Δύο κινήσεις αποπροσανατολισμού από το Μαξίμου: Στα…”απωλεσθέντα” το υλικό της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, από το 2015 η έρευνα της Εξεταστικής
Την ώρα που η ΑΔΑΕ, με χθεσινή της ανακοίνωση, δηλώνει πώς διαθέτει ήδη τα πρώτα ευρήματα σχετικά με την παρακολούθηση (νόμιμη επισύνδεση) του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και συνεχίζει την έρευνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το υλικό της υποκλοπής είναι πιθανό να έχει καταστραφεί επειδή δεν προέκυψε κάποιο αξιοποιήσιμο (…) από την ΕΥΠ στοιχείο.
Η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποβεί σημαντική και να αποτελέσει δικαιολογία για να μην φωτισθεί επαρκώς η σκανδαλώδης υπόθεση, η οποία έχει προκαλέσει αφενός μείζονα θεσμική και πολιτική κρίση και σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, αφετέρου μπήκε στο στόχαστρο συνταγματολόγων (καταλυτική είναι η διπλή σχετική τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου και η κόντρα του με τον Γιώργο Γεραπετρίτη) που χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική και παράνομη την παρακολούθηση πολιτικού προσώπου.
Με το υλικό της συνακρόασης, πιθανώς στα…”απωλεσθέντα”, ίσως να μην υπάρχει το “σώμα του εγκλήματος”, κι έτσι η κυβέρνηση να προσπαθήσει να ξεφύγει επικοινωνιακά, την ίδια ώρα που επιμένει να ενημερώσει η ΕΥΠ (κι όχι η ΑΔΑΕ που θα ήταν λογικότερο) τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ- ο τελευταίος αναμενεται να τοποθετηθεί σήμερα σε υψηλούς τόνους.
Παράλληλα, η κυβέρνηση προετοιμάζεται και για μία επιπλέον προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας. Το υπονόησε κι αυτό ο κ. Οικονόμου: σκοπεύει, ως φαίνεται, να ζητήσει την επέκταση της έρευνας της Εξεταστικής επιτροπής (πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ με την οποία συμφώνησε) χρονικά από το 2015, θέτοντας ως σημαντικότερο στόχο την λειτουργία της ΕΥΠ και όχι το πρωτοφανές περιστατικό της παρακολούθησης του αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος. Συνδρομή επ΄ αυτού βρίσκει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε μία αόριστη δήλωση του πρώην υπουργού της πρώτης φάσης της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Παναγιώτη Λαφαζάνη στα “Παραπολιτικά” ότι φοβάται πως κι εκείνος ίσως παρακολουθούνταν, τότε, από την ΕΥΠ.
Με αυτό τον τρόπο, η κυβερνητική πλειοψηφία στην Εξεταστική επιτροπή ίσως επιχειρήσει να αποπροσανατολίσει το αντικείμενό της και να προκαλέσει σύγχυση και “συμψηφισμούς”.
Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να εστιάσει σε παρεμβάσεις με μέτρα στήριξης ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, ενώ την ίδια ώρα την διευκολύνει ως προς τούτο το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας απέρριψε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εσπευσμένη συνεδρίαση της Ολομέλειας και σχετική συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών και σύγκληση εντός της εβδομάδας της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας (αντί για 30 Αυγούστου θα επαναλειτουργήσει στις 22 Ιουλίου αλλά μόνο με Διάσκεψη των προέδρων που θα αποφασίσουν τις σχετικές ημερομηνίες).
Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών
ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πέρα από τα πολιτικά και τα υπηρεσιακά, τα πληροφοριακά δελτία των φυσικών και τεχνικών παρακολουθήσεων του κυρίου Ανδρουλάκη, τι έχουν απογίνει; Έχουν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία, εν είδει κάποιας δικογραφίας; Έχουν αρχειοθετηθεί, δηλαδή ο κύριος Ανδρουλάκης έχει φάκελο, πλέον, στην ΕΥΠ; Ή έχουν καταστραφεί, δεδομένου ότι και ο Πρωθυπουργός κι εσείς τώρα, πριν από λίγο, είπατε πως δεν έπρεπε να παρακολουθείται αυτός ο πολιτικός αρχηγός;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όλες αυτές είναι πληροφορίες, οι οποίες θα δοθούν από τις Υπηρεσίες με τον θεσμικά δέοντα τρόπο, στο βαθμό που πρέπει και επιτρέπεται να δοθούν από το θεσμικό πλαίσιο. Εκείνο που είναι γνωστό είναι ότι όταν μια νόμιμη επισύνδεση ολοκληρώνεται και δεν καταλήγει σε τίποτα, το οποίο να ακουμπά στο λόγο για τον οποίον έγινε, τερματίζεται εκεί και καταστρέφεται το οποιοδήποτε αρχείο. Αλλά όλα αυτά, επαναλαμβάνω, είναι πληροφορίες που έχουν οι αρμόδιες αρχές και άπτονται ζητημάτων που δεν μπορεί να κουβεντιάζονται στο δημόσιο λόγο, για ευνόητους λόγους που αντιλαμβάνεται ο καθένας.