Η 21η Ιουλίου η D-Day για την Ευρωπαϊκή Ένωση: Η ΕΚΤ αποφασίζει μετά από χρόνια για τη νέα νομισματική πολιτική της ευρωζώνης
21η Ιουλίου 2022: Η ημέρα, που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αποφασίσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της έπειτα από χρόνια και η Μόσχα θα αποκαλύψει τις προθέσεις της για το αν θα ξανανοίξει ο αγωγός Nord Stream 1.
Ο Nord Stream βρίσκεται στο επίκεντρο της γεωπολιτικής και ενεργειακής σκακιέρας, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα. Η κόντρα αυτή που εντείνεται συνεχώς κάνει τώρα τη Ρωσία να παίζει σκληρό πόκερ με τον αγωγό και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν ότι μπορεί να μην καταφέρουν να γεμίσουν τις αποθήκες τους με φυσικό αέριο ειδικά ενόψει του δύσκολου χειμώνα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο άλμα των τιμών της ενέργειας, σε γενικευμένο πληθωρισμό, ακόμη και σε ύφεση.
Το ράλι του πληθωρισμού
Την ίδια ώρα, ανεβαίνει συνεχώς το θερμόμετρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με το ράλι του πληθωρισμού να αυξάνει συνεχώς τις πιέσεις για αυξήσεις επιτοκίων. Τα μέλη της ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσουν την Πέμπτη για τη νομισματική πολιτική. Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει ήδη δώσει σήμα για αύξηση κατά 0,25% αυτόν τον μήνα, αν και οι πιέσεις για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση είναι υπαρκτές λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν δημιουργήσει στην οικονομία η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η ΕΚΤ έχει επίσης να λάβει υπόψη στις αποφάσεις της και τη νέα αύξηση στο κόστος δανεισμού των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, κυρίως της Ιταλίας, η οποία ζει νέες πολιτικές αναταραχές.
Στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, το οικονομικό επιτελείο, αναμένοντας τις αποφάσεις Πούτιν για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου, βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που κλείσουν οι στρόφιγγες του αερίου, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας που η Κομισιόν με τις θερινές προβλέψεις της τον προσδιόρισε για φέτος στο 4% θα κάνει απότομη βουτιά και θα κινηθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
Η Τράπεζα της Ελλάδας, στο σενάριο της πλήρους διακοπής των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, έχει προβλέψει ένα δυσμενές σενάριο όπου ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα είναι 1,8% το 2022, 0,3% το 2023 και 4,9% το 2024.
Διακοπή ροών τον χειμώνα
Η διακοπή ρωσικών ροών τον χειμώνα, όταν οι συνθήκες ζήτησης είναι υψηλές, μπορεί να εκτινάξει την τιμή του φυσικού αερίου σε δυσθεώρητα ύψη, ακόμη και στα 400 ευρώ, προβλέπουν παράγοντες της αγοράς. Στο εφιαλτικό αυτό σενάριο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης εμφανίζεται καθησυχαστικός, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα θα έχει μικρότερες συνέπειες, αφού δεν χρησιμοποιείται αέριο στη βιομηχανία». Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με το οικονομικό επιτελείο να ποντάρει στα έσοδα από τον τουρισμό και την καλή εικόνα που εμφανίζουν οι φορολογικές εισπράξεις για τη δημιουργία του δημοσιονομικού χώρου που απαιτείται για να ξεκλειδώσει ένα νέο πακέτο στήριξης το φθινόπωρο.