Ο Τσίπρας βγαίνει από Κέντρο… στο Μητσοτάκη – Η απάντηση για τα “τσογλάνια” που απονεύρωσε το Μαξίμου
Η πρόβα προεκλογικού κλίματος θα έχει νικητές και ηττημένους όμως οι ακρότητες μπορεί να αποδειχθούν η αχίλλειος πτέρνα όσων τις ακολουθήσουν.
Ο Αλέξης Τσίπρας με την επιλογή του να μιλήσει θεσμικά και να μην ακολουθήσει στην τοξικότητα του «εκτσογλανισμού» γύρισε το παιχνίδι, όταν το κυβερνητικό επιτελείο έπαιζε επίμονα το παιχνίδι της τεχνητής πόλωσης. Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Όσο πλησιάζει ή εποχή της θερινής ραστώνης και της σύντομης καλοκαιρινής ανάπαυλας τόσο οι τόνοι θα οξύνονται. «Το γάντι του διχασμού εμείς δεν θα το σηκώσουμε» ήταν το πρώτο πράγμα που είπε ανεβαίνοντας στο βήμα της ολομέλειας ο κ. Τσίπρας στέλνοντας ένα μήνυμα, στους αντιπάλους του, στο κόμμα του αλλά κυρίως στους ψηφοφόρους του Κέντρου.
Γιατί η αλήθεια είναι όπως σημείωναν και από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν λάθος να παρασυρθεί ο Αλέξης Τσίπρας στην παγίδα της τοξικότητας που επιχειρεί το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης και πρώτος ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Το σχέδιο είναι κάθε άστοχη και ακραία δήλωση ενός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – και υπάρχουν αρκετοί επίφοβοι όπως φαίνεται – σε βάρος Υπουργού, η κυβέρνηση να της αποδίδει πολλαπλάσιες διαστάσεις από αυτές που στην πραγματικότητα έχει. Ο στόχος να προκαλείται κάθε φορά ένα ντόμινο αντιδράσεων με στόχο να παρασύρει του αντιπάλους σε ένα διαγωνισμό ατάκας και ύβρεως για να αποδίδεται η ευθύνη της τοξικής προεκλογική περιόδου στην αντιπολίτευση.
Θα είναι όπως πιστεύουν στην Κουμουνσούρου αρκετοί, το άλλοθι και η διέξοδος διαφυγής ανά πάσα ώρα και στιγμή για να κάνει την στροφή ο κ. Μητσοτάκης και να προκηρύξει πρόωρες κάλπες αποδίδοντας την αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος σε οποιονδήποτε άλλο εκτός από τον ίδιο.
Εκεί εντάσσεται κατά την Κουμουνδούρου και η στοχευμένη και προμελετημένη όπως σχολίασε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας απόπειρα του υφυπουργού παιδείας να δυναμιτίσει το κλίμα επαναφέροντας το ευαίσθητο ζήτημα του πολυτεχνείου και των «ψυχικά νοσούντων της Αριστεράς» που είχε, όπως λένε, μεσολαβήσει να διανείμει από τη κεντρώα διανόηση στην πολιτική ζωή του τόπου πρώτη η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου.
Μη ακολουθώντας ουσιαστικά τον «εκτσογαλνισμό», αλλά και μη απαντώντας στην επίθεση του κ. Μητσοτάκη με το να συνδέσει το τρομοκρατικό χτύπημα στο real με την κριτική του σταθμούς στις δηλώσεις ενός Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά απονεύρωσε, όπως εκτιμούν, το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξιμου, το οποίο αδυνατούσε επι δυο 24ωρα να μαζέψει την «προβοκάτσια» του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Μάχη Κέντρου
Στη δημοσκόπηση μάλιστα της PULSE για το ΣΚΑΪ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε αυτή τη φορά το εύρημα στο ερώτημα για το ποιος αρχηγός εκφράζει καλύτερα το κέντρο.
Μητσοτάκης και Τσίπρας ενισχύουν το προφίλ τους ως κεντρώοι με τον πρωθυπουργό να διατηρεί σταθερά προβάδισμα πέντε μονάδων ωστόσο στο σύνολο των ερωτηθέντων επέρχεται ανατροπή για πρώτη φορά από την εκλογή του στο τιμόνι της Χαριλάου Τρικούπη μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος έπαιρνε σταθερά κεφάλι από τον Αλέξη Τσίπρα.
Στο 28% από 26 ανεβαίνει ο κ. Μητσοτάκης, στο 23 από 21 ο Αλέξης Τσίπρας αφήνοντας πίσω τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο οποίος χάνει βουτά κατά 4 μονάδες από το 24 στο 20%.
Στην κατά πολύ μικρότερη δεξαμενή ωστόσο των αυτοπροσδιοριζόμενων ως Κεντρώων η εικόνα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ριζικά διαφορετική καθώς εκεί συγκεντρώνει μόλις 16%, όταν ο κ. Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 25 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης 35% ως εκφραστές του Κέντρου.
Στο σύνολο όμως των ερωτηθέντων και αυτό ίσως ενέχει μια πιο ασφαλή οδό για συμπεράσματα υπό την έννοια ότι ο αυτοπροσδιορισμός αποτελεί υποκειμενικό κριτήριο, ο Αλέξης Τσίπρας κλείνει την ψαλίδα από τον βασικό του αντίπαλο κατά δυο μονάδες στο ερώτημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού.
Ο κ. Τσίπρας συγκεντρώνει 28 από 26% στην προηγούμενη μέτρηση και ο κ. Μητσοτάκης παραμένει σταθερός στο 39% με τη διαφορά να πλησιάζει στο ψυχολογικό φράγμα της μονοψήφιας διαφοράς.
Το προφίλ του πρώην Πρωθυπουργού αναμφίβολα δείχνει να ανοικοδομείται μεταξύ των ψηφοφόρων και αυτό σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται και στη συνεχή του παρουσία στη Βουλή αλλά στις περιοδείες του σε όλη την Ελλάδα.