Εξετάζεται πρωτοβουλία με νέα επιστολή Μητσοτάκη στη ντερ Λάιεν – Τα επιχειρήματα της Αθήνας για την άρνηση στην οριζόντια μείωση χρήσης φυσικού αερίου
Η Αθήνα φαίνεται ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση να ξεκαθαρίσει τη θέση της ότι αρνείται την οριζόντια μείωση της χρήσης φυσικού αερίου που προτείνει η Κομισιόν. Η σύγκρουση στο εσωτερικό της Ένωσης είναι υπαρκτή, ενώ το θέμα θα συζητηθεί στην Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας την Τρίτη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εξετάζει ενδεχόμενη πρωτοβουλία για την σύνταξη επιστολής που θα απευθύνεται στην Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, στην οποία θα εκθέτει τους προβληματισμούς της Ελλάδας και των άλλων χωρών που αντιδρούν στην πρόταση της Κομισιόν για υποχρεωτική μείωση του φυσικού αερίου αν η Επιτροπή κήρυσσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση που η Ρωσία μείωνε περαιτέρω τις ροές προς την ΕΕ. Μια τέτοια κίνηση δεν απέκλεισε ο κ. Μητσοτάκης σε διάλογο που είχε με δημοσιογράφους χθες το βράδυ στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο: «Κάνουμε πολλές κινήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης», ήταν η απάντηση που έδωσε.
Η Αθήνα έχει διαμηνύσει προς τις Βρυξέλλες ότι δεν διακινδυνεύσει την τροφοδοσία νοικοκυριών και επιχειρήσεων με ηλεκτρικό ρεύμα υιοθετώντας την συγκεκριμένη πρόταση. Η Ελλάδα, άλλωστε, όπως και άλλες χώρες τις Ένωσης, έχει εξασφαλίσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό την ενεργειακή της ασφάλεια και εξαρτάται λιγότερο από την ροή ρωσικού φυσικού αερίου σε σχέση με τις χώρες του Βορρά. Επίσης, η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει μεσοσταθμική μείωση για τα τελευταία δύο έτη, κάτι που σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης θα σήμαινε για την Ελλάδα μείωση 25%, λόγω της ανάπτυξης που έχει καταγράψει την περασμένη χρονιά. Επίσης, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές η χώρα θα είναι έτοιμη έως το τέλος του έτους να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος κατά πέντε τεραβατόρες και θα τροφοδοτεί με αυτό το καύσιμο το σύστημα για την επόμενη διετία.
Ο κ. Μητσοτάκης επαναφέρει τις έξι προτάσεις που είχε καταθέσει σε επιστολή του προς την Κομισιόν τον περασμένο Μάρτιο. Αυτές αφορούν το πλαφόν στην χονδρική αγορά του φυσικού αερίου, τον καθορισμό τιμών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που υπάρξουν ανακοινώσεις που αφορούν τις ροές φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία, κάτι που είναι άκρως επίκαιρο, πλαφόν στο κέρδος χονδρικής, εμπόριο με φυσική παράδοση και ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Αυτές οι προτάσεις, που τυγχάνουν της στήριξης πολλών χωρών που επίσης αντιδρούν στην πρόταση της Κομισιόν, επιτυγχάνουν με καλύτερο τρόπο την κάλυψη της τροφοδοσίας των κρατών μελών σε φυσικό αέριο και επίσης αντιμετωπίζουν το κόστος της ενέργειας που πλήττει κυρίως τις χώρες του Νότου. «Η έλλειψη φυσικού αερίου είναι κάτι που αφορά ορισμένες χώρες της ΕΕ, το κόστος της ενέργειας τις αφορά όλες», όπως το θέτει κυβερνητική πηγή.
Στον ορίζοντα δεν υπάρχει ενδεχόμενο έκτακτης Συνόδου, κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης. Ο λόγος όπως το έθεσε ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι «για να υπάρχει έκτακτη Σύνοδος πρέπει να υπάρχει και πραγματικό αντικείμενο» και οι μέχρι τώρα διαβουλεύσεις δεν οδηγούν σε κάτι που μπορεί να συζητηθεί σε επίπεδο ηγετών. Η σύγκρουση για την πρόταση της Κομισιόν αναμένεται να γίνει σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας οι οποίοι συνεδριάζουν την Τρίτη στις Βρυξέλλες.