Γιατί το “σύνδρομο Ντράγκι” προκαλεί αναταράξεις στο Μαξίμου – Η καθοριστική ημερομηνία της 20ης Ιουλίου και τα δυσοίωνα σενάρια
Έντονο προβληματισμό στην Αθήνα προκαλεί η πολιτική κρίση στην Ιταλία και οι επιπτώσεις που θα έχει για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, την στιγμή μάλιστα που η Ρωσία απειλεί ανοικτά την Ε.Ε με παρατεταμένη ενεργειακή κρίση και διακοπή φυσικού αερίου.
Της Άννας Καραβοκύρη
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει στραμμένο το βλέμμα του στην Ιταλία και παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις καθώς πιστεύει ότι «η πολιτική αναταραχή της Ιταλίας θα γίνει αισθητή σε ολόκληρη την Ευρώπη σε μια κρίσιμη στιγμή που οι ηγέτες της ΕΕ παλεύουν για το πώς θα απαντήσουν στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό που πλήττει τις εθνικές οικονομίες».
- Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογραμμίζουν με νόημα πως «με την ενδεχόμενη αποχώρηση του Μάριο Ντράγκι από την κυβέρνηση, η Ελλάδα θα χάσει έναν σημαντικότατο σύμμαχο στην Ευρώπη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα χάσει έναν πολύτιμο σύμμαχο με τον οποίον μοιράζονταν τις ίδιες ανησυχίες για την ενεργειακή κρίση».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πόνταρε σημαντικά στην βαρύτητα του ονόματος και των θέσεων του Μάριου Ντράγκι για να πείσει τους ευρωπαίους ομολόγους του πως η «ενεργειακή κρίση είναι παγκόσμιο πρόβλημα κι απαιτεί ευρωπαική λύση».
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο Μ. Ντράγκι θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμος αυτή την περίοδο, με την ενεργειακή αστάθεια να απειλεί τη Γηραιά Ήπειρο και τον κίνδυνο πλήρους διακοπής ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, περισσότερο ορατό από ποτέ.
- Παράλληλα, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι «οι πολιτικές εξελίξεις που δημιουργούν κλίμα αστάθειας και αναδεικνύουν πόσο σπουδαίο είναι να υπάρχουν -ιδίως μάλιστα σε περιόδους παγκόσμιων κρίσεων- ισχυρές και σταθερές κυβερνήσεις. Καθιστούν έτσι ακόμη πιο επίκαιρη την πρόταση Κυριάκου Μητσοτάκη για αυτοδύναμη Ελλάδα, με ισχυρή κυβέρνηση».
Προσθέτουν μάλιστα με νόημα πως οι διεθνείς πολιτικές εξελίξεις δικαιώνουν απόλυτα την επιμονή του πρωθυπουργού για θεσμικότητα και σταθερότητα.
Οι χώρες της Ε.Ε προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα και για τα πιο δυσμενή σενάρια. Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις προτάσεις που θα παρουσιάσει στις 20 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στην περίπτωση που η Ρωσία προχωρήσει σε μονομερή και αιφνιδιαστική πλήρη διακοπή των ροών αερίου προς την Ευρώπη εντός του έτους.
- Στη Γερμανία υπάρχουν εκτιμήσεις πως μπορεί ακόμα και να τριπλασιαστεί το ενεργειακό κόστος για τους πολίτες. Την ίδια στιγμή για ένα «δύσκολο» και «σκληρό» φθινόπωρο μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η πολιτική κρίση στην Ιταλία έρχεται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, καθώς ολοένα πυκνώνουν τα δυσοίωνα σενάρια για τον δύσκολο χειμώνα που θα έρθει όσον αφορά τα ενεργειακά ζητήματα.
Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα έχει προετοιμαστεί για ακόμα και για τα πιο δυσοίωνα σενάρια.
Η εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό, ωστόσο, δεν αποτελεί από μόνο του καθησυχαστικό παράγοντα, γιατί η εξάρτηση της χώρας από αέριο για την εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει υψηλή, ενώ υπάρχει προβληματισμός για τις επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά και στην έκρηξη του πληθωρισμού.
«Η χώρα μας προετοιμάζεται από καιρό και λαμβάνει κάθε εφικτό μέτρο για την αντιμετώπιση ακόμη και του πιο ακραίου σεναρίου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου και το προσδιόρισε:
- Ετοιμότητα για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που σχεδόν διπλασιάζει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού.
- Προμήθεια περισσότερου LNG με αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία, με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας.
- Χρήση περισσότερου ντίζελ και λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο έχουν ετοιμότητα, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα χρησιμοποίησης diesel. Παράλληλα, οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της Δ.Ε.Η. συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις, ενώ το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας, Πτολεμαΐδα 5