Αγριογούρουνα στη Θεσσαλονίκη: “Θέμα χρόνου να θρηνήσουμε θύματα” λέει καθηγητής του ΑΠΘ (vid)
Θέμα χρόνου είναι να προκληθούν νέα τροχαία δυστυχήματα αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος σχετικά με τις συχνές εμφανίσεις αγριογούρουνων στον αστικό ιστό του νομού Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών της χώρας, όπως τονίζει στο protothema.gr ο καθηγητής της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Χρήστος Βλάχος.
Ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, για άλλη μία φορά και εξηγεί ότι χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος που υπάρχει στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, τονίζει ότι οι οδηγοί που διέρχονται από οδικά δίκτυα που θεωρούνται «περάσματα» για αγέλες αγριόχοιρων, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε επαγρύπνηση, προκειμένου να μη χυθεί άλλο αίμα στην άσφαλτο, όπως συνέβη πρόσφατα στην περιοχή του Κιλκίς με τους συνολικά δύο νεκρούς και τέσσερις τραυματίες.
«Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται άμεσα. Χρειάζεται στρατηγική, οργάνωση, προσδιορισμό των μεγάλων πυκνοτήτων και επιβάλλεται να αρχίσουν τα υβρίδια να απομακρύνονται, δηλαδή να θανατώνονται. Θα πρέπει να γίνει απογραφή σε εθνική κλίμακα, προκειμένου να διαπιστωθούν οι περιοχές που έχουμε μεγάλες συγκεντρώσεις αγριόχοιρων και εκεί θα πρέπει να εφαρμοστούν διαφορετικοί κανόνες που σχετίζονται και με το κυνήγι. Είναι απαραίτητο σε αυτήν την προσπάθεια να συμμετέχουν τα Δασαρχείο, οι αρμόδιοι φορείς και να υπάρχει συνεργασία με την κυνηγετική συνομοσπονδία», τονίζει ο κ. Βλάχος, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει κάποια θετικά βήματα, όμως απαιτούνται πιο δραστικές κινήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σημειώνει δε, ότι είναι μέγα λάθος όταν τα υβρίδια πιάνονται να μεταφέρονται σε άλλο φυσικό περιβάλλον και εκεί να απελευθερώνονται, καθώς έτσι υποβαθμίζεται γεννητικά το περιβάλλον και δημιουργούνται τεράστια προβλήματα σε αγροτικές καλλιέργειες – και όχι μόνο. «Είναι ότι χειρότερο καθώς με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζονται περιοχές που ενδεχομένως να μην υπήρχε το υβρίδιο και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε έναν σχεδιασμό εθνικής εμβέλειας για την παρακολούθηση του πληθυσμού του αγριόχοιρου, να γίνουν καταμετρήσεις και εκεί που υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα να επιτραπούν άλλες συνθήκες κυνηγιού», αναφέρει ο καθηγητής.
«Θα υπάρξουν κι άλλα δυστυχήματα»
Ο κ. Βλάχος, επισημαίνει, επίσης, την ανάγκη απομάκρυνσης των υβριδίων αλλά και την ενημέρωση που επιβάλλεται να έχουν οι οδηγοί που διέρχονται από περιοχές που θεωρούνται περάσματα αγριογούρουνων, καθώς ολόκληρες αγέλες εμφανίζονται ξαφνικά στο οδικό δίκτυο και ως εκ τούτου απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για να αποφευχθούν σοβαρά τροχαία ατυχήματα.
«Δεν υπάρχει απλά ο φόβος μήπως επαναληφθεί κάποιο τροχαίο δυστύχημα, όπως σημειώθηκε πρόσφατα στην περιοχή του Κιλκίς, αλλά είναι απολύτως βέβαιο ότι θα χαθούν κι άλλες ζωές στην άσφαλτο. Είναι θέμα χρόνου να συμβεί, για αυτό επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα», τονίζει ο καθηγητής, σημειώνοντας το κυνήγι θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά προς την μείωση του σοβαρού προβλήματος.
«Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο θα συνεχίσουμε να το βρίσκουμε μπροστά μας, είναι με σωστή και οργανωμένη διαχείριση. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρξει σύγχυση και ο καθένας να πάρει από μία καραμπίνα, για παράδειγμα και να σκοτώνει τα αγριογούρουνα που συναντάει μπροστά του. Όλα θα πρέπει να γίνονται με νόμιμες διαδικασίες και μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια που θα οριστούν», αναφέρει ο κ. Βλάχος, υπογραμμίζοντας ότι τα υβρίδια που εντοπίζονται στον αστικό ιστό και σε αγροτικές καλλιέργειες, θα πρέπει να θανατώνονται, να ελέγχονται υγειονομικά και στη συνέχεια να δίνονται προς κατανάλωση σε δομές και σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, πάντα μέσα από ένα οργανωμένο σύστημα.
«Θα θρηνήσουμε θύματα» λέει ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών
Υπενθυμίζεται ότι την έντονη ανησυχία του για τη μαζική επανεμφάνιση αγριογούρουνων στις δημοτικές ενότητες Πεύκων, Συκεών και Αγίου Παύλου εξέφρασε και ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.
Με σχετική του επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τα αρμόδια υπουργεία και τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης, εκπέμπει σήμα «SOS» για την αντιμετώπιση της κατάστασης, «η οποία σκορπά φόβο και τρόμο στους κατοίκους που ανυποψίαστοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις αγέλες των αγριογούρουνων στις αυλές των κατοικιών τους και σε κοινόχρηστους χώρους όπου συχνάζουν πολίτες και μικρά παιδιά», όπως αναφέρει.
Η συγκεκριμένη επιστολή, τονίζει ότι θα πρέπει να εκληφθεί «ως τελευταία κραυγή αγωνίας πριν θρηνήσουμε θύματα, μετά τα αλλεπάλληλα φαινόμενα μαζικής επανεμφάνισης αγριογούρουνων μέσα στο περιαστικό δάσος, κατά δεκάδες, στις Δ.Ε. Πεύκων, Συκεών και Αγίου Παύλου, μεταξύ της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης και της Λεωφόρου Γεωργίου Παπανικολάου, και κατόπιν της δημοσιότητας που έχει λάβει το θέμα».
Ο κ. Δανιηλίδης, επισημαίνει, ότι το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο της μαζικής επανεμφάνισης των αγριογούρουνων στον οικισμό των Πεύκων έχει προσλάβει έντονα επικίνδυνες και ανησυχητικές διαστάσεις καθώς κυκλοφορούν κατά δεκάδες στους κεντρικούς δρόμους και στις αυλές των σπιτιών, ενώ έχουν φθάσει μέχρι και τα όρια της περιφερειακής οδού.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, που βιντεοσκόπησαν και φωτογράφισαν αγριογούρουνα στις αυλές των κατοικιών τους, το φαινόμενο μέσα στον Ιούλιο βρέθηκε σε έξαρση καθώς κατά αγέλες συνέχιζαν να κατεβαίνουν από το παρακείμενο δάσος του Σέιχ-Σου. «Ο αριθμός των άγριων αυτών ζώων έχει αυξηθεί πάρα πολύ, και η κατάσταση ενδέχεται πολύ σύντομα να είναι μη ελεγχόμενη λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού», τονίζει ο δήμαρχος στην επιστολή του.