Κίεβο: “Αηδιαστικός ο Σρέντερ”, αλλά… παράθυρο για φθινοπωρινή εκεχειρία- Τι επιδιώκει ο Πούτιν- Πόσο έτοιμοι είναι Ε.Ε και ΗΠΑ να δεχθούν διαπραγματεύσεις
Μια νέα ένδειξη πως το Κρεμλίνο έμμεσα ζητά διαπραγματεύσεις για να λήξει ο πόλεμος και βλέπει την συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών ως πρόλογο μιας εκεχειρίας είχαμε χθες. Και μάλιστα διά στόματος ενός πρώην Γερμανού καγκελαρίου. «Ξεχάστε την Κριμαία, δεχτείτε καντονοποίηση α λα ελβετικά του Ντονμπάς και «ένοπλη ουδετερότητα» της Ουκρανίας» αντί για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, είναι οι «ιδέες» που έφερε ο πρώην καγκελάριος Σρέντερ από τη Μόσχα, όπου συναντήθηκε ξανά με τον Πούτιν.
Παρότι είναι ακόμα πρόωρο, το σχέδιο Σρέντερ που προφανώς τελεί υπό την έγκριση της Μόσχας θα μπορούσε να προκαλέσει την αναθέρμανση των διαπραγματεύσεων ενόψει του φθινοπώρου και καθώς η Ευρώπη τελεί υπό το καθεστώς φόβου για έναν εφιαλτικό ενεργειακά χειμώνα.
Το σχέδιο Σρέντερ με μία λύση καντονοποίησης για το Ντονμπάς είναι όμως πιά πάνω στο τραπέζι.
“Αηδιαστικός ο Σρέντερ”- Κατάπαυση πυρός για διαπραγματεύσεις
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy χαρακτήρισε την Τετάρτη ως «αηδιαστική» τη συμπεριφορά του πρώην γερμανού καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος είπε ότι η Ρωσία επιθυμεί μια «λύση μέσω διαπραγματεύσεων» στον πόλεμο.
Ο Σρέντερ, ο οποίος είναι φίλος του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε ότι συνάντησε τον ηγέτη του Κρεμλίνου την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι υπάρχει ακόμη και η πιθανότητα να επιτευχθεί σιγά σιγά μια κατάπαυση του πυρός. Διαβάστε περισσότερα
«Είναι απλώς αηδιαστικό όταν πρώην ηγέτες μεγάλων κρατών με ευρωπαϊκές αξίες εργάζονται για τη Ρωσία, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο ενάντια σε αυτές τις αξίες», είπε ο Ζελένσκι σε μια μεταμεσονύχτια ομιλία σε βίντεο.
Ο προεδρικός σύμβουλος Mykhailo Podolyak απέρριψε νωρίτερα τον Σρέντερ ως «φωνή της ρωσικής βασιλικής αυλής» και είπε ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική διευθέτηση με τη Μόσχα θα εξαρτηθεί από την κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ενδιαφέρον πως αρκετοί βλέπουν την πιθανότητα μιας φθινοπωρινής εκκεχειρίας, όσο κι αν κάτι τέτοιο ακούγεται αυτή τη στιγμή “εκτός πλαισίου”. Κρίσιμος παράγοντας θα είναι η στρατηγική των ΗΠΑ και κατά πόσο οι Ευρωπαίοι θα σταθεί εφικτό να ωθήσουν προς μία τέτοια κατεύθυνση.
Σχετικά γράφει το K-Report:
Η συμφωνία για την εξαγωγή των σιτηρών της Ουκρανίας μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε εκεχειρία της σύγκρουσης στην Ουκρανία σύμφωνα με τον πρώην Καγκελάριο της Γερμανίας Σρέντερ.
Εκεχειρία ή κατάπαυση του πυρός σημαίνει πάγωμα των εχθροπραξιών χωρίς οι αντίπαλες πλευρές να υποχρεώνονται να υποχωρήσουν από τις αρχικές θέσεις τους και διεκδικήσεις.
Η συμφωνία Ρωσίας, Ουκρανίας, Τουρκίας και ΟΗΕ για την ασφαλή εξαγωγή των σιτηρών εμπεριέχει μια δυναμική ενδεχόμενης συνολικής εκεχειρίας.
Για να εφαρμοσθεί η Συμφωνία με καθημερινές αναχωρήσεις από το λιμάνι της Οδησσού πρέπει να αποκλεισθεί ρωσική επίθεση με στόχο την κατάληψη της Οδησσού και την αποκοπή της πρόσβασης της Ουκρανίας στον Εύξεινο Πόντο.
Αν η Μόσχα έστω άτυπα δεσμεύεται να μην επιχειρήσει να προελαύσει προς Δυσμάς, το ίδιο λογικά ισχύει και για την αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων που κινούνται προς την Χερσώνα.
Μια εκεχειρία μπορεί να έχει μεγάλη η μικρή διάρκεια ανάλογα με το κόστος των εναλλακτικών επιλογών που έχουν οι δύο αντίπαλες πλευρές.
Ο πόλεμος της Κορέας τερματίσθηκε τον Ιούνιο του 1953 , τρία χρόνια μετά την έναρξη του με μια εκεχειρία που ισχύει μέχρι σήμερα.
Στην περίπτωση της Ουκρανίας δεν μπορούμε να μιλάμε για παγωμένη σύγκρουση αλλά για δύο στόχους άμεσης προτεραιότητας για τους δύο μεγάλους της Ε.Ε, την Γερμανία και την Γαλλία:
Να ελαχιστοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι σκληρές δοκιμασίες που περιμένουν τον επερχόμενο χειμώνα την Ε.Ε.
Να αναζητηθεί όχι μόνον μια συνολική πολιτική διευθέτησης του Ουκρανικού αλλά και ένα συνολικό καθεστώς ασφαλείας για την Ευρώπη.
Η διασφάλιση της εφαρμογής της Συμφωνίας για την εξαγωγή των σιτηρών της Ουκρανίας προϋποθέτει σε αρχική φάση μείωση της έντασης των συγκρούσεων μέχρι του σημείου που θα έχουν τουλάχιστον σιγήσει τα βαρέα όπλα των δύο αντιπάλων.
Σε πρόσφατο άρθρο τους στους New York Times δύο αναλυτές της RAND ενός από τα εγκυρότερα Think Tank των ΗΠΑ υπογραμμίζουν την ανάγκη απευθείας συνομιλιών ΗΠΑ-Ρωσίας για να αποφευχθεί ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Τα όσα δήλωσε ο Σρέντερ δεν είναι η προσωπική του μόνον γνώμη αλλά με δεδομένη την στενή προσωπική του σε σχέση με τον Πούτιν, είναι βέβαιο ότι απηχούν τις απόψεις του Κρεμλίνου.
Πηγή: Reuters, K-Report