Βουλή: Με αίτημα ξένης υπηρεσίας η παρακολούθηση Κουκάκη- Αναπάντητα ερωτήματα- Τι αναφέρουν πηγές των κομμάτων
Ο επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, φέρεται, σύμφωνα με διαρροές, να παραδέχθηκε ότι πράγματι παρακολουθούσαν τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, αλλά ότι αυτό έγινε κατόπιν αιτήματος ξένων υπηρεσιών. Η κυβερνητική πλευρά εμφανίζεται να διαψεύδει αυτή την πληροφορία, την οποία, όμως, επισημαίνουν μέλη της επιτροπής από τα άλλα κόμματα.Κατά τη συζήτηση που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης δέχεται επίμονες ερωτήσεις απ’ τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ειδικά από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Την πληροφορία μεταφέρει, πάντως, και ο ίδιος ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, παραπεμποντας σε ανάρτηση-ρεπορτάζ του hellasjournal.com.
Ο δημοσιογράφος επισημαίνει:
“Μου μεταφέρουν πως ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) παραδέχθηκε στην Βουλή την παρακολούθηση μου από την ΕΥΠ το 2020. Το έκανε με 4 μήνες καθυστέρηση. Ακόμη, μου μεταφέρουν πως υπονόησε πως αυτή η παρακολούθηση δήθεν έγινε μετά από αίτημα ξένης αρχής”.
Τα παραπάνω έγραψε στον λογαριασμο του στο Twitter, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος τέθηκε σε παρακολούθηση από κυβερνητική υπηρεσία, όπως έχει δηλώσει.
Εμείς από τα επίσημα έγγραφα γνωρίζουμε πως η Βασιλική Βλάχου η επόπτης εισαγγελέας της ΕΥΠ διέταξε την παρακολούθηση μου για λόγους εθνικής ασφαλείας.
Αν ξένη υπηρεσία αιτήθηκε στην ΕΥΠ να τεθεί υπό παρακολούθηση ένας Έλληνας οικονομικός συντάκτης, αναμένω να δημοσιευθεί το ποια ήταν αυτή και πως η επίκληση λόγων εθνικής ασφαλείας, ταυτίζεται με το δήθεν αίτημα ξένης αρχής.
Πρέπει επίσης να ξεκαθαριστεί γιατί η Ελληνίδα εισαγγελέας που εποπτεύει την ΕΥΥ διέκοψε αιφνίδια την παρακολούθηση μου στις 12 Αυγούστου 2020, την ίδια ημέρα που έκανα την καταγγελία μου στην ΑΔΑΕ. Αν υπήρχε αίτημα ξένης αρχής δεν θα έπρεπε να συνεχιστεί η παρακολούθηση;
Για εμένα αυτή είναι μια προσπάθεια να θολώσουν κάποιοι στην Κυβέρνηση το τοπίο. Και να δικαιολογήσουν το γιατί τροποποιήθηκε ο νόμος τον Μάρτιο του 2021, προκειμένου η ΑΔΑΕ να μη μου γνωστοποιήσει την παρακολούθηση μου. Δεν θα το καταφέρουν.
Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να μη μετακινηθεί η συζήτηση από το λογισμικό παρακολούθησης Predator και το ποιοι το χρησιμοποιούν στην Ελλάδα. Με αυτό έγινε η παρακολούθηση μου το 2021 και με αυτό προσπάθησαν να μολύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Η δημοσιογραφική έρευνα συνεχίζεται και είμαι σίγουρος ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθουν στην επιφάνεια και άλλα στοιχεία που θα αποκαλύπτουν τα πολιτικά -και μη πρόσωπα – που είναι πίσω από τις παρακολουθήσεις με το Predator.
Τι ειπώθηκε στην συνεδρίαση
Αξίζει να επισημάνουμε ότι η επιτροπή συνεδρίασε σε καθεστώς άκρας μυστικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε επίκληση σε ρήτρα εχεμύθειας ενώ φέρεται να ζητήθηκε από τους βουλευτές που μετείχαν να έχουν κλειστά τα κινητά τους τηλέφωνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γιώργος Γεραπετρίτης φέρεται να απέδωσε την τροπολογία για την ΑΔΑΕ, που μπήκε σφήνα σε άσχετο νομοσχέδιο μετά τις καταγγελίες του Θανάση Κουκάκη, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις, στο ζήτημα που είχε προκύψει στον Έβρο με τη μαζική ροή μεταναστών, κάτι που η κυβέρνηση τότε απέδιδε σε συντονισμένες κινήσεις της τουρκικής πλευράς.
Επιπλέον, ο κ. Γεραπετρίτης φέρεται να επικαλέστηκε ζητήματα κατασκοπίας με αφορμή τις υποθέσεις στη Ρόδο, αλλά και τη φωτιά στη Λέσβο.
Κατά τη συζήτηση ο Γ. Κατρούγκαλος φέρεται να έθεσε ως ερώτηση τις καταγγελίες που ανέδειξε με ρεπορτάζ της η «Εφ.Συν.» για τα θέματα παρακολουθήσεων. Επ’ αυτών η κυβερνητική αντιπροσωπεία φέρεται να υποστήριξε πως αφορούν θέματα εθνικής ασφάλειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Κατρούγκαλος φέρεται να τόνισε ότι «όποιος παρακολουθούσε τον Κουκάκη, παρακολουθούσε και τον Ανδρουλάκη».
«Πώς εξηγείται μόλις ο Κουκάκης καταλαβαίνει πως παρακολουθείται, να διακόπτεται η νόμιμη παρακολούθηση και λίγες μέρες μετά (όπως απέδειξε) ξεκίνησε η παρακολούθησή του με το Predator! Τόσο τυχαίο;» φέρεται να αναρωτήθηκε.
Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ζητήθηκε μέσω του εκπροσώπου του Χάρη Καστανίδη, από τον διοικητή της ΕΥΠ να κατανομάσει τις απορρητες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στο Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης και Καινοτομίας, που έχει ειδικό ΑΦΜ και υπάγεται αποκλειστικά στον Διοικητή της ΕΥΠ. Μια υπήρεσία υπηρεσία που ιδρύθηκε το 2020. Εκτιμήθηκε μάλιστα από τον βουλευτή ότι δεν αρκεί η επίδειξη της οικονομικής επιθεώρησης της ΕΥΠ.
Ο Χάρης Καστανίδης φέρεται να έθεσε και ζητήματα που σχετίζονται με την σχέση του διοικητή της ΕΥΠ με τον πρωθυπουργό, ρωτώντας αν γνωρίζονταν πριν τοποθετηθεί ο Π.Κοντολέων στην συγκεκριμένη θέση. Τα ερωτήματα αυτά, πληροφορίες θέλουν να προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Θανάση Μπούρα που θέλησε να διακόψει μια τέτοιου είδους συζήτηση.
Επίσης ο Διοικητής της ΕΥΠ φέρεται να δέχθηκε σειρά ερωτήσεων με αφορμή παλιότερη επισήμανση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ.Οικονόμου που είχε μιλήσει για ιδιώτες που κάνουν παρακολουθήσεις. Ζητήθηκε να γνωστοποιηθεί ποιοι είναι οι ιδιώτες αυτοί και τους λόγους για τους οποίους είναι δυνατόν σε έναν ιδιώτη να χρησιμοποιεί ακριβά συστήματα παρακολούθησης.
Εξάλλου, τονίστηκε απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ πως οι εκθέσεις των Google, Meta, Citizen Lab λένε πως δεν υπάρχει προηγούμενο προμήθειας αυτού του λογισμικού από ιδιώτη.
Η συζήτηση για το ζήτημα των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων, μετά τις βαρύτατες καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη, ξεκίνησε τελικά με τις τοποθετήσεις των βουλευτών, αφού ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθ. Μπούρας αναγκάστηκε να υποχωρήσει στο θέμα της διαδικασίας, καθώς ήθελε η συζήτηση να ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των υπουργών, δηλαδή του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.
Υπήρξαν όμως έντονες αντιδράσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση ως προς τη διαδικασία, και έτσι μετά τους βουλευτές, ξεκίνησαν οι υπουργοί και ακολούθως ο επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος.
Τι λέει η κυβέρνηση
Σύμφωνα με κύκλους της Νέας Δημοκρατίας, οι υπουργοί που εκπροσώπησαν την κυβέρνηση, δηλαδή ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης εστίασαν τις τοποθετήσεις τους στα εξής σημεία:
- Ουδέποτε το ελληνικό Δημόσιο προμηθεύτηκε παράνομο λογισμικό. Ούτε άμεσα ούτε έμμεσα
- Έχουμε ένα από τα αυστηρότερα πλαίσια για τις νόμιμες επισυνδεσεις. Σκληρότερο από όλες τις χώρες της ΕΕ
- Ίχνη από το λογισμικό Pegasus αποκαλύφθηκε πως υπήρξαν από το 2018 στη χώρα μας. Κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
- Η εταιρία krikel έκανε σύμβαση επί ΣΥΡΙΖΑ το 2016 με υπουργό τον κύριο Τόσκα και ουδέποτε έκανε σύμβαση με την νυν κυβέρνηση
- Έκθεση της Facebook μιλάει για ύπαρξη επτά παράνομων λογισμικών τύπου Pegasus
- Ζητήματα εύρεσης παράνομου λογισμικού υπάρχουν σε όλη την Ε.Ε. Βρέθηκαν σε πέντε υπουργούς στη Γαλλία, στον Σαρλ Μισελ, στην Ουγγαρία.
- Ο υπουργός Κ. Πιερρακακης μετά από παλιότερη επικοινωνία με τον πρόεδρο της βουλής έχει ξεκινήσει να καταρτίζει σχέδιο ασφαλείας επικοινωνιών για τους βουλευτές
Συγκάλυψη καταγγέλ λ ει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ακέραια η πολιτική ευθύνη στον Πρωθυπουργό για τις παρακολουθήσεις .
Ο Γ. Κατρούγκαλος μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προέβη στην ακόλουθη δήλωση on camera :«Η κυβέρνηση συνέχισε και σήμερα την προσπάθεια συγκάλυψης των πολύ πραγματικών ευθυνών της για το φαινόμενο αυτό των πολλαπλών παρακολουθήσεων. Παρ όλα αυτά υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που με συνδέουν αυτά , ενδεικτικά αναφέρω στοιχεία γνωστά και πριν τη συνεδρίαση της επιτροπής, όπως 3 εκθέσεις του Δεκεμβρίου 2021 της Google, του Facebook, του πιο γνωστού εργαστηρίου του πανεπιστημίου του Τορόντο για αυτά τα θέματα που αποδίδουν τις υποκλοπές με χρήση του λογισμικού “Αρπακτικό” (Predator ) σε, επί λέξει, “φορείς με κυβερνητική στήριξη στην Ελλάδα”.Η πολιτική ευθύνη είναι αποκλειστικά του Πρωθυπουργού ο οποίος από την αρχή της διακυβέρνησης του επέλεξε να υπαγάγει την ΕΥΠ στη δική του εποπτεία αλλάζοντας το νομοθετικό πλαίσιο για τον Διοικητή της ώστε να τοποθετήσει δικό του άνθρωπο που δεν είχε τα τυπικά προσόντα, δημιουργώντας στη συνέχεια στεγανό μηχανισμό. στο εσωτερικό της ΕΥΠ με ειδικό λογαριασμό με δικό του ΑΦΜ να λειτουργεί ως ΕΥΠ στο πλαίσιο της ΕΥΠ, αλλάζοντας τον τρόπο πρόσληψης σε αυτήν, αλλάζοντας το νομικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο ήταν υποχρεωμένη ανεξάρτητη αρχή η αρμόδια για τις παρακολουθήσεις να ενημερώνει ότι παρακολουθεί.Από τα στοιχεία που είναι δημόσια προκύπτει σαφώς ότι όποιος παρακολούθησε και μολύνει το τηλέφωνο του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη για τον οποίο η ΕΥΠ είχε ζητήσει να παρακολουθείται με βάση τη νόμιμη διαδικασία και να διακηρύξει στη συνέχεια όταν ο τελευταίος διαμαρτυρήθηκε στην ΑΔΑΕ, είναι ο ίδιος ο οποίος επιχείρησε να μολύνει και το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη δεδομένου ότι ο σύνδεσμος ήταν κοινός και στις δύο περιπτώσεις. Από την πλευρά μας δεν θα αφήσουμε το μέγα αυτό θέμα για τη Δημοκρατία να περάσει έτσι. Ήδη καταθέσαμε τροπολογία η οποία επαναφέρει και ενισχύει τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ και προφανώς θα συνεχίσει με κάθε τρόπο που προβλέπεται από τη Σύνταγμά μας και τον κανονισμό της Βουλής για να χυθεί άπλετο φως σε μία υπόθεση που αφορά την ποιότητα της Δημοκρατίας.”
Πηγή: efsyn.gr, news247.gr