Ανάλυση FT-Bloomberg: Θα αντέξει η Ε.Ε την ενεργειακή κρίση (του χειμώνα), ή θα αναγκαστεί να υποχωρήσει έναντι του Πούτιν;- H εύθραυστη “αραβική παράμετρος”

Ανάλυση FT-Bloomberg: Θα αντέξει η Ε.Ε την ενεργειακή κρίση (του χειμώνα), ή θα αναγκαστεί να υποχωρήσει έναντι του Πούτιν;- H εύθραυστη “αραβική παράμετρος”

Η ενεργειακή κρίση που εντείνεται όσο η Μόσχα περιορίζει τις ροές φυσικού αερίου και ο βαρύς χειμώνας που έρχεται για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, θα δοκιμάσουν τη συνοχή της Ευρώπης αναφέρουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους με τίτλο «Η Ευρώπη αγωνίζεται να μείνει ενωμένη απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία». Θα καταφέρουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να παραμείνουν ενωμένες στην γραμμή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ή, λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, θα αναγκαστούν να χαλαρώσουν τη στάση απέναντι στον Πούτιν;

Όπως αναφέρουν οι FT, για τους πολιτικούς της Ευρώπης, ο κίνδυνος είναι ότι οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν 20 τοις εκατό την περασμένη εβδομάδα καθώς η Ρωσία ενέτεινε την ενεργειακή της πίεση στην Ευρώπη . Καθώς η Gazprom που ελέγχεται από το Κρεμλίνο μείωσε περαιτέρω την προμήθεια μέσω του Nord Stream 1, του κρίσιμου αγωγού που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, αυξάνονταν οι φόβοι ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να οδηγηθεί σε μια πλήρη ενεργειακή κρίση αυτόν τον χειμώνα – μια κρίση που θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια επιβάρυνση στους καταναλωτές, να αυξήσει το κόστος για τη βιομηχανία και να οδηγήσει την Ευρώπη σε ύφεση.

Η ΕΕ έχει δείξει ένα ενιαίο μέτωπο από τότε που ξεκίνησε η πλήρης εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Αλλά αναγκασμένοι να παλέψουν με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, την κρίση κόστους ζωής και την πραγματική προοπτική του ενεργειακού δελτισμού στα βάθη του χειμώνα, οι ηγέτες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν τώρα μια τρομακτική δοκιμασία. Μπορούν να συνεχίσουν να κρατούν τη γραμμή για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Ρωσίας; Ή θα καταρρεύσει η αλληλεγγύη τους καθώς η απώθηση των θυμωμένων καταναλωτών τους υποχρεώνει να μειώσουν την εχθρότητά τους προς τη Μόσχα;

Η Gazprom (που χθες έκοψε πλήρως την παροχή αερίου στη Λετονία) προβάλλει ασαφείς γραφειοκρατικές και τεχνικές προφάσεις για να δικαιολογήσει τη σχεδόν πλήρη διακοπή της ροής προς την Ευρώπη. Ο Καναδάς έχει δώσει εξαίρεση από τις κυρώσεις στην Siemens Energy Canada Ltd, για την μεταφορά, επισκευή και επιστροφή των τουρμπινών του αγωγού, αλλά η ρωσική εταιρεία δεν δέχεται τη ρύθμιση επειδή δεν έχει συμβόλαιο με αυτή τη θυγατρική της Siemens

Οι ειδικοί λένε ότι ο υπολογισμός του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν είναι απλός για την κατάπνιξη της παροχής φυσικού αερίου: όσο περισσότερο πόνο προκαλεί η ενεργειακή του συμπίεση στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και καταναλωτές, τόσο μεγαλύτερη πίεση θα ασκείται στους ηγέτες της ΕΕ να χαλαρώσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

‘Οπως αναφέρει, όμως, το Bloomberg, εάν σκεφτεί σοβαρά ο ΟΠΕΚ να αυξήσει ξανά την παραγωγή – και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα το κάνει – θα έπρεπε να αυξήσει τους στόχους όλων των κρατών. Αλλά αυτό απλώς θα διεύρυνε το χάσμα μεταξύ της προγραμματισμένης και της πραγματικής παραγωγής, δεδομένου ότι λίγες χώρες θα είναι σε θέση να αντλήσουν περισσότερα από όσα ήδη αντλούν. Στην πράξη, μόνο η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, και ακόμη και τότε εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πόσα μπορούν να κάνουν.

Η άλλη εναλλακτική λύση θα ήταν να καλυφθούν οι ελλείψεις ορισμένων μελών του ΟΠΕΚ+ επιτρέποντας σε εκείνα που διαθέτουν πλεονάζουσα ικανότητα να αντλούν περισσότερα, αναδιανέμοντας τα αχρησιμοποίητα τμήματα των υπαρχόντων στόχων. Αυτή μπορεί να είναι μια λογική προσέγγιση, αλλά μέχρι στιγμής η ομάδα δεν έχει δείξει καμία όρεξη να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο. Είναι πιθανό να υπάρξει αντίσταση σε οποιοδήποτε σχέδιο αναδιανομής αχρησιμοποίητων δικαιωμάτων.

Αλλά το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ στόχου και πραγματικής παραγωγής υπονομεύει την αξιοπιστία του ΟΠΕΚ+. Γίνεται αβάσιμο ο όμιλος να ισχυρίζεται ότι σταθεροποιεί την αγορά πετρελαίου όταν οι τιμές εκτινάσσονται στα ύψη και τα σχέδια παραγωγής του δεν συνάδουν καθόλου με την πραγματικότητα.

Και μην υπολογίζετε, αναφέρει η ανάλυση του οικονομικού πρακτορείου, ότι η Ρωσία θα υποστηρίξει οτιδήποτε θα μείωνε ουσιαστικά τις τιμές του πετρελαίου. Για να πείσουν τα διυλιστήρια στην Ινδία να επεξεργαστούν το αργό τους, οι Ρώσοι πωλητές αναγκάστηκαν να προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις. Η ναυαρχίδα εξαγωγικής βαθμίδας Urals της χώρας διαπραγματεύτηκε με έκπτωση σχεδόν 35 δολαρίων το βαρέλι σε σύγκριση με το αργό Brent τον Απρίλιο-Μάιο. Αν και αυτό μειώθηκε πιο πρόσφατα, τα Urals εξακολουθούσαν να διαπραγματεύονται στα 25 δολάρια το βαρέλι κάτω από το Brent τον μήνα έως τα μέσα Ιουλίου.

Σχετικά Άρθρα