Σχέδιο “δύσκολος χειμώνας” με καλάθι παροχών στη ΔΕΘ – Στροφή στο τρίπτυχο “θεσμικότητα, σταθερότητα, συνέπεια”
Επανασχεδιάζει τη στρατηγική της η κυβέρνηση μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να αναλάβει το πολιτικό κόστος ενός δύσκολου χειμώνα και θα ποντάρουν πλέον στο τρίπτυχο «θεσμικότητα, σταθερότητα και συνέπεια» με το βλέμμα στραμμένο στην ευρώπη για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Το Μέγαρο Μαξίμου σταδιακά θα κλείσει το κεφάλαιο «περιοδείες στελεχών σε όλη την χώρα» και θα επιχειρήσει να δείξει πως η κυβέρνηση εργάζεται για την ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος.
Της Άννας Καραβοκύρη
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως «το αρνητικό στοιχείο στο διάστημα αυτό θα αποτελεί η τοξικότητα που αναπτύσσεται από τον ΣΥΡΙΖΑ» αλλά τονίζουν πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, αλλά δεν πρόκειται να παίξει στο ταμπλό της έντασης, της πόλωσης και του διχασμού.
- Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει και πιέζει για μια ενδεχόμενη κοινή ευρωπαϊκή απόφαση για να βγάλει τον δύσκολο χειμώνα που θα ακολουθήσει.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί να διεθνοποιηθεί το πρόβλημα του πληθωρισμού που μαστίζει μεταξύ άλλων και την ελληνική οικονομία.
Το στίγμα έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας από το Eurogroup λέγοντας πως απαιτούνται ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι «είμαστε στη μέση μιας παγκόσμιας καταιγίδας, ενός τυφώνα, της μεγαλύτερης κρίσης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά».
Το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί οι όποιες ενδεχόμενες θετικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες να ληφθούν τους επόμενους μήνες ώστε να υπάρξει εισροή πόρων προς την ελληνική οικονομία, ως την άνοιξη.
- Από το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν σε όλους τους τόνους πως «στόχος της Κυβέρνησης ήταν και παραμένει η αποτελεσματική άμυνα έναντι του πληθωρισμού και ταυτόχρονα η διατήρηση θετικών αναπτυξιακών προοπτικών. Για το λόγο αυτό λαμβάνονται συνεχή μέτρα με στόχο την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους, των ενεργειακών αυξήσεων χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία και η αναπτυξιακή προοπτική».
Αυτή την ώρα πάντως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εργάζεται πυρετωδώς για να γεμίσει το καλάθι παροχών που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Ήδη, ο πρωθυπουργός έχει ήδη προαναγγείλει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τις αρχές του 2023 για όλους, δηλαδή και για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και τις αυξήσεις των συντάξεων μετά από 12 χρόνια.