Σκάνδαλο υποκλοπών: Κλιμακώνει η αντιπολίτευση, αποσυντονισμός στην κυβέρνηση – Στο τραπέζι εκτός από προανακριτική και πρόταση μομφής
Η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι η υπηρεσία πληροφοριών εκτός από δημοσιογράφους παρακολουθούσε συστηματικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη. Η αντιπολίτευση θέτει πλέον ξεκάθαρα θέμα διερεύνησης της υπόθεσης μέσω εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής, ενώ υφίσταται ακόμη τεράστιο κενό επίσημης ενημέρωσης για τους ακριβείς λόγους που οδήγησαν στην παραίτηση δύο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού. Οι εξελίξεις προοιωνίζονται ραγδαίες με τα σενάρια εκλογών να επανέρχονται στο προσκήνιο.
Όλα αυτά ενώ εκκρεμεί τόσο η δικαστική έρευνα για την παρακολούθηση των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη καθώς, όσο και το τι γίνεται με το περίφημο λογισμικό «Predator» που χρησιμοποιήθηκε για την παγίδευση των τηλεφώνων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Σε αυτό το φόντο με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει οριστεί για τις 10.00. Στην συνεδρίαση του οργάνου θα καθοριστεί η στάση που θα τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ανάμεσα στα σενάρια που πιθανολογούνται είναι και αυτό της κατάθεσης πρότασης μομφής. Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση θα έρθει σε δύσκολη θέση εάν επιλέξει να αποφύγει μία κοινοβουλευτική συζήτηση, μιάς και είναι υποχρεωμένη να πειθαρχήσει στα όσα προβλέπονται στον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, ενώ αξίζει να θυμίσουμε ότι η διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου είναι άτυπη, μια και δεν υφίστανται Θερινά Τμήματα.
- Η εικόνα πανικού και αποσυντονισμού (ίσως και εσωτερικής διαμάχης;) που καταγράφεται από χθες στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ενδεικτική για το πολιτικό «βάρος» που φέρει η κυβέρνηση, καθώς σταδιακά αποκαλύπτεται ένα καθεστώς παρακρατικών πρακτικών με παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων. Παραμένει ανοιχτό μάλιστα το ενδεχόμενο το μέγεθος του σκανδάλου να είναι τέτοιο που είτε να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις (συμπεριλαμβανομένων των πρόωρων εκλογών) είτε ακόμη και να τις επισπεύσει.
Η απουσία επίσημης ενημέρωσης για τους λόγους της παραίτησης του Γρ .Δημητριάδη και του Π. Κοντολέοντα, υποκαταστάθηκαν από αντιφατικές η αλληλοαναιρούμενες διαρροές. Επίσης από σειρά δημοσιευμάτων σε Μέσα Ενημέρωσης με καταγραμμένη φιλοκυβερνητική γραμμή.
Ανάμεσα σε αυτό το κουβάρι «διαρροών-δημοσιευμάτων» ξεχώρισε η εκδοχή της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη μετά από αίτημα ξένων υπηρεσιών για επαφές του με …κινέζους εκπρόσωπους «παρασκηνιακών συμφερόντων». Άλλα κυβερνητικά «κέντρα πληροφόρησης» εξύφαιναν διαφορετικό σενάριο: Αυτό της …γενναίας στάσης του Γρηγόρη Δημητριάδη που επέλεξε την οδό της παραίτησης προκειμένου να διευκολύνει τον πρωθυπουργό από το «τοξικό κλίμα» που υπάρχει στην πολιτική ζωή. Επίσης από τα ίδια κέντρα προέκυψε ο ισχυρισμός ότι η εξέλιξη αυτή ενισχύει το «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση, όπως φαίνεται, θέλησε να διευθετήσει αρχικά το ζήτημα σε κατευθείαν επικοινωνία με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Χρησιμοποιώντας ώς διαμεσολαβητή τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Όμως η άρνηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τέτοιου είδους άτυπες επικοινωνίες οδήγησε την κυβέρνηση να δηλώσει πως θα αποδεχθεί τυχόν αίτημα για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής εφόσον κατατεθεί από την αντιπολίτευση.
- Το κύριο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις είναι πώς όλα δείχνουν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για τον λόγο αυτό μιλά ευθέως για «Σκάνδαλο Μητσοτάκη» και «WaterGate» του πρωθυπουργού. Ο ισχυρισμός τεκμηριώνεται από το ότι οδηγήθηκαν σε παραίτηση δύο από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού και φυσικά από την κυβερνητική παραδοχή ότι παρακολουθούνταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Επίσης στο κάδρο των ευθυνών φαίνεται να τοποθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Πιερρακάκη όπως και τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Τα δύο πρόσωπα δηλαδή που εκπροσώπησαν την κυβέρνηση την πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με αντικείμενο τις παρακολουθήσεις.
Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν η ΕΥΠ με ευθύνη του πρωθυπουργού παρακολουθούσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη αλλά το «πόσους ακόμα και ποιους παρακολουθούσε η ΕΥΠ και η παραΕΥΠ που είχαν στήσει οι Μητσοτάκης – Δημητριάδης». Επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα τόσο για την δράση της ΕΥΠ όσο και για την χρήση του λογισμικού παρακολουθήσεων Predator, με την οποία μάλιστα δημοσιεύματα συνδέουν και την επιχειρηματική δραστηριότητα του πρώην γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη.
- Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ξεκάθαρος ως προς το ότι η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί τόσο ως προς το πολιτικό αλλά και ως προς το ποινικό σκέλος της. Σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταλήξει στο αν θα ζητησει την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ή Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεκτιμήσει την αρνητική εμπειρία που υπήρξε από την εξεταστική επιτροπή που δημιουργήθηκε για την Λιστα Πέτσα μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης. Μια επιτροπή που η κυβέρνητική πλειοψηφία (αφού θεσμικά οι επιτροπές αυτές συγκροτούνται κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) φρόντισε να «κλείσει» άρον-άρον, δίχως μάλιστα να κληθεί να καταθέσει ούτε καν ο αρμόδιος υπουργός Στέλιος Πέτσας.
Άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την επιλογή του να συμφωνήσει με την θέση του ΠΑΣΟΚ για την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, μια διαδικασία που θα φέρει την κυβέρνηση απολογούμενη απέναντι στο σύνολο της αντιπολίτευσης. Επίσης – όπως προαναφέραμε- έχει την δυνατότητα να καταθέσει πρόταση μομφής. Στην πρώτη περίπτωση πάντως ανασταλτικά λειτουργεί η ρήτρα εμπιστευτικότητας που αξιώνει η κυβέρνηση για την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών. Αφού έτσι θα πραγματοποιηθεί μια περίκλειστη διαδικασία στην οποία τίποτε δεν υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να μετάσχει και να δώσει απαντήσεις.
Σε κάθε περίπτωση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει σε συνεργάτες του ότι η Νέα Δημοκρατία θα κριθεί αυστηρά από την στάση που θα τηρήσει. Θεωρώντας «αδιανόητο» οποιαδήποτε πολιτική δύναμη να παρεμποδίσει την πλήρη συζήτηση και διαλεύκανση της υπόθεσης μετά από αυτές τις εξελίξεις. Εκτιμά επίσης ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν έχει ευαισθητοποιήσει μόνον τις δυνάμεις του προοδευτικού – δημοκρατικού τόξου, αλλά και τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.
Σαφής ως προς το ποιος έχει την βασική πολιτική ευθύνη για την παρακολούθηση του ήταν στις χθεσινές δηλώσεις του ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αν και απέφυγε τους πολύ υψηλούς τόνους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατονόμασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως είπε «ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών». Απεύθυνε μάλιστα ρητορικό ερώτημα προς τον πρωθυπουργό σχετικά με το αν είναι τυχαία όσα αποκαλύπτονται.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά τις χθεσινές εξελίξεις φαίνεται πως «έκοψε τις γέφυρες» κατ’ ιδίαν συνεννόησης με την κυβέρνηση. Παρά το ότι -όπως αναφέραμε – υπήρξε κυβερνητική πρόθεση επικοινωνίας μαζί του Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να τηρήσει την θεσμική στάση που είχε υιοθετήσει εξαρχής. Έτσι για την άμεση ενημέρωση σχετικά με το ζήτημα των παρακολουθήσεων το ΠΑΣΟΚ προτείνει νέα σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας εκτός από την σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Θυμίζουμε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ήδη καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο την οποία έχει παραδώσει και στην Αρχή για τη Προστασία του Απορρήτου των επικοινωνιών. Έχει δηλαδή ενεργοποιήσει όλα τα θεσμικά όργανα της πολιτείας. Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να πάρει πρωτοβουλίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στην Χαριλάου Τρικούπη πάντως δεν κρύβουν την ενόχλησή και την οργή τους για τον τρόπου που χειρίζεται την υπόθεση των παρακολουθήσεων η κυβέρνηση. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου τύπου Δημήτρη Μάντζου. Μίλησε για «κέντρα που προσπαθούν να μας βγάλουν τρελούς εδώ και δέκα ημέρες». Τόνισε πως «εμείς θεωρούμε ότι όλη η διαχείριση της Κυβέρνησης είναι ντροπιαστική. Είναι ντροπή για την ελληνική Δημοκρατία μια υπόθεση τόσο σοβαρή που άπτεται της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της λειτουργίας του πολιτεύματος μας, να έχει γίνει αντικείμενο μιας τέτοιας παραπολιτικής και αντιθεσμικής, αντιδημοκρατικής εντέλει διαχείρισης».
Ευθύνες του πρωθυπουργού εντοπίζει και το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «οι παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις».
Το ΚΚΕ επισημαίνει μάλιστα πως «από τις ίδιες τις παραιτήσεις γεννιούνται νέα μεγάλα ερωτηματικά. Άλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει τέτοιου είδους πρακτικές είναι πολιτικό ζήτημα που υπερβαίνει τα διάφορα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τον ρόλο της “Ιφιγένειας” για να κρυφτούν οι βασικές πολιτικές ευθύνες». Αξίζει να θυμίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια από την πλευρά του ΚΚΕ έχουν υπάρξει δύο καταγγελίες για φαινόμενα παρακολουθήσεων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στα γραφεία του κόμματος στον Περισσό.
Ποινικές διώξεις η παραίτηση. Αυτές είναι οι επιλογές του πρωθυπουργού σύμφωνα με το Μέρα 25. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος «ότι και να λέει η Κυβέρνηση και οι “πηγές” της, προσπαθώντας να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες του Πρωθυπουργού, είναι σαφές ότι η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού κ. Δημητριάδη, μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις για την εμπλοκή του στις υποκλοπές, και του Διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα, έχουν να κάνουν με τις παράνομες παρακολουθήσεις και επισυνδέσεις, μέσω λογισμικών όπως το Predator που η ίδια η Google εκτιμούσε με μεγάλη βεβαιότητα ότι το έχουν προμηθευτεί ελληνικοί κυβερνητικοί φορείς». Με βάση αυτά σημειώνεται πως «ήρθε η ώρα ο κ. Μητσοτάκης να πληρώσει το τίμημα του υπερσυγκεντρωτισμού του. Η ευθύνη δε νοείται να σταματά στους «από κάτω». Ο Πρωθυπουργός οφείλει άμεσα είτε να κινήσει τις σχετικές διώξεις είτε να παραιτηθεί. Άλλος δρόμος για τον Πρωθυπουργό και την Μητσοτάκης Α.Ε. δεν υπάρχει, όταν αναδεικνύονται τόσο σοβαρά “παιχνίδια” με την ίδια την δημοκρατία».
Με πληροφορίες από news247