Σε επιφυλακή το Πεντάγωνο – Ο φόβος για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία – Στρατιωτικές πηγές στο libre: Πιθανή μία προβοκάτσια της Άγκυρας στο Αιγαίο
Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής είναι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας υπό το φόβο θερμού επεισοδίου που μπορεί να στήσει η Τουρκία το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου.
Το γεγονός ότι το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν βρίσκεται τελικά κοντά στις ακτές της Αττάλειας δεν αρκεί για να… κηρύξει τη λήξη συναγερμού και, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το στράτευμα παραμένει σε αυξημένη επαγρύπνηση γιατί ο κίνδυνος δεν έχει περάσει.
Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αν υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης να είναι σε ετοιμότητα άνθρωποι και στελέχη που μπορούν να χειριστούν οποιαδήποτε κρίση με ψυχραιμία, ανέφεραν στην εφημερίδα στελέχη του Πενταγώνου.
Αν και η θέση του Αμπντουλχαμίντ Χαν δεν εμπνέει ανησυχία, τα στελέχη του υπουργείου Άμυνας παραμένουν σε επιφυλακή καθώς, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, εκκρεμεί και ένα τέταρτο σενάριο, αυτό της εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού και της σύνδεσής του με την τρομοκρατία.
Το Πεντάγωνο δεν αποκλείει τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου να επιχειρηθεί να στηθεί ένα επεισόδιο με «μετανάστες-τρομοκράτες» που θα φέρει αντιμέτωπες τις δυνάμεις της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής με ορατό τον κίνδυνο «ατυχήματος», ειδικά σε περιοχές όπου η Τουρκία, στο πλαίσιο των μαξιμαλιστικών της διεκδικήσεων, υποστηρίζει ότι έχει την ευθύνη έρευνας και διάσωσης.
Ενός ατυχήματος που αν συμβεί -ανάλογα και με την εξέλιξή του- μπορεί να λειτουργήσει και ως καταλύτης ακόμα για την αλλαγή της πορείας του Αμπντουλχαμίντ Χαν ή για κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.
Προτεραιότητα παραμένει για την Αθήνα η αντιμετώπιση κάθε συμβάντος με ψυχραιμία και με βάση το διεθνές δίκαιο ώστε να μην μπορεί η Άγκυρα να την κατηγορήσει για την ενδεχόμενη «κρίση».
Εκτιμήσεις στρατιωτικών πηγών στο libre: Φόβοι για προβοκάτσια
To libre ζήτησε από στρατιωτικές πηγές και γνώστες των επιχειρησιακών σχεδιασμών που ενδέχεται να θέσει σε εφαρμογή η Τουρκία να διατυπώσουν την γνώμη τους για την κατάσταση. Το ερώτημα είναι, φυσικά, εάν η ένταση σε επίπεδο ρητορικής μπορεί να μεταφραστεί το επόμενο διάστημα σε κάποιο “χτύπημα”.
Πρώην ανώτατος αξιωματικός με μεγάλη εμπειρία, τόνισε:
” Η Τουρκία πιθανότατα να αποφύγει την επιλογή του προληπτικού πλήγματος εναντίον της Χώρας μας αφού αυτή αποτελεί μια πολύ επιθετική ενέργεια, κάτι το οποίο δεν μπορεί να δικαιολογήσει η τουρκική πλευρά στη Δύση. Η Άγκυρα στην παρούσα διεθνή συγκυρία δεν θα επιθυμούσε να χρεωθεί επιθετική ενέργεια εναντίον της Χώρας μας
Οι δηλώσεις Τούρκων κυβερνητικών παραγόντων αλλά και αναλυτών αποκαλύπτουν την προετοιμασία «κατάλληλου εδάφους» για πραγματοποίηση από πλευράς Άγκυρας μιας προβοκάτσιας εναντίον της Χώρας μας. Έτσι θα ήταν δυνατή η “δικαιολόγηση” στα μάτια της Δύσης μιας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης μικρής χρονικής διάρκειας αλλά και περιορισμένου γεωγραφικού εύρους εναντίον ελληνικού νησιωτικού εδάφους στο πλαίσιο της “αυτοάμυνας” ή “δικαιολογημένης απάντησης” έναντι της «επιθετικής» Ελλάδας, εξαναγκάζοντας τη Χώρα μας να συρθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τουρκικούς όρους. Αυτό θα πρόσφερε στον Τούρκο Πρόεδρο τη δυνατότητα να παρουσιάσει στην εθνικιστική δεξαμενή ψηφοφόρων και γενικότερα στον τουρκικό λαό, εθνικές επιτυχίες με νίκες εναντίον εξωτερικών εχθρών [Στόχοι Εθνικού Όρκου (Milli Misaki) – Ορόσημο 2023] αυξάνοντας ταυτόχρονα και τα ποσοστά της κυβερνητικής Συμμαχίας (ΑΚΡ-ΜΗΡ) ενόψει των εκλογών. Συγχρόνως θα έβαζε τις βάσεις για αλλαγή του Status στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες και πιθανώς την αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο τουρκικής προβοκάτσιας, ώστε να αποκαλύψει τις τουρκικές πονηρές επιθετικές μεθοδεύσεις της δήθεν «αυτοάμυνας» και να αποφύγει να παίξει το ρόλο του επιτιθέμενου «ρίχνοντας νερό στο μύλο» του πιεζόμενου προεκλογικά Τούρκου Προέδρου. Αυτό απαιτεί την ανάπτυξη στρατηγικής με όραμα, δημιουργία σοβαρών, ανταποδοτικών και σε βάθος σχέσεων με τους ήδη συμμάχους μας, δημιουργώντας ενδιαφέροντα για αυτούς, έτσι ώστε να είμαστε αναγκαίοι κσι χρήσιμοι επισης συγχρόνως λειτουργία κατάλληλων μηχανισμών.”