Ανδρουλάκης: Ξεκάθαρη περίπτωση απόπειρας μόλυνσης του κινητού με κακόβουλο λογισμικό- Η τεχνική έκθεση της υπηρεσίας του Ευρωκοινοβουλίου

Ανδρουλάκης: Ξεκάθαρη περίπτωση απόπειρας μόλυνσης του κινητού με κακόβουλο λογισμικό- Η τεχνική έκθεση της υπηρεσίας του Ευρωκοινοβουλίου

Σε έξι βασικά συμπεράσματα καταλήγει η τεχνική έκθεση που συνέταξε η υπηρεσία ψηφιακής ασφάλειας (CERT) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου στη συσκευή κινητής τηλεφωνίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, στις 2 το μεσημέρι, η υπόθεση θα συζητηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην οποία θα παραστούν ο διοικητής της ΕΥΠ και ο επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

1. Από στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της «Κ» προκύπτει ότι η υπηρεσία CERT της Ευρωβουλής ενημερώθηκε το μεσημέρι της 28ης Ιουνίου από το γραφείο του κ. Ανδρουλάκη στις Βρυξέλλες ότι υπήρξε «κρίσιμο εύρημα» (σ.σ. critical detection) στη συσκευή κινητής τηλεφωνίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

2. Το εύρημα προέκυψε στο πλαίσιο διαδικασίας προληπτικού ελέγχου που εφαρμόζει ήδη από τον Απρίλιο η Διεύθυνση Πληροφορικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες. Αφορμή υπήρξε το διεθνές σκάνδαλο Pegasus και οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων Ευρωπαίων αξιωματούχων με το παράνομο λογισμικό «Πήγασος» της ισραηλινής εταιρείας NSO.

3. Ως «κρίσιμο εύρημα» περιγράφεται στην έκθεση της υπηρεσίας ψηφιακής ασφάλειας (CERT) ένα γραπτό μήνυμα sms που εντοπίστηκε έπειτα από σάρωση στο κινητό τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Το επίμαχο sms περιείχε ηλεκτρονική διεύθυνση – link συνδεδεμένη όχι με το «Πήγασος» αλλά ένα παρόμοιο λογισμικό παρακολούθησης με επωνυμία «Predator», δηλαδή «Αρπακτικό».

Ξεκάθαρη απόπειρα «μόλυνσης» του κινητού τηλεφώνου του κ. Νίκου Ανδρουλάκη – Αποκλείστηκε το ενδεχόμενο το παράνομο λογισμικό να εγκαταστάθηκε στη συσκευή.

Το γραπτό μήνυμα, όπως επεσήμανε σε παλαιότερο δημοσίευμά της η «Κ», έγραφε «να δούμε λίγο σοβαρά το θέμα φίλε, έχουμε να κερδίσουμε». Ακολουθούσε το παραποιημένο link blogspot.edolio5.com που προσομοίαζε στην ιστοσελίδα edolio5.blogspot.com. Σε περίπτωση που ο κ. Ανδρουλάκης πατούσε τον σύνδεσμο θα εγκαθίστατο στο κινητό του τηλέφωνο το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης «Predator». Κάτι τέτοιο πάντως δεν συνέβη.

4. Στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται ακόμη ότι το απόγευμα της 28ης Ιουνίου, τρεις ώρες μετά τον εντοπισμό του επίμαχου μηνύματος, η υπηρεσία CERT δημιούργησε ψηφιακό αντίγραφο της συσκευής iPhone που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προκειμένου με τη σειρά της να προχωρήσει σε περαιτέρω έλεγχο (σ.σ. ο πρώτος υπενθυμίζεται ότι έγινε από τη Διεύθυνση Πληροφορικής). Παρά την παρουσία του επίμαχου link ωστόσο, δεν βρέθηκαν ίχνη μόλυνσης της συσκευής του κ. Ανδρουλάκη.

5. Την 30ή Ιουνίου συμφωνήθηκε να γίνει μια τρίτη και τελευταία σάρωση (system diagnose) στο iPhone του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά στα ψηφιακά αρχεία που είχαν σβηστεί – διαγραφεί από τη συσκευή. Ο συγκεκριμένος έλεγχος έγινε την 6η Ιουλίου στο Στρασβούργο, χωρίς ούτε αυτή τη φορά ευρήματα.

6. Κατόπιν των παραπάνω, η υπηρεσία ασφαλείας της Ευρωβουλής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπήρξε ξεκάθαρη απόπειρα «μόλυνσης» του κινητού τηλεφώνου του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και ότι από την ψηφιακή εξέταση αποκλείστηκε το ενδεχόμενο το παράνομο λογισμικό να εγκαταστάθηκε στη συσκευή. Αποδίδει δε την εξέλιξη αυτή στις τεχνικές γνώσεις του κ. Ανδρουλάκη και την προσοχή που επέδειξε ώστε να μην ανοίξει το επίμαχο link από τον άγνωστο αποστολέα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την Τρίτη μηνυτήρια αναφορά κατά αγνώστων στον Αρειο Πάγο ζητώντας τη διερεύνηση της υπόθεσης. Σ’ αυτή, ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτηρίζει την απόπειρα παγίδευσης της τηλεφωνικής συσκευής του «πρωτοφανή για τη Δημοκρατία» και «ευθεία προσβολή του δημοκρατικού πολιτεύματος» και ζητά «η πλήρης διαλεύκανση της υποθέσεως, εξεύρεσης των φυσικών και ηθικών αυτουργών των ανωτέρω πράξεων να λάβει χώρα άμεσα».

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετικά Άρθρα