Πληθωρισμός: Στο υψηλότερο όλων των εποχών στην Ευρωζώνη- Στο 11,5% στην Ελλάδα- Προβλέψεις διεθνών οίκων για ύφεση
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σκαρφάλωσε σε άλλο υψηλό όλων των εποχών, υποστηρίζοντας τις εκκλήσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακολουθήσει την πρώτη της αύξηση των επιτοκίων από το 2011 με μια άλλη μεγάλη κίνηση.
Οι τιμές καταναλωτή εκτινάχθηκαν κατά 8,9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα τον Ιούλιο — από 8,6% τον περασμένο μήνα και λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας και τροφίμων. Ο αριθμός ξεπέρασε τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, οι οποίοι σημείωσαν άνοδο 8,7%.
Ο επικεφαλής της ιταλικής κεντρικής τράπεζας Ignazio Visco λέει ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσουμε το ακριβές μέγεθος της επόμενης κίνησης των επιτοκίων. Οι πρόσφατες αλλαγές στο οικονομικό υπόβαθρο υποστηρίζουν αυτή την άποψη, με την απειλή μιας ρωσικής ενεργειακής διακοπής να φέρνει στο προσκήνιο τους φόβους ύφεσης και να ωθεί τους αναλυτές και τους εμπόρους να περιορίσουν τις προσδοκίες για υψηλότερο κόστος δανεισμού.
Οι αντίθετοι άνεμοι στην περιοχή, πράγματι, ενισχύονται. Οι αναλυτές προβλέπουν μια απότομη πτώση της ζήτησης, ενώ οι υψηλότερες τιμές περιορίζουν τη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της S&P Global.
Η JPMorgan και η Goldman Sachs είναι μεταξύ των μεγάλων τραπεζών που προβλέπουν ύφεση, με την Goldman να λέει ότι στην πραγματικότητα ξεκινά ήδη αυτό το τρίμηνο. Το πώς αυτό θα επηρεάσει τον πληθωρισμό, ωστόσο, παραμένει ασαφές με την ενέργεια — τον Νο. 1 οδηγό των τιμών μέχρι στιγμής — εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος άγνωστος.
Στο 11,5% στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 11,5% από το 11,6% του Ιουνίου.
Για μία ακόμη φορά, στην Εσθονία (22,7%) και στη Λετονία (21%) παρατηρήθηκαν οι υψηλότερες τιμές, και ακολουθεί η Λιθουανία με ποσοστό 20,8%.
Η ενέργεια έχει τη μεγαλύτερη συμβολή στη διαμόρφωση των τιμών (αυξήθηκαν 39,7% από το +42% τον Ιούνιο), και ακολουθεί ο τομέας τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (9,8% από το 8,9% τον Ιούνιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,5% από το 4,3% του Ιουνίου) και οι υπηρεσίες (3,7% σε σχέση με το 3,4% τον Ιούνιο).
Ο πληθωρισμός οδηγήθηκε αρχικά σε άνοδο εξαιτίας των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκάλεσε η πανδημία, αλλά πιο πρόσφατα, οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία ήταν η βασική αιτία, καθώς ώθησε σε άνοδο τις τιμές της ενέργειας, των μετάλλων και των τροφίμων.
Φοβούμενη ότι οι αυξήσεις των τιμών θα βγουν εκτός ελέγχου, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα, αντίθετα με τις δικές της εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για μικρότερη κίνηση, ενώ υποσχέθηκε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για να αποτραπεί η έναρξη ενός σπιράλ στους μισθούς, που είναι δύσκολο να σπάσει.
Αλλά ο πληθωρισμός αποτελεί επίσης δίλημμα για την Τράπεζα. Το υψηλό κόστος των τροφίμων και της ενέργειας μειώνει τις αποταμιεύσεις και τελικά επιβραδύνει την ανάπτυξη, ωθώντας τελικά την ευρωζώνη σε ύφεση, στη χειρότερη περίπτωση.
Ο υποκείμενος πληθωρισμός, χωρίς τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, διαμορφώθηκε στο 5% από το 4,6% του Ιουνίου, ενώ αν προστεθεί και η εξαίρεση για αλκοόλ και καπνό, οι τιμές διαμορφώνονται στο 4% από το 3,7%.
Με πληροφορίες από το Bloomberg