ΑΔΑΕ: Ο θεσμικός ζήλος που έφερε τον…κατακλυσμό- Το άγνωστο παρασκήνιο για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ
Μία εντελώς άγνωστη πτυχή του σκανδάλου των υποκλοπών έρχεται τώρα στο φως και εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο μία σχετικώς ελεγχόμενη για την κυβέρνηση υπόθεση απόπειρας επιμόλυνσης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη με το κακόβουλο λογισμικό Predator εξελίσσεται σε έναν πολιτικό κατακλυσμό με τεράστιες συνέπειες για το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό προσωπικά.
Οι παραιτήσεις των Γρηγόρη Δημητριάδη (την οποία η κυβέρνηση αποσυνδέει από την όζουσα υπόθεση) και Παναγιώτη Κοντολέοντα είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα είχαν συμβεί εάν δεν προέκυπτε το -για την κυβέρνηση- “ατύχημα” να επιδειχθεί θεσμικός ζήλος (επί της ουσίας έπραξαν το καθήκον τους) από τα μέλη της διοίκησης της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Η ανεξάρτητη αρχή δεν έχει, προφανώς, καμία σχέση με τις παρακολουθήσεις, τα δε ελεγκτικά της εργαλεία είναι (σκοπίμως) περιορισμένα.
Παρόλα αυτά, την Τετάρτη 3 Αυγούστου, όπως αναφέρει και η “Καθημερινή” σε ρεπορτάζ του Γ. Σουλιώτη, συνέβη το εξής καταλυτικό:
Εκείνη την ημέρα, και υπό το βάρος των αποκαλύψεων για το Predator (μετά και την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου ο επικεφαλής της ΕΥΠ ομολόγησε την παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη “με αίτημα ξένης υπηρεσίας”), συνεδρίασε η ΑΔΑΕ και αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μια επιτροπή που θα αναλάμβανε να διερευνήσει τη δημόσια καταγγελία του κ. Ανδρουλάκη. Επρόκειτο, όπως σημειώνει η εφημερίδα, για μια αντανακλαστική κίνηση για την οποία ούτε τα ίδια τα στελέχη της Αρχής έτρεφαν μεγάλες προσδοκίες. Ο έλεγχος της ΑΔΑΕ, εξάλλου, θα γινόταν στον τηλεπικοινωνιακό πάροχο του κ. Ανδρουλάκη, όπου λογισμικά παρακολούθησης όπως το Predator δεν αφήνουν ίχνη.
Οι ελεγκτές της Αρχής, πάντως, την επόμενη μέρα μετέβησαν στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Wind, από όπου ζήτησαν και πήραν στοιχεία που αφορούσαν την τηλεφωνική σύνδεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Οσα προέκυψαν από την επεξεργασία των δεδομένων ήταν αυτά που πυροδότησαν τις εξελίξεις. Κι αυτό διότι διαπιστώθηκε ότι για το κινητό του κ. Ανδρουλάκη είχε ενεργοποιηθεί διαδικασία άρσης απορρήτου από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Η ίδια η ΕΥΠ, δηλαδή, παρακολουθούσε το τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κάνοντας χρήση του συστήματος «νόμιμης συνακρόασης». Για την άρση του απορρήτου είχε υπογραφεί διάταξη από την εισαγγελέα που εποπτεύει την ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου. Για τον λόγο αυτόν, η κ. Βλάχου συναντήθηκε με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, το μεσημέρι της Παρασκευής.
Αυτή ήταν η κίνηση που προκάλεσε τις παραιτήσεις και τον πολιτικό κατακλυσμό. Κι’ αυτό διότι έγινε, εκείνη την ημέρα, σαφές πως το θέμα έχει βρεθεί πια εκτός κυβερνητικού ελέγχου, αφού η ΑΔΑΕ γνώριζε -και όφειλε ως εκ τούτου να κινηθεί περαιτέρω με θεσμικό τρόπο- πως η ΕΥΠ του κ. Κοντολέοντα παρακολουθούσε το κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με “νόμιμη” επισύνδεση.
Παρά τις πιέσεις που είχε δεχθεί κατά το παρελθόν, η ΑΔΑΕ έπραξε τα θεσμικά δέοντα και έδρασε ως κανονική ανεξάρτητη αρχή. Κι αυτό είναι κάτι που δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς και πρέπει να της αναγνωριστεί.
Ιδιαίτερα όταν, όπως γνωρίζει το libre, οι οχλήσεις ήταν ποικίλες, ενίοτε ως “ενδιαφέρον” ακόμα και από πρόσωπα με πολύ υψηλά θεσμικά αξιώματα.