Ουκρανία: Αντεπίθεση με 1 εκατομμύριο στρατιώτες στα νοτιοανατολικά της χώρας

Ουκρανία: Αντεπίθεση με 1 εκατομμύριο στρατιώτες στα νοτιοανατολικά της χώρας

Ανάλυση του ” Guardian ” για τα σχέδια των Ουκρανών για την ανακατάληψη της νοτιοανατολικής πλευράς της χώρας. Μπορεί ο Πούτιν να ηττηθεί;

Ανάλυση για τις κινήσεις της Ουκρανίας στη νοτιοανατολική πλευρά της χώρας που, εν πολλοίς, έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις κάνει ο Guardian μετά τις δηλώσεις του Ουκρανού υπουργού Άμυνας, Ολέκσι Ρεζνίκοφ για κινητοποίηση στρατού που φτάνει το ένα εκατομμύριο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, και εξαιτίας αυτών των προετοιμασιών, υπάρχει έκκληση να εκκενωθεί από τους Ουκρανούς πολίτες η μαρτυρική Μαριούπολη.

Αισιόδοξος ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας, είπε ο Ρεζνίκοφ, έχουν επίσης αποδείξει στις ΗΠΑ ότι μπορούν να κάνουν καλή χρήση των νεαποκτηθέντων πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς, ανοίγοντας την πόρτα για την προμήθεια περισσότερων.

Αλλά όσο εντυπωσιακοί κι αν ακούγονται αυτοί οι ισχυρισμοί, σημειώνει ο Guardian, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Ουκρανία είναι ακόμη ικανή για μια αποτελεσματική αντεπίθεση, ακόμη και αν τα πολυδιαφημισμένα αμερικανικά Himars και τα βρετανικά πυραυλικά πυροβόλα M270, με βεληνεκές 70 έως 80 χιλιομέτρων, έχουν αρχίσει να καταφθάνουν και να χρησιμοποιούνται.

Το αν θα αντιστραφούν τα πράγματα στο πεδίο της μάχης, αν συμβεί ποτέ, θα πάρει πιθανότατα χρόνο, τονίζεται στην ανάλυση του βρετανικού μέσου.

Οι εκτιμήσεις στρατιωτικών αναλυτών

Η ιδέα μιας αντεπίθεσης «είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής ιδέα στο εσωτερικό της Ουκρανίας», δήλωσε η Ορίσια Λούτσεβιτς, ερευνήτρια στη δεξαμενή σκέψης Chatham House και το Κίεβο πρέπει να πείσει τη Δύση ότι με συνεχή βοήθεια, ο στρατός του έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να διώξει τους Ρώσους.

Η χώρα ξεκίνησε τον πόλεμο με έναν στρατό 125.000 συν 100.000 ανδρών και γυναικών στην εθνική και συνοριακή φρουρά, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS), αλλά τονίζει ότι αυξάνει τις δυνάμεις της σε έναν στρατό που θα φτάνει τις 700.000 συν 300.000 παραστρατιωτικούς. Ωστόσο, ακόμα και αν μπορεί να συγκεντρώσει αυτόν τον αριθμό υπό τα όπλα, ένα βασικό ζήτημα είναι η ποιότητά τους.

Οι περιοχές που θέλει να επανακαταλάβει η Ουκρανία

Η τρίμηνη μάχη στο Ντονμπάς έχει κοστίσει στους Ουκρανούς πολλές απώλειες, καθώς η Ρωσία άλλαξε τακτική με βομβαρδισμούς πυροβολικού. Έχουν διαδοθεί διάφοροι αριθμοί, αλλά πηγές της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών δήλωσαν πρόσφατα σε εμπειρογνώμονες του think tank Rusi ότι σκοτώνονται 100 άτομα την ημέρα, κατά μέσο όρο.

Προσθέστε τους τραυματίες σε 300 ή 400 την ημέρα και οι απώλειες θα μπορούσαν να ανέρχονται σε περίπου 15.000 το μήνα – ίσως 35.000 έως 45.000 συνολικά. Άλλοι 7.200 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν εξαφανιστεί από την έναρξη του πολέμου, εκτίμησε η χώρα τη Δευτέρα. Πολλές από αυτές τις απώλειες, σημειώνει ο Guardian, θα έχουν προέλθει από τις πιο έμπειρες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Η βοήθεια από τη Δύση

Η Ουκρανία και οι δυτικοί υποστηρικτές της αναγνωρίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της πολεμικής της δύναμης. Η Βρετανία έχει αρχίσει να εκπαιδεύει Ουκρανούς νεοσύλλεκτους – 600 άτομα λαμβάνουν επί του παρόντος μερικές εβδομάδες βασικής εκπαίδευσης σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο – και υπάρχει η δυνατότητα να εκπαιδεύονται 2.400 αμέσως και 10.000 κάθε 120 ημέρες, εφόσον η βρετανική κυβέρνηση τηρήσει την υπόσχεση του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Ορισμένοι από τους Ουκρανούς νεοσύλλεκτους, ηλικίας μεταξύ 18 και 60 ετών, είναι άνθρωποι που δεν έχουν πυροβολήσει ποτέ με όπλο. Πρόκειται για έναν στρατό που πρέπει να αναπληρωθεί από το μηδέν. Η στοιχειώδης εκμάθηση όμως είναι γρήγορη. Οι άπειροι νεοσύλλεκτοι στην αρχή ήταν σε θέση να πετύχουν στόχους με τουφέκι μόνο τις μισές φορές. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε γρήγορα στο 80%, δήλωσε ένας Βρετανός εκπαιδευτής.

Τι χρειάζεται για την ουκρανική αντεπίθεση

Μια τέτοια στρατιωτική εκπαίδευση είναι σαφώς κρίσιμη για τους Ουκρανούς, αλλά μια επιτυχημένη αντεπίθεση θα απαιτήσει περισσότερα: χρειάζεται στρατηγική χρήση ενός συνδυασμού όπλων, ικανότητα συγκέντρωσης δυνάμεων στο επιλεγμένο πεδίο μάχης τουλάχιστον τρεις προς ένα ή ιδανικά περισσότερο (η Ρωσία πιστεύεται ότι κατάφερε να φτάσει στο επτά προς έναν στο Ντονμπάς) και προηγμένα δυτικά όπλα.

Η Ουκρανία έχει ασκήσει έντονες πιέσεις για πυρομαχικά τύπου ΝΑΤΟ, καθώς σταδιακά εξαντλείται ο παραδοσιακός εφοδιασμός της με πυρομαχικά σοβιετικού τύπου. Τα νέα όπλα, ωστόσο, δημιουργούν νέα προβλήματα, όπως σημειώνουν οι εμπειρογνώμονες Τζακ Γουότλινγκ και Νικ Ρέινολντς σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση για το Rusi.

Για παράδειγμα, ενώ οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούν βλήματα των 155 χιλιοστών, δεν υπάρχει ένα ενιαίο δυτικό οβιδοβόλο: «Η τυποποίηση του ΝΑΤΟ δεν είναι πολύ τυποποιημένη», έγραψαν χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ, ο κύριος προμηθευτής όπλων, παραμένουν επιφυλακτικές ως προς την ποσότητα που θα παράσχουν σε κρίσιμα εξαρτήματα. Μέχρι στιγμής, τα αρχικά τέσσερα φορτηγά με Himars έχουν αυξηθεί σε 12. Παρόλα αυτά, όπως ανέφερε ο Ρεζνίκοφ, υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια.

Η αξία των Himars ανησυχεί τους Ρώσους

Την Κυριακή, ο Ρώσος εθνικιστής Ιγκόρ Γκίρκιν προειδοποίησε στο κανάλι του στο Telegram ότι τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας αποδεικνύονται «αναποτελεσματικά απέναντι» στα πλήγματα των πυραύλων Himars και υποστήριξε ότι τις τελευταίες πέντε έως επτά ημέρες έχουν πληγεί «περισσότερες από 10» αποθήκες πυρομαχικών και υλικοτεχνικής υποδομής και «περίπου δώδεκα» θέσεις διοίκησης. Πότε οι Ρώσοι θα αρχίσουν να «πολεμούν με πλήρη ισχύ;» ρώτησε ο Γκίρκιν.

Τι θα σημάνει η αποτυχία ή η επιτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης

Η Ουκρανία ελπίζει ότι χτυπώντας βαθύτερα πίσω από τις εχθρικές γραμμές με τους πυραύλους θα διαταράξει την ικανότητα της Μόσχας να συνεχίσει την σκληρή της επίθεση στο Ντονμπάς.

Ένας βασικός δείκτης για το αν η Ουκρανία μπορεί να σταματήσει τους Ρώσους είναι αν η Μόσχα θα μπορέσει να εξαπολύσει μια πλήρη επίθεση εναντίον των γειτονικών πόλεων του Ντονμπάς, του Σλοβιάνσκ και του Κραματόρσκ, των δύο μεγαλύτερων πληθυσμιακών κέντρων της επαρχίας Ντονέτσκ που δεν κατέχει.

Μέχρι τώρα, η Ρωσία εκτοξεύει περίπου 20.000 οβίδες την ημέρα, καταστρέφοντας σιγά σιγά το Σεβεροντόνετσκ και άλλες πόλεις στο πέρασμά της.

Όσον αφορά την Ουκρανία, η αεροπορική της δύναμη είναι περιορισμένη, ενώ οι κινήσεις για την προμήθεια επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών σοβιετικού τύπου προχωρούν με μικρές, «παγωμένες» ταχύτητες, σημειώνει ο Guardian.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν οχυρωθεί σε μεγάλα τμήματα του μακρύ μετώπου και όπου η Ουκρανία έχει σημειώσει κέρδη, στον νότο, προς την κατεχόμενη Χερσώνα, αυτά ήταν μέτρια, κάτι που αντανακλά τους πόρους που έχει στη διάθεσή της μέχρι στιγμής.

Ο Μπεν Μπάρι, ειδικός σε θέματα χερσαίου πολέμου στο IISS, δήλωσε: «Εάν η ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς κορυφωθεί, θα υπάρξει αυξανόμενη πίεση στους Ουκρανούς να εξαπολύσουν μια μεγάλη αντεπίθεση. Αλλά όσο περισσότερο χρόνο έχουν για να προετοιμαστούν, να δημιουργήσουν εκπαίδευση και αποθέματα, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να πετύχει».

Η αποτυχία, αντίθετα, θα μπορούσε να είναι μια πολιτική καταστροφή για το Κίεβο. Ο Μπάρι αναφέρθηκε στην Επιχείρηση Καταιγίδα, την τελική νικηφόρα επίθεση στον πόλεμο της Κροατίας κατά των Σέρβων αυτονομιστών τη δεκαετία του 1990. Η επίθεση τον Αύγουστο του 1995 σχεδιάστηκε επί χρόνια, με τους Κροάτες να εκπαιδεύονται από αμερικανική στρατιωτική συμβουλευτική εταιρεία και έβαλε τέλος σε περισσότερα από τρία χρόνια αδιεξόδου.

«Μπορεί να υπάρχει λόγος για τον οποίο τέτοιοι πόλεμοι διαρκούν χρόνια και όχι μήνες», κατέληξε ο Μπάρι.

Σχετικά Άρθρα