Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο για τις υποκλοπές – Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας οι επικεφαλής ΕΥΠ, ΑΔΑΕ
Το ζήτημα των υποκλοπών που προκαλεί σεισμό στο εγχώριο πολιτικό σύστημα και ταρακουνάει τις Βρυξέλλες έφερε μια ιδιότυπη διακομματική συναίνεση. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν – ο καθένας για τους δικούς του λόγους – ότι πρέπει να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να «πέσει άπλετο φώς» στην υπόθεση των υποκλοπών.
Της Άννας Καραβοκύρη
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ζητούσαν επιτακτικά τη σύγκληση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής εκτιμώντας πως η απόρριψη του σχετικού αιτήματος θα εξέθετε την κυβέρνηση και έτσι θα περνούσαν το μήνυμα πως η ΝΔ αποφεύγει να δώσει εξηγήσεις και προσπαθεί να αποκρύψει στοιχεία.
Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για άμεση σύγκλιση της αρμόδιας επιτροπής στόχο είχε να περάσει το μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν έχει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κρύψει τίποτα.
Απο το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως η μηνυτήρια αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ επιβάλλεται να διερευνηθεί άμεσα από την Δικαιοσύνη ενώ παράλληλα, κάθε αρμόδια Αρχή θα συνδράμει στην διαλεύκανση των καταγγελιών του Νίκου Ανδρουλάκη.
Ωστόσο, ανεξάρτητα απο τα πολιτικά κίνητρα, το σίγουρο είναι ότι οι καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη πυροδότησαν ένα νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης που μεταφέρεται στην Βουλή.
- Έτσι, σήμερα το μεσημέρι αναμένεται θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η οποία σημειωτέον είναι το ίδιο «ισχυρή» όπως η εξεταστική επιτροπή της Βουλής.
Κατά την σημερινή συνεδρίαση, έχουν κληθεί προς ακρόαση ο διοικητής της ΕΥΠ και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ενώ θα παρίστανται οι υπουργοί, Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, σχετικά με την ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ, το άρθρο 43 Α παρ. 2. προβλέπει:
«Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ανήκει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος για τα ζητήματα που αφορούν τη δραστηριότητα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ). Η κυβέρνηση οφείλει, είτε με δική της πρωτοβουλία είτε ύστερα από αίτημα της επιτροπής, να ενημερώνει την επιτροπή για τη δραστηριότητα της ΕΥΠ, εκτός αν συντρέχουν λόγοι υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος ή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τους οποίους ο αρμόδιος υπουργός εκθέτει στην επιτροπή. Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση και τον Διοικητή της ΕΥΠ, παρουσία του αρμόδιου υπουργού. Οι συζητήσεις για τη δραστηριότητα της ΕΥΠ είναι απόρρητες και τα μέλη της δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο αυτό και μετά τη λήξη της θητείας τους. Η επιτροπή μπορεί να δημοσιεύει τα πορίσματα του ελέγχου της, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη την, κατά τα ανωτέρω, υποχρέωση τήρησης του απορρήτου. Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση λειτουργούς του κράτους, καθώς και οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο για θέματα που αφορούν στη λειτουργία των θεσμών και της διαφάνειας, η προσέλευση των οποίων είναι υποχρεωτική. Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον γενικό επίτροπο της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον γενικό επίτροπο των διοικητικών δικαστηρίων για θέματα που αφορούν σε 55 λειτουργικά ζητήματα της δικαιοσύνης προς το σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας.
Η επιτροπή έχει την εξουσία συλλογής πληροφοριών και εγγράφων και την εξουσία κλήσης και εξέτασης προσώπων με ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 146 και 147. Η επιτροπή στο τέλος κάθε συνόδου υποβάλλει έκθεση στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία καταχωρίζεται στα πρακτικά και για την οποία γίνεται συζήτηση στην Ολομέλεια σε ειδική συνεδρίαση, χωρίς διεξαγωγή ψηφοφορίας, με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 137».