαιρετικών δεικτών του τουρισμού (που θα φέρει υπερέσοδα και θα χρηματοδοτήσει τα επιδόματα έναντι της ενεργειακής κρίσης του φθινοπώρου και του χειμώνα), είναι σαφές πως το αφήγημα περί «ξένοιαστου καλοκαιριού» έχει διαψευσθεί.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιμένει πως δεν απαιτούνται μέτρα προφύλαξης, καθώς η πανδημία έχει ήδη κορυφωθεί (γιατί;), αλλά και οι πολίτες, εν μέσω αυτού του κλίματος, προτιμούν να μην φορούν τις μάσκες ούτε καν σε σημεία συνωστισμού (ακτοπλοϊα, σούπερ μάρκετ, πανηγύρια κ.ά).

Ανήκει, ίσως, στην σφαίρα του θερινού κουτσομπολιού, είναι, ωστόσο, χαρακτηριστικό πως ακόμα και ο εκπρόσωπος στις ενημερώσεις του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, προτιμά να αναρτά selfies από τις διακοπές του στα social media, ενώ υπουργείο Υγείας και ΕΟΔΥ εστιάζουν το ενδιαφέρον τους μόνο στον τρόπο καταμέτρησης των θυμάτων της πανδημίας: νεκρός από Covid, ή …με Covid!

Το φετινό καλοκαίρι αποδείχθηκε ήδη το χειρότερο των χρόνων της πανδημίας «με σχεδόν 1000 νεκρούς το μήνα» όπως σημείωσε ο διευθυντής ΜΕΘ στο «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, λόγω των «ακραίων χαλαρωτικών μέτρων και της υποτίμησης του ιού».
Για 110.000 επαναμολύνσεις μέσα στον Ιούλιο έκανε λόγο χτες η ομότιμη καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου σημειώνοντας ότι η παραλλαγή Β.5 είναι υπεύθυνη για το 80% των μολύνσεων εδώ ενώ ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης προειδοποιεί για έως και «30.000 κρούσματα/μέρα από Σεπτέμβριο αν η υπό-παραλλαγή «Κένταυρος» κυριαρχήσει στη χώρα». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θεωρείται «πολύ πιθανό»

Τι είναι ο “Κένταυρος”

Όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ του ο Guardian, ανησυχίες εκφράζουν λοιμωξιολόγοι στην Ευρώπη για την εμφάνιση μιας άλλης ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής Όμικρον, η οποία κερδίζει γρήγορα έδαφος στην Ινδία και έχει ήδη φτάσει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Η προειδοποίηση ήρθε καθώς οι βουλευτές ζήτησαν διπλασιασμένες προσπάθειες για να πείσουν τα σχεδόν 3 εκατομμύρια ενήλικες στην Αγγλία που δεν έχουν λάβει ακόμη ούτε μια δόση εμβολίου κατά του Covid, να δεχτούν την προσφορά εμβολιασμού.

Η παραλλαγή BA.2.75 – με το παρατσούκλι «Κένταυρος» – εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου. Τα κρούσματα στη Μεγάλη Βρετανία έχουν έκτοτε αυξηθεί κατακόρυφα – και προφανώς ταχύτερα από εκείνα της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον 5 (ή BA.5), η οποία είναι επίσης παρούσα στην Ινδία, και εκτοπίζει γρήγορα την παραλλαγή Όμικρον 2 (BA.2) που ήταν προηγουμένως κυρίαρχη σε πολλές χώρες.

Η BA.2.75 έχει επίσης ανιχνευθεί από τότε σε περίπου 10 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) χαρακτήρισε το στέλεχος αυτό ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» στις 7 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτικό ή να σχετίζεται με πιο σοβαρή ασθένεια, ωστόσο τα στοιχεία είναι ανεπαρκή ή δεν έχουν ακόμη έχει αξιολογηθεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επίσης στενά τη νέα παραλλαγή, αν και ο επικεφαλής επιστήμονάς του, δρ. Σούμιγια Σουαμινάταν, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία ώστε να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της.

Και στην Ελλάδα ο καθηγητής λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε την Τετάρτη το πρωί στον Σκάι ότι, προς το παρόν, δεν παρατηρείται κάποια έξαρση ή κάποιο «κύμα» από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη παρότι διασπείρεται. Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί παρακολουθούν την πορεία του «Κενταύρου», είπε.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε παραλλαγές να διασπείρονται και να μην δημιουργούν κάποια συγκεκριμένη έξαρση, άρα λοιπόν προς το παρόν απλά παρακολουθούμε την εξάπλωσή της», τόνισε ο Έλληνας καθηγητής.

Εκτός από τη φαινομενική ταχεία ανάπτυξή του και την ευρεία γεωγραφική του εξάπλωση, οι λοιμωξιολόγοι έχουν ειδοποιηθεί από τον τεράστιο αριθμό των επιπλέον μεταλλάξεων που περιέχει το στέλεχος BA.2.75, σε σχέση με το BA.2, από το οποίο είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί. «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι είχε την ευκαιρία να εξελίξει ένα πλεονέκτημα έναντι μιας ήδη επιτυχημένης γενεαλογίας ιών, δήλωσε ο Δρ Στίβεν Γρίφιν, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λιντς στην Αγγλία.

«Δεν είναι τόσο οι ακριβείς μεταλλάξεις, όσο ο αριθμός/ο συνδυασμός», είπε ο Δρ Τομ Πίκοκ, λοιμωξιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εντόπισε την Όμικρον ως πιθανή ανησυχητική παραλλαγή τον Νοέμβριο του 2021. «Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η αποτέλεσμα τόσων πολλών μεταλλάξεων που εμφανίζονται μαζί – δίνει στον ιό μια ιδιότητα «μπαλαντέρ» όπου το άθροισμα των μερών θα μπορούσε να είναι χειρότερο από τα μέρη μεμονωμένα.

«Είναι σίγουρα ένας πιθανός υποψήφιος για αυτό που θα διαδεχθεί το BA.5. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πιθανότατα κάτι που θα έχουμε στη συνέχεια, δηλαδή μια «παραλλαγή μιας παραλλαγής».
Ακόμα κι αν δεν απογειωθεί σε άλλες χώρες, η ανάπτυξή του στην Ινδία υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να είναι ένα ζήτημα εκεί, τουλάχιστον, πρόσθεσε ο δρ Πίκοκ. «Σαφώς αναπτύσσεται αρκετά καλά στην Ινδία, αλλά η Ινδία δεν έχει πολύ BA.5 και είναι ακόμα πολύ ασαφές πόσο καλά τα πάει ενάντια σε [αυτό]».

Ο δρ. Γκρίφιν το ανέφερε ως ένα ακόμη παράδειγμα της εντυπωσιακής ικανότητας του ιού να ανέχεται αλλαγές στην πρωτεΐνη ακίδας του – το μέρος που χρησιμοποιεί για να μολύνει κύτταρα και στο οποίο βασίζονται τα περισσότερα εμβόλια κατά της Covid.

«Αυτή τη φορά πέρυσι, πολλοί ήταν πεπεισμένοι ότι η Δέλτα αντιπροσώπευε μια εξελικτική κορυφή για τον ιό, αλλά η εμφάνιση της Όμικρον και η τεράστια αύξηση της μεταβλητότητας και της αποφυγής αντισωμάτων είναι ένα σημάδι ότι δεν μπορούμε ως πληθυσμός να ακολουθήσουμε ένα σχέδιο που μοιάζει με γρίπη για να παρακολουθήσουμε αποτελεσματικά την εξέλιξη του ιού», είπε ο δρ. Γκρίφιν.

Εκτός από τα εμβόλια, τα πιο μακροπρόθεσμα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν διάφορα αγνωστικά μέτρα για την πρόληψη λοιμώξεων και επαναμολύνσεων. «Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία περιβαλλόντων ανθεκτικών στις λοιμώξεις μέσω βελτιωμένου αερισμού, φιλτραρίσματος ή αποστείρωσης του εσωτερικού αέρα, λογικής επανέκδοσης δοκιμών πλευρικής ροής και κατάλληλων και υποστηριζόμενων περιόδων απομόνωσης που θα μειώσουν πραγματικά τη συνεχιζόμενη μετάδοση», είπε.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης αν λοιπόν ο «Κένταυρος» εισέλθει στη χώρα τον Αύγουστο, θα δώσει ένα νέο κύμα το οποίο θα αρχίσει να εξελίσσεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου.

Οι προβλέψεις για 30.000 κρούσματα τον Σεπτέμβριο

Την ανησυχία του για τη μετάλλαξη «Κένταυρος» του κορωνοϊού, η οποία ενδεχομένως μπορεί να φέρει νέα έξαρση της πανδημίας από τον Σεπτέμβριο, εξέφρασε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης. Η αποκλιμάκωση που βλέπουμε αυτή την περίοδο, όπως σημείωσε ο καθηγητής, δεν οφείλεται σε κάποια μέτρα, αλλά σε κάποιο είδος φυσικής ανοσίας σε πολλές τοπικές περιοχές. 

Ωστόσο, η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» μπορεί να ανατρέψει το σκηνικό, φέρνοντας από το φθινόπωρο ένα νέο κύμα με μέχρι και 30.000 κρούσματα την ημέρα. 

Συγκεκριμένα, σημείωσε για το επόμενο χρονικό διάστημα: «Θα είναι μια μεικτή περίοδος, με την αρχή του Σεπτεμβρίου να είναι σχετικά καλή γιατί θα υπάρχει ουσιαστικά το αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης που βλέπουμε τον Αύγουστο».

«Καμπανάκι» Σαρηγιάννη για τη μετάλλαξη Κένταυρος: Μπορεί να φέρει νέο κύμα από Σεπτέμβρη-1

«Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι γύρω από την χώρα υπάρχει η υποπαραλλαγή “Κένταυρος”, που έχει μεγαλύτερη μολυσματικότητα από τις άλλες δύο παραλλαγές τις Όμικρον, που σημαίνει ότι θα κυριαρχήσει αν μπει στη χώρα», είπε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής. «Πιστεύω ότι είναι απίθανο να μην μπει στη χώρα εφόσον έχουμε αυξημένες τουριστικές ροές τον Αύγουστο», πρόσθεσε. 

Όπως ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης αν λοιπόν ο «Κένταυρος» εισέλθει στη χώρα τον Αύγουστο, θα δώσει ένα νέο κύμα το οποίο θα αρχίσει να εξελίσσεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου. «Ενδεχομένως να δούμε μια γρήγορη αύξηση» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα συμβεί αν τα μέτρα μείνουν ως έχουν. 

Ο καθηγητής του ΑΠΘ εκτίμησε, μάλιστα, ότι τέλος Αυγούστου θα έχουμε περίπου 10.000 κρούσματα, με την πτώση να φθάνει μέχρι και τις 6.000 στα μέσα Σεπτεμβρίου. Και στην περίπτωση που κυριαρχήσει η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» και δεν λάβουμε μέτρα, τα κρούσματα ενδεχομένως να φτάσουν και τις 30.000.

Καπραβέλος: Κοντεύουμε να φτάσουμε τους 1.000 νεκρούς τον μήνα

Από τη μεριά του, ο Νίκος Καπραβέλος, ο διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» δήλωσε ότι κοντεύουμε να φτάσουμε τους 1.000 νεκρούς τον μήνα.

Μιλώντας στο Open, ανέφερε: «Βιώνουμε το χειρότερο καλοκαίρι από την αρχή της πανδημίας, με εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα και χιλιάδες θανάτους. Κοντεύουμε να φτάσουμε τους 1.000 θανάτους το μήνα. Το καλοκαίρι του 2020, ελάχιστοι θάνατοι και ελάχιστα κρούσματα. Το καλοκαίρι του 2021 τελείωσε με επίσης μικρό αριθμό θανάτων και κρουσμάτων. Δυστυχώς, το 2022, χάρη στα ακραία χαλαρωτικά μέτρα και στην υποτίμηση του ιού. Εάν δεν δούμε την πραγματικότητα του 6ου κύματος, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το 7ο».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η συμμόρφωση στην εμβολιαστική εκστρατεία είναι πάρα πολύ μεγάλη. Με δύο δόσεις, η αποτελεσματικότητα έναντι του κορωνοϊού έχει πέσει στο 50%, με την τρίτη στο 85% και στην 4η είναι πάνω από 95%. Όταν οι χώρες έχουν εξασφαλίσει τέτοια προστασία για τον πληθυσμό τους, προφανώς χαλαρώνουν τα υπόλοιπα μέτρα. Όταν όμως βλέπουμε ότι στην Ελλάδα η προστασία είναι πάρα πολύ μικρή, γιατί πολύ λίγοι έχουν κάνει την 4η δόση, τότε δεν θα πρέπει να συγκρίνουμε άλλες χώρες».

Τέλος, τονίζοντας πως η συμμόρφωση στη χώρα μας ήταν πάρα πολύ χαμηλή, ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι θα πρέπει να επανέλθει η υποχρεωτικότητα της μάσκας τουλάχιστον στους κλειστούς χώρους και εκεί που υπάρχει συνωστισμός, καθώς δεν θα έπρεπε να καταργηθεί εξαρχής.

Σχετικά Άρθρα