Τα τέσσερα ύποπτα σημεία στο θάνατο της σπιτονοικοκυράς της Πισπιρίγκου
Το κουβάρι του μυστηριώδους θανάτου της 69χρονης Ευγενίας Κούτρα, σπιτονοικοκυράς της Ρούλας Πισπιρίγκου, στο νοσοκομείο του Ρίου τον Σεπτέμβριο του 2020, καλείται να ξετυλίξει ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης, ο οποίος θα εξετάσει τον ιατρικό της φάκελο.
Οπως δηλώνει ο ιατροδικαστής στη Realnews, ήδη στην υπόθεση υπάρχουν αρκετά «θολά» σημεία που θα πρέπει να εξιχνιαστούν, προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα πρέπει να αναζητηθούν οι οποιεσδήποτε ευθύνες στους ανθρώπους που τη φρόντιζαν.
Οπως είναι γνωστό, ανάμεσα σε αυτούς που φρόντιζαν την Ευγενία Κούτρα ήταν ο Μάνος Δασκαλάκης και η Ρούλα Πισπιρίγκου.
Οι στενές σχέσεις της σπιτονοικοκυράς με την οικογένεια Δασκαλάκη, το πληρεξούσιο που είχε υπογράψει και με αυτό εξουσιοδοτούσε τον Μάνο να διαχειρίζεται τα οικονομικά της, αλλά και ο ξαφνικός θάνατός της δημιουργούν ένα «γκρίζο» τοπίο για το τι έχει πραγματικά συμβεί στο τριώροφο ακίνητο στην οδό Μπιζανίου, στην Πάτρα. Ο ιατροδικαστής Δ. Γαλεντέρης μιλά στην «R» και αποκαλύπτει τα τέσσερα σημεία της υπόθεσης θανάτου της Ευγενίας Κούτρα, τα οποία χρήζουν διερεύνησης καθώς προκαλούν αρκετές υποψίες. Πρόκειται για το ενδεχόμενο παραμέλησης της ασθενούς, το ζήτημα της καθυστερημένης μεταφοράς της στο νοσοκομείο, τη διακρίβωση όλων των προσώπων που είχαν αναλάβει κατά καιρούς τη φροντίδα της, αλλά και τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας της, ο οποίος αποκαλύπτεται ότι ήταν κενός, παρά τα πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε η 69χρονη. «Αρχικά αναμένουμε να δούμε αν υπήρξε παραμέληση της ασθενούς, της σπιτονοικοκυράς.
Επίσης, αν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κατάσταση μη αναστρέψιμη και αν θα μπορούσε να είχε μεταφερθεί νωρίτερα. Θεωρώ σίγουρο ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί», τονίζει ο έμπειρος ιατροδικαστής, προσθέτοντας πως η καθυστέρηση της μεταφοράς της 69χρονης στο νοσοκομείο μπορεί να επισείει ευθύνες. «Σε περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, δηλαδή η καθυστερημένη μεταφορά στο νοσοκομείο, θα κινηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Στο σημείο αυτό πρέπει να πω ότι το πιστοποιητικό θανάτου το υπογράφει ο Μάνος Δασκαλάκης», αναφέρει ο Δ. Γαλεντέρης.
«Να ασκηθούν διώξεις»
Οι έρευνες θα επικεντρωθούν σε δύο ακόμα σημεία. «Πρέπει να ελεγχθεί και ποιοι άλλοι φρόντιζαν την άτυχη γυναίκα που τελικά έφυγε από τη ζωή. Η διαδικασία θα είναι επί παντός υπευθύνου και από εκεί και πέρα θα προκύψει ποιος ήταν υπεύθυνος για τη φροντίδα της, ώστε να ασκηθούν διώξεις», λέει στην «R» ο κ. Γαλεντέρης. Παράλληλα, ο ιατροδικαστής αναφέρεται στα στοιχεία του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας της σπιτονοικοκυράς και υπογραμμίζει πως παρά το γεγονός ότι η 69χρονη γυναίκα αντιμετώπιζε πολλά και χρόνια προβλήματα, ο φάκελός της ήταν κενός, κάτι το οποίο δεν συνηθίζεται. «Κοιτώντας τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας της, με έκπληξη διαπίστωσα πως είναι άδειος.
Για έναν ασθενή με χρόνια προβλήματα δεν είναι κάτι το αναμενόμενο, απεναντίας θεωρείται ύποπτο», καταλήγει ο Δ. Γαλεντέρης. Σημειώνεται ότι στον ηλεκτρονικό φάκελο ενός ασθενούς καταγράφονται τα δεδομένα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, οι νοσηλείες σε μονάδες δευτεροβάθμιας περίθαλψης και οι επισκέψεις σε ιδιώτες ιατρούς. Το γεγονός ότι στον φάκελο της Ευγενίας Κούτρα, η οποία αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια, δεν είχαν καταγραφεί τα παραπάνω στοιχεία, είναι κάτι που γεννά υποψίες, τόσο στις Αρχές όσο και στους συγγενείς της άτυχης γυναίκας. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες, ο θάνατος της 69χρονης γυναίκας, τον Σεπτέμβριο του 2020, επήλθε από παθολογικά αίτια και συγκεκριμένα από καχεξία, νεοπλασία, οστεολυτικές βλάβες και προχωρημένη σήψη λόγω της κατάκλισης.
Η κατάσταση της υγείας της δεν ήταν καλή το τελευταίο διάστημα, ενώ είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο και παλαιότερα με σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο, από τον συγγενικό κύκλο της σπιτονοικοκυράς εκφράζεται η απορία πώς η γυναίκα έφυγε από προχωρημένη σηψαιμία από τη στιγμή που είχε μόνο μία πληγή στο σώμα της, γεγονός που δεν δικαιολογεί την αιτία που αναγράφεται στο πιστοποιητικό θανάτου της.
Πηγή: Realnews