Μαξίμου: Στο τραπέζι σενάρια εκλογών λόγω…τοξικότητας- “Παγωμάρα” στην Κ.Ο της Ν.Δ- Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά
Οι σχεδόν ταυτόχρονες παραιτήσεις των Γρηγόρη Δημητριάδη, διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού και ισχυρότατου, έως πριν μερικές ώρες, άνδρα στο Μέγαρο Μαξίμου, και του επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, φέρνουν, αίφνης, στο προσκήνιο τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Το γεγονός πώς πηγές του Μαξίμου δικαιολογούσαν τις δύο ηχηρές παραιτήσεις ως αποτέλεσμα της πολιτικής τοξικότητας που έχουν παραγάγει, όπως έλεγαν, “οι στοχοποιήσεις των προσώπων αυτών από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ” λόγω εμπλοκής τους στην υπόθεση των παρακολουθήσεων των Νίκου Ανδρουλάκη και Θανάση Κουκάκη, ανασύρουν το επιχείρημα που είχε επικαλεστεί παλαιότερα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η κυβέρνηση βρίσκεται εκ των πραγμάτων σε εξαιρετικά δύσκολη πολιτική θέση καθώς αντικειμενικά οι παραιτήσεις συνδυάζονται με τις παρακολουθήσεις και το πολιτικό πεδίο μετατρέπεται σε βάλτο. Είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός, έχοντας μπροστά του αλυσίδα κρίσεων σχετικά με την ενέργεια, την ακρίβεια και την οικονομία, πρέπει τώρα να βρεί τρόπους ανάταξης των κυβερνητικών δυνάμεων και, ως εκ τούτου, η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές θα μπορούσε να είναι μία τέτοια (αναγκαστική) κίνηση.
Κυβερνητικά στελέχη παρέπεμπαν στην αρχή της πτώσης της κυβέρνησης Καραμανλή με την παραίτηση του τότε ισχυρού άνδρα του Μαξίμου και κυβερνητικού εκπροσώπου Θόδωρου Ρουσσόπουλου. Στην Κ.Ο της Ν.Δ επικρατεί “παγωμάρα” και αιφνιδιασμός, καθώς αρκετοί πίστευαν πως το επιτελείο του πρωθυπουργού μπορούσε να ελέγξει την κατάσταση και να διαχειριστεί το βαρύ κλίμα που είχε δημιουργηθεί. Οι δύο παραιτήσεις, όμως, δημιουργούν εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα.
Oπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, «μέσα σε ένα κλίμα τοξικότητας, τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά δυσλειτουργικά και για την κυβέρνηση και για τον ίδιο τον κ. Δημητριάδη. Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό υπέβαλε την παραίτησή του.
«Ο κ. Δημητριάδης», όπως πληροφορούν αρμόδιες πηγές από την κυβέρνηση, «παραιτήθηκε επειδή επί έξι χρόνια δίπλα στον πρωθυπουργό δέχθηκε πολλές επιθέσεις, που στόχο είχαν τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με την κίνησή του επιλέγει να προστατεύσει τον Πρωθυπουργό, δεν θέλει να δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα».
Μάλιστα, σημειώνουν πως «είναι γνωστό ότι αυτές οι θέσεις είναι ηλεκτρικές καρέκλες. Δεν είναι τυχαίο ότι στις ΗΠΑ ο χρόνος παραμονής είναι 1-1,5 έτος».
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου εξηγήσεις με θεσμικό τρόπο αναμένεται να δοθούν σε συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που θα συνεδριάσει σε περίπου τρεις εβδομάδες, από τον νέο επικεφαλής της ΕΥΠ. Όπως διαφαίνεται όμως πολιτικές εξηγήσεις θα απαιτηθούν πολύ νωρίτερα και στην κυβέρνηση εν μέσω θέρους αναμένεται να ασκηθούν εντονότατες πολιτικές πιέσεις. Έτσι τυχόν πρόθεση της να «καθαρίσει το τοπίο» και την «αυλή του Μεγάρου Μαξίμου» στην καρδιά του καλοκαιριού προκειμένου να αξιοποιήσει την ιδιαιτερότητα της περιόδου πιθανότατα να μην ευοδωθεί.
Εκλογές “βλέπει” και το ΠΑΣΟΚ
Στο ΠΑΣΟΚ, δηλώνουν αποφασισμένοι να πάνε την υπόθεση μέχρι τέλους και εκτιμούν ότι είμαστε στην αρχή της ιστορίας. Εκτιμούν επίσης ότι οι αποκαλύψεις είναι πιθανό να οδηγήσουν σε πολιτικές εξελίξεις και να ανατρέψουν τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη για εκλογές το 2023.
Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί αυτή τη στιγμή είναι και οι τοποθετήσεις του επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος χαρακτήρισε “δεδομένες” τις πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργού.
Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από την πλευρά του έκανε λόγο για σκοτεινές πρακτικές από το παρελθόν και σημείωσε ότι “μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η κυβέρνηση δεν έχει ηθική νομιμοποίηση”.