Τα ντόμινο που προκαλούν την ύφεση εξακολουθούν να πέφτουν – Δύο σενάρια για την παγκόσμια οικονομία

Τα ντόμινο που προκαλούν την ύφεση εξακολουθούν να πέφτουν – Δύο σενάρια για την παγκόσμια οικονομία

Η οικονομική ύφεση προκαλείται όταν μια αλυσίδα γεγονότων, όπως μια σειρά από ντόμινο, προκαλεί σταδιακά αρνητική δυναμική και έως ότου η οικονομία αρχίζει να συρρικνώνεται αναφέρει σε ανάλυση της η washingtonpost. Κάθε γεγονός συνδέεται με κάτι που συνέβη πριν και κάτι που θα συμβεί στο μέλλον. Εάν η τιμή ενός χάμπουργκερ ανεβαίνει, μπορεί να σταματήσετε να αγοράζετε χάμπουργκερ. Αυτό θα είχε αντίκτυπο σε ένα εστιατόριο και αυτό θα είχε αντίκτυπο σε έναν προμηθευτή.

Υπάρχουν πολλές διασυνδεδεμένες αλυσίδες όπως αυτή που μόλις περιγράψαμε σε όλη την οικονομία.

Τα ντόμινο που οδηγούν σε μια νέα ύφεση έχουν αρχίσει να πέφτουν, αλλά πότε θα σταματήσουν;

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

Το πρώτο ντόμινο σε αυτόν τον οικονομικό κύκλο ονομάζεται πληθωρισμός.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, ο πληθωρισμός επιδεινώθηκε. Ουσιαστικά όλα έγιναν πιο ακριβά. Τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων έγιναν ακριβότερα. Μετά τα αυτοκίνητα έγιναν πιο ακριβά. Πολλά προϊόντα υπέστησαν παρόμοια διακοπή.

Ο Λευκός Οίκος και η Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ ανησυχούσαν για τον υψηλό πληθωρισμό, αλλά οι προσπάθειές τους να τον ελέγξουν είχαν μικρό αντίκτυπο. Γνώριζαν ότι ο πληθωρισμός προκαλούσε μια αλυσιδωτή αντίδραση που θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία, αλλά συνέχισαν να εκπλήσσονται όταν οι τιμές συνέχιζαν να αυξάνονται.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο του πληθωρισμού. Έτσι, τον Μάρτιο, αύξησαν τα επιτόκια για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας. Η αύξηση των επιτοκίων υποτίθεται ότι θα κάνει πιο ακριβό τον δανεισμό χρημάτων, έτσι ώστε οι άνθρωποι να σταματήσουν να ξοδεύουν τόσα πολλά. Στην αρχή φαινόταν ότι τα κατάφεραν. Πολλοί πίστευαν ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί.

  • Στη συνέχεια, όμως, η παρατεταμένη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε ένα σωρό οικονομικά προβλήματα. Ο πληθωρισμός ανέκτησε νέα δυναμική.

Μετά από αυτό, άρχισαν να πέφτουν περισσότερα ντόμινο με μεγαλύτερη ταχύτητα, σε δύο κατευθύνσεις.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

  • Πρώτον, το χρηματιστήριο άρχισε πραγματικά να πέφτει. Αυτό έσβησε πολύ πλούτο μονομιάς και αυτό το γεγονός από μόνο του μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση.
  • Δεύτερον, οι εταιρείες και οι καταναλωτές έγιναν νευρικοί για το μέλλον.

Το οικονομικό άγχος μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αποφασίσουν να κρατήσουν τα χρήματά τους και να σταματήσουν να ξοδεύουν. Αυτού του είδους οι αποφάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πληθωρισμού. Αλλά αυτό δεν συνέβη αυτή τη φορά.

  • Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε τις τιμές του φυσικού αερίου να αυξηθούν, γεγονός που έκανε το κόστος τόσων άλλων πραγμάτων να αυξηθεί. Έτσι οι κίνδυνοι ύφεσης αυξήθηκαν.

Καθώς η νευρικότητα ανέβαινε για το μέλλον, άρχισε να διαφαίνεται καθαρά ότι η ύφεση ήταν αναπόφευκτη.

Ορισμένες εταιρείες άρχισαν να προετοιμάζονται για παύση των προσλήψεων. Αυτό τείνει να συμβαίνει πριν από έναν μεγάλο γύρο απολύσεων. Και καθώς οι τιμές συνέχιζαν να ανεβαίνουν, η Fed αναγκάστηκε να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα επιτόκια.

Το γεγονός αυτό οδηγεί σε προβλέψεις ότι μια ύφεση θα μπορούσε να είναι προ των πυλών.

Τι γίνεται λοιπόν μετά; Τα δύο σενάρια

Υπάρχουν δύο σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν.

Είναι πιθανό η Fed να μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση και να σταματήσει μια ύφεση πριν ξεκινήσει. Θα μπορούσαν να καταλήξουν να επιβραδύνουν την οικονομία χωρίς να την αναγκάσουν να συρρικνωθεί εντελώς.

  • Σε αυτή την περίπτωση, οι εταιρείες δεν καταλήγουν να απολύουν εργαζομένους, ο πληθωρισμός μειώνεται και οι άνθρωποι αισθάνονται πιο σίγουροι για την οικονομία.

Αλλά υπάρχει ένα άλλο σενάριο:

Τα ντόμινο συνεχίζουν να πέφτουν. Οι εταιρείες απολύουν εργαζομένους και αυτές οι οικογένειες σταματούν να ξοδεύουν τόσα χρήματα. Εάν οι άνθρωποι σταματήσουν να ξοδεύουν χρήματα, περισσότερες εταιρείες απολύουν εργαζομένους και ο κύκλος εντείνεται – και τα ντόμινο φαίνονται ασταμάτητα.

Σε ποια κατεύθυνση θα πάει η οικονομία;

Μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν η Fed μπορεί να ελέγξει τον πληθωρισμό και να σταθεροποιήσει την οικονομία. Η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε τροχιά να αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια φέτος και υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτές οι κινήσεις έχουν ήδη αποδώσει.

Η αγορά κατοικίας έχει παγώσει αλλά δεν καταρρέει. Και οι θύλακες της αγοράς εργασίας επιβραδύνονται, παρόλο που οι μαζικές απολύσεις δεν έχουν ξεκινήσει.

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να ανεβαίνει και τα ντόμινο συνεχίζουν να πέφτουν.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ελπίζουν ότι αυτή η αλυσίδα γεγονότων θα σταθεροποιηθεί τελικά. Απλώς δεν ξέρουν πότε. Ή πώς.

Πηγή: washingtonpost.com

Σχετικά Άρθρα