Στο αμερικανικό “The Atlantic” η συγκλονιστική φωτογραφία από την περιβαλλοντική καταστροφή στην Δαδιά- Οι μεγάλες ελλείψεις στον μηχανισμό πρόληψης
Την φωτογραφία επάνω επέλεξε το Atlantic από την Ελλάδα, από τη μεγάλη φωτιά στη Λέσβο. Δυστυχώς, το τελευταίο 10ήμερο ανάλογες εικόνες συναντάμε συχνά στην Ελλάδα. Στα όρια της τραγωδίας η πυρκαγιά στη Δαδιά συνεχίζεται, ευτυχώς όχι στην πυρήνα του δάσους. Ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων υπαρκτός και η οικολογική καταστροφή ανεπανόρθωτη, είπε χτες ο δήμαρχος Σουφλίου. Αναφέρθηκε στην υποστελοποίηση του τοπικού Δασαρχείου («ούτε ένας δασολόγος») ενώ οι εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει πως υπάρχουν 4 δασοφύλακες για 800.000 στρέμματα δάσους
“Το δασαρχείο και η πυροσβεστική χρειάζονται άμεση στελέχωση”
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του news247.gr, οι επισημάνσεις του δημάρχου Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκου αναδεικνύουν την σοβαρότητα του προβλήματος στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς: “έπειτα από επτά ημέρες, υπάρχει μια σχετική ηρεμία. Αυτήν την στιγμή δεν διατρέχει κίνδυνο κάποιος οικισμός. Πλην όμως, νοτιοδυτικά της Δαδιάς υπάρχουν ακόμα αναζωπυρώσεις,
“Οι εστίες που προκύπτουν από αναζωπυρώσεις είναι πολλές, γιατί το δάσος είναι παρθένο και το τοπογραφικό ανάγλυφο (σε πολλά σημεία δεν υπάρχει πρόσβαση και έτσι υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα), δημιουργεί τεράστια προβλήματα”.
Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους ιδιώτες (για παράδειγμα, αγρότες που ήλθαν με τρακτέρ) που έχουν βάλει τα μηχανήματα τους σε βραχώδεις περιοχές, με κίνδυνο να υποστούν ζημιές. Αλλά αγαπούν αυτό που κάνουν και θέλουν να προσφέρουν στα δύσκολα. Για αυτό ανταποκρίθηκαν αμέσως, όταν τους κάλεσε η τοπική διοίκηση, η περιφέρεια και το δασαρχείο. Βοήθησαν και συνεταιρισμοί υλοτόμων, ως εθελοντές, όπως και πολλοί άλλοι.
Οι πυροσβέστες ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Όσοι γνωρίζουν το δάσος, μπορούν να καταλάβουν πόσο κινδύνεψαν. Σε δυο σημαία που κάναμε οργανωμένη απομάκρυνση οικισμού, στάθηκαν απέναντι από τη φωτιά των 25 μέτρων. Αν δεν υπήρχε πρόσβαση ή λειτουργούσαν κατά μικρές ομάδες, υπήρχε κίνδυνος να εγκλωβιστούν και να καούν. Φανταστική δουλειά έκαναν και τα εναέρια μέσα που με πολύ περιορισμένη ορατότητα -λόγω των καπνών τόσων ημερών- απέδειξαν τις τεράστιες ικανότητες τους.
Ο κίνδυνος έχει ξεπεραστεί μεν“για τον κεντρικό πυρήνα του δάσους”, αλλά “επειδή η φωτιά είναι μεγάλη, έχει καταστρέψει εκτάσεις και η οικολογική ζημιά είναι ανεπανόρθωτη. Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα έχουμε και άλλες αναζωπυρώσεις. Είναι ένα θέμα που χρειάζεται την προσοχή μας, για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και αν οριοθετήσουμε την πυρκαγιά. Θα έχουμε για καιρό αυτόν τον κίνδυνο και θα χρειαστεί φύλαξη για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς μπορεί να υπάρξει αναζωπύρωση όπως αυτή της Πέμπτης 28/7 στη Λευκίμμη –με τον άνεμο να είναι στα 7 μποφόρ”.
“Η Δαδιά είναι το οξυγόνο μας -από αυτό ζούμε- και αυτήν την στιγμή είμαστε στην εντατική.
“Η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη. Υπάρχει ευαισθητοποίηση και ενδιαφέρον από την Ευρώπη και τα διεθνή μέσα, γιατί η Δαδιά είναι πνεύμονας όχι μόνο του Έβρου, αλλά όλης της Ευρώπης. Είναι από τα μοναδικά οικοσυστήματα στον παγκόσμιο χάρτη“.
Παρ’ όλα αυτά, όπως είχαν ενημερώσει από τα μέσα του Ιουνίου οι εργαζόμενοι στο Δασαρχείο Σουφλίου, για τα 800.000 στρέμματα της Δαδιάς, υπήρχαν 4 δασοφύλακες.
“Το δασαρχείο έχει ελλείψεις, λόγω της υποβάθμισης του. Δεν έχει καν δασολόγο. Χρειάζεται άμεσα αναβάθμιση, όπως και η πυροσβεστική που παρά την ιδιαιτερότητα της περιοχής, συνεχώς μειώνεται το κλιμάκιο. Αυτήν την στιγμή είναι φύσει αδύνατο να διαχειριστεί δυο φωτιές που ξεσπούν ταυτόχρονα. Είναι ανάγκη η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός“, λέει o κύριος Καλακίκος, προσθέτοντας πως “το δασαρχείο πήρε φέτος όσα χρήματα ζήτησε και με αυτά άνοιξαν οι δρόμοι που έκαναν εφικτή την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Διαφορετικά θα είχαν εγκλωβιστεί πυροσβέστες και σε πολλά σημεία θα ήταν αδύνατη η πρόσβαση.
Όπως όμως, είχαμε συμφωνήσει με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, σε συνάντηση που είχαμε πριν γίνει ό,τι έγινε, χρειάζεται ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Να καθίσουν όλοι οι φορείς στο ίδιο τραπέζι και να χαράξουν πολιτικές προστασίας δασών (για όλα τα δάση), λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις κακόβουλες ενέργειες και την αμέλεια.
Εμείς έχουμε κάνει τις μελέτες, αλλά γεννιούνται θέματα επανασχεδιασμού και προστασίας του δάσους. Έως τώρα υπήρχε η άποψη πως για να προστατεύεται η μοναδική χλωρίδα και πανίδα που έχουμε, θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί η ανθρώπινη παρέμβαση -αυτό προβλέπει το Natura.
Υπήρχε σκληρή γραμμή που όπως φάνηκε φέτος, έθεσε σε κίνδυνο το οικοσύστημα, ενώ κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Επίσης, ξοδεύτηκαν πάρα πολλά χρήματα σε αυτήν την επιχείρηση, τα οποία θα άλλαζαν άρδην τις υπηρεσίες αν διατίθενται νωρίτερα για την αναβάθμιση του δασαρχείου και της πυροσβεστικής“