“Κορυφή του παγόβουνου η υπόθεση Ανδρουλάκη” για το Ευρωκοινοβούλιο- Η σκληρή παρέμβαση της επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής- Θέμα χρόνου η παρέμβαση της Κομισιόν

“Κορυφή του παγόβουνου η υπόθεση Ανδρουλάκη” για το Ευρωκοινοβούλιο- Η σκληρή παρέμβαση της επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής- Θέμα χρόνου η παρέμβαση της Κομισιόν

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση ήταν της φιλελεύθερης Ολλανδής Ευρωβουλευτού Sophie in t’Veld που ηγείται των ερευνών του Ευρωκοινοβουλίου για τα παράνομα λογισμικά, που χαρακτηρίζει την υπόθεση Ανδρουλάκη «κορυφή του παγόβουνου».

Η ευρωβουλευτής θέτει σκληρά ερωτήματα προς τον Έλληνα πρωθυπουργός και καλλιεργεί, όπως εκτιμούν πολλοί, κλίμα για παρέμβαση όχι μόνο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και της ίδιας της Κομισιόν, δεδομένου ότι η Επιτροπή είχε δείξει εδώ και καιρό ενδιαφέρον για το κράτος δικαίου και την απονομή της διοικαιοσύνης στην Ελλάδα. Κι αν η δημοσιότητα στα ξένα μέσα ενημέρωσης εστιάσθηκε κατά κύριο λόγο στο θέμα των επαναπροωθήσεων μεταναστών, η επίτροπος Μαργκαρίτ Βεστάγκερ στην τελευταία επίσκεψη της στην Αθήνα φέρεται να έθεσε επιτακτικά τα ζητήματα του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου.

Το θέμα είχε αποκαλύψει το Euractiv, αλλά το είχε διαψεύσει κατηγορηματικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός (“γράφετε σαχλαμάρες”, είχε πει) επιτιθέμενος, μάλιστα, στον ανταποκριτή του μέσου στις Βρυξέλλες Σαράντη Μιχαλόπουλο, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που είχε παραχωρήσει μετά από Σύνοδο Κορυφής.

Το γεγονός, ωστόσο, πως παρεμβαίνει η επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας ελέγχου του ΕΚ και δη φιλελεύθερη, ενταγμένη στην πολιτική ομάδα Renew όπου κυριαρχεί το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, δείχνει πως είναι θέμα χρόνου να υπάρξει έλεγχος και της Κομισιόν στην κατεύθυνση των παρεμβάσεων που εκδηλώθηκαν για Πολωνία και Ουγγαρία. Κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν πληροφορίες πως ήδη υπήρξε τελεσίγραφο που συνδέει τις ευθύνες σχετικά με το κράτος δικαίου με την εκταμίευση των προγραμματισμένων κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, όμως η υπόθεση αυτή είναι κυριολεκτικά “στον αέρα” και μπορεί να υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις.

Άλλωστε το ζήτημα προωθεί στα αρμόδια όργανα και θεσμούς της ΕΕ ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης που έχει ενεργοποιήσει και την Ομάδα των Σοσιαλιστών, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ δια του αντιπροεδρου του ΕΚ Δημήτρη Παπαδημούλη ζητά την παρέμβαση της Επιτροπής.

Η ευρωβουλευτής θέτει κρίσιμα ερωτήματα:

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στην «επίσημη» υποκλοπή από τις μυστικές υπηρεσίες της ΕΥΠ, αλλά όχι στη μόλυνση ενός τηλεφώνου ευρωβουλευτών με #Predator

Εάν η χρήση του #Predator είναι παράνομη στην Ελλάδα, θα δώσουν οι ελληνικές αρχές ύψιστη προτεραιότητα στη διερεύνηση του θέματος; Έχουν εξασφαλιστεί όλα τα πιθανά αποδεικτικά στοιχεία, στα γραφεία της Αθηνάς του #Intellexa ; Θα καλέσουν οι ελληνικές αρχές @Europol να βοηθήσουν στην έρευνα;

Η δήλωση:

Η δήλωση του @kmitsotakis για το σκάνδαλο της κατασκοπείας αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα. Αναφέρεται στην «επίσημη» υποκλοπή από τις μυστικές υπηρεσίες της ΕΥΠ, αλλά όχι στη μόλυνση ενός τηλεφώνου ευρωβουλευτών με #Predator

Εάν η χρήση του #Predator είναι παράνομη στην Ελλάδα, θα δώσουν οι ελληνικές αρχές ύψιστη προτεραιότητα στη διερεύνηση του θέματος; Έχουν εξασφαλιστεί όλα τα πιθανά αποδεικτικά στοιχεία, στα γραφεία της Αθηνάς του #Intellexa ; Θα καλέσουν οι ελληνικές αρχές @Europol να βοηθήσουν στην έρευνα;

Τι συμβαίνει με την άρνηση από την Ουκρανία και την Αρμενία της υπόδειξης ότι είχαν παραγγείλει την τηλεφωνική συνομιλία του @Androulakis;

Ο Πρωθυπουργός @kmitsotakis κατηγόρησε την έλλειψη πολιτικής κρίσης του αρχηγού της ΕΥΠ, αλλά καθώς η ΕΥΠ εμπίπτει στην άμεση ευθύνη του πρωθυπουργού, γιατί δεν ενημερώθηκε για μια τόσο άκρως πολιτική τηλεφωνική συνομιλία;

Euractiv: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να αποφύγει την παραίτησή του και δεν αναλαμβάνει ευθύνες στο σκάνδαλο των υποκλοπών

Προσπαθώντας να αποφύγει την παραίτηση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε τη Δευτέρα (8 Αυγούστου) ότι δεν γνώριζε ότι το τηλέφωνο του αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΠΑΣΟΚ) Νίκου Ανδρουλάκη είχε υποκλαπεί, επιδιώκοντας να αποστασιοποιηθεί από ένα αυξανόμενο σκάνδαλο υποκλοπών, γράφει το Euractiv, σε συνέχεια πολλών αρνητικών για την κυβέρνηση δημοσιευμάτων μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Η υπόθεση, που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα, έχει ξεσηκώσει σάλο, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να απαιτούν ενδελεχή έρευνα και να χαρακτηρίζουν τις αποκαλύψεις «Watergate» που θα πρέπει να κοστίσει τη θέση του Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός, το κόμμα του οποίου αντιμετωπίζει μάχη για την επανεκλογή του το επόμενο έτος, ζήτησε συγγνώμη από τον Ανδρουλάκη το Σάββατο, λέγοντας ότι δεν γνώριζε τη βρύση της υπηρεσίας πληροφοριών και δεν θα την είχε εγκρίνει.

Τη Δευτέρα, ο Μητσοτάκης πρόσθεσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα: «Αυτό που έγινε μπορεί να ήταν νόμιμο, αλλά ήταν λάθος. Δεν ήξερα, και προφανώς, δεν θα το επέτρεπα ποτέ».

Είπε ότι έμαθε για τις υποκλοπές του Ανδρουλάκη μόλις «πριν από λίγες μέρες». Ανακοίνωσε μέτρα για αυστηρότερο έλεγχο των επιχειρήσεων της υπηρεσίας πληροφοριών της ΕΥΠ και ενίσχυση της διαφάνειας στις πρακτικές της.

Είπε ότι η υπηρεσία πληροφοριών της ΕΥΠ είχε υποτιμήσει την πολιτική διάσταση της παρακολούθησης της, η οποία, αν και συμμορφωνόταν με τη νομοθεσία, ήταν «πολιτικά απαράδεκτη».

Ο Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής από το 2014 που εξελέγη αρχηγός του κόμματος του ΠΑΣΟΚ τον Δεκέμβριο του 2021, είπε την Παρασκευή ότι έμαθε ότι η ΕΥΠ άκουγε τις συνομιλίες του στα τέλη του 2021. Δεν αποκάλυψε την πηγή του για τις πληροφορίες.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και ο αρχηγός του Γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης παραιτήθηκαν απροσδόκητα για την υπόθεση.

Η ελληνική κυβέρνηση συγκλονίστηκε από περισσότερες παραιτήσεις λόγω ισχυρισμών τηλεφωνικής κατασκοπείας

Η συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας συγκλονίστηκε την Παρασκευή (5 Αυγούστου) από ένα μακροχρόνιο σκάνδαλο παρακολούθησης μετά την παραίτηση του αρχηγού πληροφοριών της και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε διάστημα μιας ώρας.

Το ΠΑΣΟΚ είναι το τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα και ήταν για δεκαετίες ο κύριος πολιτικός αντίπαλος του συντηρητικού κόμματος του Μητσοτάκη, της Νέας Δημοκρατίας.

Εν τω μεταξύ, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για καταχρηστικές αγωγές που υπέβαλε ο Δημητριάδης, επίσης ανιψιός του Μητσοτάκη, κατά δύο εταιρειών ΜΜΕ μετά τις παραδοχές της ΕΥΠ.

Ο Δημητριάδης μήνυσε τον ιστότοπο Reporters United, τον Νικόλα Λεοντόπουλο και τον Θοδωρή Χονδρογιάννο για ιστορίες για φερόμενες παράνομες πρακτικές της κυβέρνησης.

Ανέφεραν ότι το τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη είχε κατασκοπευτεί και ότι εταιρεία του Δημητριάδη είχε συναλλαγές με την Intellexa, εταιρεία που πουλάει το λογισμικό υποκλοπής spyware στην Ελλάδα, σύμφωνα με την RSF.

Η ελληνική υπηρεσία πληροφοριών παραδέχεται ότι κατασκοπεύει δημοσιογράφο

Ο επικεφαλής των ελληνικών πληροφοριών είπε σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι η υπηρεσία του είχε κατασκοπεύσει έναν δημοσιογράφο, ανέφεραν δύο παρούσες πηγές, σε μια αποκάλυψη που συμπίπτει με την αυξανόμενη πίεση στην κυβέρνηση να ρίξει φως στη χρήση κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης.

Ο Δημητριάδης διεκδικεί αποζημίωση 150.000 ευρώ και την απόσυρση των άρθρων, ενώ η αγωγή του κατά της εφημερίδας Εφημερίδα των Συντακτών (ΕΦΣΥΝ) διεκδικεί αποζημίωση 250.000 ευρώ για την είδηση ​​της 4ης Αυγούστου για το σκάνδαλο Predator.

Μήνυσε επίσης τον Κουκάκη, τον στόχο της κατασκοπείας, απαιτώντας την απόσυρση ενός tweet σχετικά με τις αποκαλύψεις των Reporters United και EfSyn, σημείωσε η RSF.

«Η απόφαση να μηνύσουμε τον Θανάση Κουκάκη και τους δημοσιογράφους που ερεύνησαν την παρακολούθηση στην οποία υποβλήθηκε αντί να προσπαθήσουν να ρίξουν φως στην παρακολούθηση αυτή καθαυτή είναι λυπηρή», δήλωσε ο Pavol Szalai, επικεφαλής του γραφείου Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βαλκανίων της RSF, ο οποίος ρώτησε επίσης Δημητριάδη να αποσύρει άμεσα τις καταχρηστικές μηνύσεις.

«Προτρέπουμε την κυβέρνηση να αποκαταστήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τη δημοσιογραφική κοινότητα. Προς τούτο, καλούμε τις αρχές να επισπεύσουν τις έρευνές τους για την κατασκοπεία δημοσιογράφων και, ειδικότερα, να ρίξουν φως στον λόγο για τον οποίο η ΕΥΠ, υπηρεσία υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού, κατασκόπευσε δύο δημοσιογράφους. Η ανάλυση των οικονομικών συναλλαγών των εταιρειών που πωλούν το λογισμικό κατασκοπείας Predator και οι πιθανές σχέσεις τους με εταιρείες που είναι κρατικοί υπεργολάβοι, είναι επίσης απαραίτητη», πρόσθεσε.

Ο Κουκάκης, ένας ερευνητής ρεπόρτερ, υποβλήθηκε σε δύο μορφές παρακολούθησης: μια επιχείρηση τηλεφωνικών υποκλοπών τον Μάιο του 2020 και ένας στόχος Predator μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2021.

Η κυβέρνηση προηγουμένως υποστήριξε ότι ο Ανδρουλάκης πραγματοποίησε την παρακολούθηση Predator κατά του Κουκάκη. Ωστόσο, μια άδεια Predator κοστίζει 14 εκατομμύρια ευρώ, ποσό απρόσιτο για έναν δημοσιογράφο. Εν τω μεταξύ, οι αρχές δεν έχουν λάβει σημαντικά μέτρα για τον εντοπισμό ιδιωτών που θα μπορούσαν να κατέχουν το spyware.

Ο Κουκάκης είπε ότι αναμένονται αποκαλύψεις τις επόμενες ημέρες, «δείχνοντας ευθέως ότι άνθρωποι του στενού κύκλου του πρωθυπουργού έχουν σχέσεις με εκπροσώπους της Intellexa, η οποία εδώ και τέσσερα χρόνια έχει υπογράψει συμβάσεις με το ελληνικό κράτος για συστήματα ασφαλείας για την αστυνομία και το υπουργείο. Προστασίας του Πολίτη».

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 108η θέση μεταξύ 180 χωρών στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου του RSF για το 2022, τη χαμηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά Άρθρα