Wall Street Journal: O Πούτιν αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει μέλλον με τη Δύση και στρέφεται προς τον Νότο
Στις επόμενες κινήσεις και διπλωματικές επαφές του Ρώσου προέδρου εστιάζουν τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, όσο προοδευτικά. ο Βλαντιμίρ Πούτιν απομακρύνεται από τη Δύση. Πούτιν, Ερντογάν και Ραϊσί θα συζητήσουν, την Τρίτη, στην Τεχεράνη τις εξελίξεις στη Συρία.
Όπως σημειώνει η Wall Street Journal, ο πρόεδρος της Ρωσίας θα συναντηθεί, αύριο Τρίτη στην Τεχεράνη, με τους ομολόγους του της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί στο δεύτερο από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία ταξίδι του στο εξωτερικό, λίγα 24ωρα μετά την περιοδεία του Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή, που αποσκοπούσε στην συμπαράταξη του Ισραήλ και αραβικών χωρών με τη Δύση απέναντι στο δίπολο επιρροής της Ρωσίας και της Κίνας.
Ο Πούτιν κι η Ρωσία αντιλαμβάνονται ότι «δεν υπάρχει μέλλον με τη Δύση. Το μέλλον πρέπει να βρίσκεται στις σχέσεις με το νότο», σχολιάζει η αναλύτρια του Vienna Center for Disarmament and Non-Proliferation, Χάνα Νότε, σύμφωνα με την WSJ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν επισκέφτηκε την Άγκυρα κατά την πρόσφατα περιοδεία του στη Μέση Ανατολή καθώς οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με την κυβέρνηση Ερντογάν έχουν υπονομευτεί από τους στενούς δεσμούς που έχει αναπτύξει η Τουρκία με τη Ρωσία. Ο Ερντογάν που αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα ή τους Ρώσους ολιγάρχες για την εισβολή στην Ουκρανία, έχει επιδιώξει αναθέρμανση των σχέσεων με χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, αλλά διεκδικεί και ρόλο μεσολαβητή για τον τερματισμό του ρωσο-ουκρανικού πολέμου που θα επιτρέψει την επανάληψη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών.
«Η κατεύθυνση των ταξιδιών του προέδρου [Πούτιν] στο εξωτερικό δείχνει το πού διαβλέπει την ανάγκη και την ευκαιρία για τη ρωσική διπλωματία», σχολίασε σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα ο φίλα προσκείμενος στο Κρεμλίνο αναλυτής θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, Ντμίτρι Τρένιν.
Πούτιν, Ερντογάν και Ραϊσί θα συζητήσουν τις εξελίξεις στη Συρία βάσει του λεγόμενου «σχήματος της Αστάνα» που εστιάζεται στη συνεργασία Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν γύρω από πολιτική διευθέτηση του εμφυλίου που μαστίζει την χώρα.
Ο Πούτιν επιδιώκει παράλληλα να εδραιώσει τις σχέσεις με το Ιράν, βασικό στρατιωτικό και εμπορικό εταίρο της Ρωσίας και μελετά το ενδεχόμενο εξαγωγών σιτηρών στη χώρα για να αντιμετωπίσει την άνοδο των τιμών των τροφίμων, αναφέρει η WSJ.
Ο Ερντογάν έχει επιδιώξει ρόλο μεσολαβητή στο ουκρανικό με την Τουρκία να έχει φιλοξενήσει μέχρι στιγμής δύο άκαρπους γύρω ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών.