Σρι Λάνκα: Η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης- Διέφυγε στις Μαλδίβες ο πρόεδρος Ρατζαπάκσα- Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια στο Κολόμπο
Η Σρι Λάνκα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Τετάρτη, καθώς χιλιάδες άνθρωποι επιτέθηκαν στο γραφείο του πρωθυπουργού μετά την απόδραση του προέδρου της χώρας στις Μαλδίβες, μετά από μήνες εκτεταμένων διαδηλώσεων κατά της οικονομικής κρίσης.
Ο Πρόεδρος Gotabaya Rajapaksa είχε υποσχεθεί το Σαββατοκύριακο να παραιτηθεί σήμερα Τετάρτη και να ανοίξει το δρόμο για μια «ειρηνική μετάβαση της εξουσίας» αφού εγκατέλειψε την επίσημη κατοικία του στο Κολόμπο λίγο πριν την κατακτήσουν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές.
Ως πρόεδρος, ο Ρατζαπάκσα απολαμβάνει ασυλίας από τη σύλληψη και πιστεύεται ότι ήθελε να φύγει στο εξωτερικό πριν παραιτηθεί για να αποφύγει την πιθανότητα κράτησης.
Αυτός, η σύζυγός του και οι δύο σωματοφύλακες ήταν οι τέσσερις επιβάτες ενός στρατιωτικού αεροσκάφους Antonov-32 που απογειώθηκε από το κύριο διεθνές αεροδρόμιο της Σρι Λάνκα, δήλωσαν πηγές στο Κολόμπο.
Ο νεότερος αδερφός του Rajapaksa, Basil, ο οποίος παραιτήθηκε τον Απρίλιο ως υπουργός Οικονομικών, έχασε τη δική του πτήση της Emirates για το Ντουμπάι μετά από μια τεταμένη αντιπαράθεση με το προσωπικό του αεροδρομίου.
Ώρες αργότερα, χωρίς επίσημη ανακοίνωση ότι θα παραιτηθεί, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο γραφείο του πρωθυπουργού Ranil Wickremesinghe – ο οποίος θα γινόταν αυτόματα αναπληρωτής πρόεδρος σε περίπτωση παραίτησης – απαιτώντας να φύγουν και οι δύο αξιωματούχοι.
«Πήγαινε σπίτι Ρανίλ, πήγαινε σπίτι Γκότα», φώναξαν.
Η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα για να τους εμποδίσει να κατακλύσουν το συγκρότημα και αξιωματούχοι κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα «για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στη χώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ντίνουκ Κολόμπατζ.
Η αστυνομία επέβαλε επ’ αόριστον απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη Δυτική Επαρχία, η οποία περιλαμβάνει το Κολόμπο, «για να περιορίσει την κατάσταση», δήλωσε ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας.
Ο Wickremesinghe έχει ο ίδιος ανακοινώσει την προθυμία του να παραιτηθεί εάν επιτευχθεί συναίνεση για το σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας.
Το γραφείο του επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι ο Ρατζαπάκσα είχε φύγει από τη χώρα, αλλά είπε ότι δεν είχε χρονοδιάγραμμα για οποιαδήποτε ανακοίνωση παραίτησης.
Η διαδικασία της προεδρικής διαδοχής θα μπορούσε να διαρκέσει μεταξύ τριών ημερών – ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για να εκλέξει το κοινοβούλιο βουλευτή για να εκπληρώσει τη θητεία της Ρατζαπάκσα, η οποία λήγει τον Νοέμβριο του 2024 – και το πολύ 30 ημέρες που επιτρέπεται βάσει του καταστατικού.
Ο Rajapaksa κατηγορείται για κακή διαχείριση της οικονομίας σε σημείο όπου η χώρα έχει ξεμείνει από συνάλλαγμα για να χρηματοδοτήσει ακόμη και τις πιο βασικές εισαγωγές, οδηγώντας σε σοβαρές δυσκολίες για τα 22 εκατομμύρια κατοίκους της.
Νωρίτερα την Τετάρτη, χαμογελαστοί κάτοικοι της Σρι Λάνκα συνωστίζονταν ξανά στους διαδρόμους της επίσημης κατοικίας του προέδρου μετά την αναχώρησή του, με νεαρά ζευγάρια να περπατούν χέρι-χέρι σε μια διάθεση ήρεμης γιορτής.
«Οι άνθρωποι είναι πολύ χαρούμενοι, γιατί αυτοί οι άνθρωποι λήστεψαν τη χώρα μας», είπε ο συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος Kingsley Samarakoon, 74. «Έχουν κλέψει πάρα πολλά χρήματα, δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια».
Πηγή: ArabNews