Νοσοκομείο Νίκαιας: Τέλος οι αξονικές και οι μαγνητικές λόγω υποστελέχωσης – Η καταγγελία

Νοσοκομείο Νίκαιας: Τέλος οι αξονικές και οι μαγνητικές λόγω υποστελέχωσης – Η καταγγελία

Με έγγραφό του ο Παναγιώτης Καζακίδης, διευθυντής ιατρός στο νοσοκομείο της Νίκαιας, επιβεβαιώνει την πλήρη εγκατάλειψη του ΕΣΥ από την πολιτεία και μάλιστα εν μέσω πανδημίας και καλοκαιριού, που αυξάνονται τα περιστατικά.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ Καζακίδης με την επιστολή του υπογραμμίζει τις παθογένειες της δομής υγείας και δηλώνει ότι αποχωρεί από το νοσοκομείο.

Ο γιατρός τονίζει πως «είναι γνωστή η δραματική υποστελέχωση του ιατρικού προσωπικού του τμήματος των νεότερων απεικονιστικών μεθόδων κατά το τελευταίο ενάμιση έτος» συμπληρώνοντας ότι στο εν λόγω τμήμα υπηρετούσαν τέσσερις επιπλέον διευθυντές ιατροί και πλέον, με την επικείμενη αποχώρησή του προστίθεται και ένας πέμπτος. Αντί όλων αυτών έγινε μόνο μία πρόσληψη μίας επιμελήτριας Β.

Ο ίδιος καταγγέλλει ακόμη ότι ενώ έλαβε πολλαπλές υποσχέσεις για την επικείμενη στελέχωση του τμήματος, οι οποίες όμως δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Αναλυτικά το έγγραφο:
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ 2ης Υ.ΠΕ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ
Π.Γ.ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ “ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ”
ΤΜΗΜΑ ΑΞΟΝΙΚΗΣ – ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΠΡΟΣ
Ε.Ι.Ν.Α.Π. ΝΙΚΑΙΑ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ

Θέμα: Διακοπή της λειτουργίας του Μαγνητικού Τομογράφου τόσο από τα τακτικά πρωινά ιατρεία όσο και από την ολοήμερη λειτουργία – Δραματική υποστελέχωση ιατρικού προσωπικού του Τμήματος Νεότερων Απεικονιστικών Μεθόδων

Σας ανακοινώνουμε με λύπη μας τη διακοπή της λειτουργίας των πρωινών εξωτερικών εξετάσεων αλλά και των απογευματινών ιατρείων του Μαγνητικού Τομογράφου από 1/9/2022.

Η ανωτέρω απόφαση μας είναι συνέχεια της πρόσφατης διακοπής της λειτουργίας των αντίστοιχων ιατρείων του Αξονικού Τομογράφου συνέπεια τραγικής έλλειψης ιατρικού προσωπικού.

Είναι γνωστή η δραματική αποστελέχωση του ιατρικού προσωπικού του τμήματος των νεότερων απεικονιστικών μεθόδων κατά το τελευταίο ενάμιση έτος. Στο Τμήμα μας υπηρετούσαν κατ’ ουσία τέσσερις επιπλέον διευθυντές ιατροί και με την επικείμενη αποχώρηση του υπογράφοντος προστίθεται και ένας πέμπτος. Αντ’ αυτών προσελήφθη μόνο μία επιμελήτρια Β.

Συνέπεια των ανωτέρω στερούνται από τους ασθενείς της Δεύτερης Υγειονομικής περιφέρειας 400 έως 500 αξονικές τομογραφίες μηνιαίως και θα πάψουν να διενεργούνται περίπου 300 μαγνητικές τομογραφίες ανά μήνα. Να σημειωθεί ότι το Τμήμα των Νεότερων Απεικονιστικών Μεθόδων υπήρξε έως τώρα ένα ιδιαίτερα παραγωγικό Τμήμα το οποίο διενεργούσε 30.000 περίπου αξονικές τομογραφίες ανά έτος και 4 έως 4,5 χιλιάδες μαγνητικές τομογραφίες στο ίδιο διάστημα.

Κατά την τελευταία διετία και πλέον έχουν γράφει δεκάδες αναφορές για το επείγον της στελέχωσης του Τμήματος μας στην παρούσα Διοίκηση του Νοσοκομείου αλλά και η ιατρική κοινότητα έχει ενημερωθεί με πλειάδα αναφορών για το ζήτημα αυτό.

Λάβαμε πολλαπλές υποσχέσεις για την επικείμενη στελέχωση του Τμήματος μας η οποία ποτέ δεν έγινε. Αντ’ αυτού προσφάτως υπεγράφη αμοιβαία μετακίνηση ειδικευμένης Ιατρού (κα. Μπαρουτση) η οποία συνεπικουρούσε το τμήμα μας με δύο γενικές εφημερίες μηνιαίως με άλλη ειδικευμένη συνάδελφο (κα Μπαγιαντζίδου) η οποία όμως δεν υποχρεώθηκε από την διοίκηση να κάνει αντίστοιχο έργο δυσχεραίνοντας έτι περαιτέρω την ασφαλή λειτουργία του Τμήματος μας και επιβαρύνοντας το ήδη καταπονημένο Ιατρικό Προσωπικό.

Αναγκαζόμαστε ως εκ τούτου να διακόψουμε όπως ήδη ανέφερα εξωτερικές πρωινές και απογευματινές εξετάσεις του Μαγνητικού Τομογράφου για να μπορέσουμε εξυπηρετήσουμε με ασφάλεια τις βασικές ανάγκες του νοσοκομείου τόσο σε επίπεδο εφημερίας όσο και εσωτερικών περιστατικών.
Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί προς ενημέρωση ότι τα προγράμματα εφημερίας του Αξονικού Τομογράφου θα συντάσσονται για όσο διάστημα είναι αυτό εφικτό, με νόμιμο τρόπο για την λειτουργία ασφαλούς εφημερίας που σημαίνει ασφάλεια ασθενών και ιατρών και θα εκτελούνται από γιατρούς ικανούς να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο του Αξονικού Τομογράφου, έργο υπεύθυνο και καταλυτικό για την λειτουργία του Νοσοκομείου όπως αποδεικνύεται από την εμπιστοσύνη αφ’ ενός των κλινικών ιατρών στο Τμήμα μας αλλά και την παρατηρούμενη δυστοκία συναδέλφων να εργαστούν στον Αξονικό Τομογράφο.

Το Τμήμα όπως πολλές φορές έχω αναφέρει χρειάζεται Ακτινοδιαγνώστες ιατρούς με συνεχή και σταθερή εργασία σε αυτό, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του και όχι ωράρια επαιτείας στις εφημερίες και άλλες μη επαρκώς επιστημονικά στοιχειοθετημένες λύσεις που κατά καιρούς προτείνονται.

Ζητούμε ως εκ τούτου υπό τις παρούσες συνθήκες

1) Την μετακίνηση από το Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα στο Τμήμα Νεότερων Απεικονιστικών Μεθόδων της ιατρού κυρίας Ελένης Μπαγιαντζίδου η οποία έχει εγνωσμένη εμπειρία σε Αξονικό Τομογράφο
2) Την κατανομή εργασίας των υπαρχόντων ιατρών αλλά και αυτών που πιθανά θα έρθουν με βάση την παραγωγικότητα των τμημάτων όπως αυτά προκύπτουν από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Θα ήθελα κλείνοντας να κάνω μία σύντομη αναφορά στις δυνατότητές του Τμήματος μας όταν αυτό λειτουργεί με το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό.

Στο Τμήμα μας διενεργούνται πλειάδα απεικονιστικών εξετάσεων τόσο στον Αξονικό Τομογράφο όσο και στο Μαγνητικό Τομογράφο, ορισμένες εκ των οποίων δεν γίνονται σε άλλα δημόσια νοσοκομεία (Μαγνήτης: ειδικά ογκολογικά πρωτόκολλα, εξετάσεις προστάτη, μαγνητικές εντερογραφίες κα Αξονικός ct κολονοσκοπήσεις, όλων των ειδών οι αγγειογραφίες, αλλά και επεμβατικές εξετάσεις όπως βιοψίες συμπαγών οργάνων, παροχετεύσεις συλλόγων ή αποστημάτων κ.ά.)

Θέλω δε να σημειώσω ότι για το Τμήμα του Μαγνητικού Τομογράφου το οποίο συστήθηκε το 2014 δεν προσελήφθη ούτε ένας επιπλέον ιατρός η τεχνολόγος και ανδρώθηκε με τις προσπάθειες του ήδη υπάρχοντος προσωπικού καλύπτοντας μία σημαντική γκάμα εξετάσεων όπως ήδη αναφέρθηκε, με την σημαντική συμβολή της Επιστημονικής του Διευθύντριας κας Κατσίβα αλλά και των υπολοίπων ιατρών του Τμήματος μας.

Τέλος θα ήθελα με μεγάλη μου λύπη να αναφέρω ότι μετά από 33 χρόνια ενεργού παρουσίας μου και προσφοράς και πάντα με την υποστήριξη των συναδέλφων μου, κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε ένα Τμήμα με μεγάλη παραγωγικότητα και εύρος εξεταστικό και δυστυχώς λόγω των προαναφερθεισών συνθηκών θα παραδώσουμε ένα Τμήμα που μετά βίας μπορεί να λειτουργήσει υποτυπωδώς αφού βέβαια όπως ήδη ανέφερα, αναγκαστήκαμε και αναγκαζόμαστε να ακυρώσουμε λόγω της υποστελέχωσης, μεγάλο ποσοστό της παραγωγικότητας του Τμήματός μας.

Δ/ΝΤΗΣ ΝΕΟΤ. ΑΠΕΙΚΟΝ. ΜΕΘΟΔΩΝ
Π. ΚΑΖΑΚΙΔΗΣ» Πηγή: www.rosa.gr

Σχετικά Άρθρα