Ανάλυση El Pais: Καθώς η παγκόσμια οικονομία ξεφουσκώνει, ιδού πώς θα μοιάζει η επερχόμενη κρίση

Ανάλυση El Pais: Καθώς η παγκόσμια οικονομία ξεφουσκώνει, ιδού πώς θα μοιάζει η επερχόμενη κρίση

ΠΗΓΗ : TWITTER

Τον περασμένο Οκτώβριο, κατά την παρουσίαση της Παγκόσμιας Οικονομικής Προοπτικής το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δήλωσε ότι «η παγκόσμια ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη, παρά την αναζωπύρωση της πανδημίας». Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμενόταν να είναι 4,9% το 2022. Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ωστόσο, η πρόβλεψη του ΔΝΤ για την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ μειώθηκε στο 4,4%. Τον Απρίλιο, μειώθηκε ακόμη περισσότερο, αφήνοντάς το στο 3,6%, κυρίως ως αποτέλεσμα της οικονομικής ζημιάς που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Επιμέλεια Όθωνας Παπαδάκης

Ο πληθωρισμός – ο οποίος ήδη εκτινάχθηκε στα τέλη του 2021 λόγω της αυξανόμενης απασχόλησης και της αυξανόμενης ζήτησης μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τον Covid-19 – έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και 40 χρόνια, κυρίως λόγω της συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας και της απότομης ανάκαμψης του ενεργειακού κόστους . Αυτό που αρχικά θεωρήθηκε ως μια μεταβατική κατάσταση έχει ριζώσει, καθώς η ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται και το δεύτερο κύμα πληθωρισμού, έρχεται.

Ο πληθωρισμός έχει αποσυντονίσει τα πάντα. Η αύξηση των επιτοκίων θα επιφέρει, τουλάχιστον, μια αξιοσημείωτη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης

Πέρυσι, για να περιορίσουν τον πληθωρισμό συρρικνώνοντας την προσφορά χρήματος, οι κύριες κεντρικές τράπεζες κατάρτισαν έναν οδικό χάρτη για τη σταδιακή απόσυρση της οικονομικής τόνωσης, διατηρώντας παράλληλα τα επιτόκια χαμηλά για να δώσουν στους επενδυτές και τους δανειολήπτες περιθώριο ανάσας στα χρόνια μετά την πανδημία. Αυτή η στρατηγική της αργής αύξησης της τιμής του χρήματος και της συρρίκνωσης των ομοσπονδιακών ισολογισμών καταστράφηκε από την εισβολή του Πούτιν.

  • Η Federal Reserve, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγκάστηκαν να δώσουν μια απότομη στροφή και να επιταχύνουν τις αυξήσεις των επιτοκίων για να προσπαθήσουν να καταπνίξουν τον εκρηκτικό πληθωρισμό, επιβραδύνοντας τα επίπεδα δανεισμού και καταναλωτικών δαπανών.

Σε έναν κόσμο εθισμένο στη ρευστότητα από την απάντηση στη Μεγάλη Ύφεση του 2008-9, μια πολύ πιο αυστηρή νομισματική πολιτική είναι ένα βαρύ πλήγμα για τις προοπτικές ανάπτυξης. Εκτός από την αύξηση των τιμών και των επιτοκίων, ο κόσμος θα πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει την υψηλότερη ανεργία. Ωστόσο, κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Στις ακόλουθες αναφορές, αναλύουμε την κατάσταση των τεσσάρων μεγάλων οικονομικών ζωνών του κόσμου.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Η ευρωζώνη βαδίζει ξανά σε τεντωμένο σκοινί

Η ευρωπαϊκή οικονομία βαδίζει σε ένα στενό τεντωμένο σκοινί, προσπαθώντας να διατηρήσει την ισορροπία της μπροστά σε δύο ταραχώδεις δυνάμεις: την αύξηση των τιμών της ενέργειας και τη μείωση της ανάπτυξης. Και οι δύο εντείνονται καθώς συνεχίζεται η εισβολή στην Ουκρανία.

Όλα δείχνουν ότι η Νότια Ευρώπη ετοιμάζεται να λάμψει αυτό το καλοκαίρι, με τις ακτογραμμές της να είναι πλούσιες μετά από δύο χρόνια περιορισμών. Ωστόσο, η ανάκαμψη μπορεί να υποχωρήσει λόγω ορισμένων παραγόντων: της κλιμάκωσης του πολέμου, των συμφορήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας που δημιουργήθηκαν από το έντονο lockdown της Κίνας ή της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης -προικισμένο με 800 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2027- θα είναι απαραίτητο απόθεμα ασφαλείας για τους επόμενους μήνες.

«Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι, αλλά τον Σεπτέμβριο μπορεί να αλλάξει. Περνάμε (από) ένα στάδιο στο οποίο θα έχουμε υψηλότερες τιμές και ασθενέστερη ανάπτυξη», λέει η María Jesús Valdemoros, λέκτορας οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Ναβάρα στη βόρεια Ισπανία.

Ο κύριος κίνδυνος για την ανάκαμψη είναι εάν ο Πούτιν διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εκτιμά ότι αυτό θα επιβάρυνε την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη, έτσι ώστε να αυξηθεί μόνο κατά 1,3% το 2022 και να συρρικνωθεί κατά 1,7% το 2023, ενώ ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο από το 8% που καταγράφεται σήμερα. Μόλις πριν από μια εβδομάδα, η γερμανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να αυξήσει το επίπεδο συναγερμού λόγω της πρόβλεψης ότι δεν θα μπορέσει να γεμίσει τις δεξαμενές αερίου μέχρι το φθινόπωρο. Και εκεί έγκειται ο κύριος φόβος της Φρανκφούρτης και των Βρυξελλών: ότι η Γερμανία θα εισέλθει σε ύφεση και θα συμπαρασύρει τους υπόλοιπους εταίρους της.

Το ισχυρό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo που εδρεύει στο Μόναχο δεν προβλέπει ότι θα συμβεί αυτό το ακραίο, αλλά σημειώνει ότι όλα τα πλήγματα που δέχθηκαν ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία και του lockdown στην Κίνα θα κοστίσουν στη Γερμανία 1,5% του ΑΕΠ. Σε ένα κανονικό έτος, υποστηρίζει ο οργανισμός, η χώρα θα είχε ήδη εισέλθει σε ύφεση.

Αντιμέτωπη με αυτήν την κατάσταση, η ΕΚΤ έχει συζητήσει μεταξύ της αύξησης των επιτοκίων – παρά τον κίνδυνο στραγγαλισμού της ανάπτυξης – ή της διατήρησης μιας πιο χαλαρής πολιτικής με την απειλή ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να εκτοξεύονται στα ύψη. Προς το παρόν, αποφάσισε να αυξήσει τα βασικά της επιτόκια κατά 0,25% τον Ιούλιο και πιθανώς 0,50% τον Σεπτέμβριο.

Για τα «γεράκια» του πληθωρισμού, η EΚΤ έχει καθυστερήσει πολύ, ειδικά όταν οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει τα επιτόκια εδώ και μήνες. Τα «περιστέρια», με τη μνήμη των άκαιρων αυξήσεων επιτοκίων της ΕΚΤ που περιόρισαν τις προσπάθειες ανάκαμψης το 2011, φοβούνται ότι μια βιαστική αύξηση θα προκαλέσει επιβράδυνση της οικονομίας… ειδικά αν υπάρξει ακόμη ένα εξωτερικό πλήγμα, είτε αυτό προέρχεται από τη Μόσχα είτε από το Πεκίνο .

Ως προληπτικό μέτρο, αρκετές κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν ενεργήσει για να μετριάσουν τους πληθυσμούς τους από τον πληθωρισμό. Για παράδειγμα, η Ισπανία έδωσε μπόνους για τους πιο ευάλωτους εργαζομένους και μείωσε την τιμή των καρτών διέλευσης. Ωστόσο, διεθνείς θεσμοί, από το ΔΝΤ μέχρι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητούν την ανασύσταση των χρηματοοικονομικών αποθεμάτων. Και με τη Γερμανία στην πρώτη γραμμή, ορισμένες κυβερνήσεις προειδοποιούν για υπερβολικές δαπάνες.

«Είναι καιρός να βγούμε από τέτοιες πολιτικές. Ο πληθωρισμός είναι υψηλός και οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να τον κάνουν να συνεχίσει να αυξάνεται μέσω των δαπανών», λέει ο Clemens Fuest, πρόεδρος της Ifo. «Είναι μια κακή απόφαση».

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη. «Τα νοικοκυριά βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται. Η αύξηση των πραγματικών μισθών ήταν αρνητική για δύο συνεχόμενα τρίμηνα», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ.

Υπάρχει πιθανότητα να διαλυθούν τα σύννεφα, αν, ας πούμε, τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αλλά σε περίπτωση που συνεχιστούν οι εχθροπραξίες και συνεχιστεί η οικονομική μάχη μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας, μένει να δούμε πόσο θα αυξηθούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας, πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν οι κυβερνήσεις και πότε οι κεντρικές τράπεζες θα ξεμείνουν από μετρητά.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Οι αυξανόμενες τιμές εμποδίζουν τη χώρα να φτάσει στην πλήρη απασχόληση

Οι προσφορές εργασίας είναι προφανείς σε όλη την πρωτεύουσα της χώρας: στις βιτρίνες τραπεζών, καταστημάτων ρούχων, σούπερ μάρκετ, κινηματογραφικών αιθουσών. Υπολογίζεται ότι, στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν διπλάσιες κενές θέσεις από ό,τι οι άνεργοι. Η χώρα πλησιάζει την πλήρη απασχόληση. Και όμως, η οικονομική κατάσταση έχει βυθίσει τη δημοτικότητα του προέδρου Τζο Μπάιντεν και απειλεί τον έλεγχο του κόμματός του στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Κατηγορήστε το στον πληθωρισμό.

Οι τιμές αυξήθηκαν 8,6% το περασμένο έτος – η μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Αλλά η καθημερινή υπενθύμιση στους Αμερικανούς ότι οι τιμές εκτοξεύονται, είναι το κόστος των καυσίμων. Η βενζίνη αυξήθηκε σε τιμή άνω του 60%. Κατά μέσο όρο, κοστίζει περίπου 5 $ ανά γαλόνι. Υπάρχουν μέρη όπου κοστίζει περίπου $8. Επιπλέον, ο πληθωρισμός έχει παγιωθεί και εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερα προϊόντα, από τους διαδρόμους των παντοπωλείων μέχρι τα ξενοδοχεία.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ έχει δεσμευτεί να σταθεροποιήσει τις τιμές, ακόμη κι αν αυτό έχει το κόστος μιας ύφεσης. Αυτό που αναζητά είναι μια λεγόμενη «ήπια προσγείωση» ή να ελέγξει τον πληθωρισμό χωρίς να συρρικνωθεί η οικονομία και η ανεργία να εκτοξευθεί στα ύψη. Στην τελευταία του εμφάνιση στη Γερουσία, η Δημοκρατική Γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν τον έριξε απότομα: «Ξέρεις τι είναι χειρότερο από τον υψηλό πληθωρισμό και τη χαμηλή ανεργία; Είναι ο συνδυασμός υψηλού πληθωρισμού και ύφεσης, με εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς δουλειά».

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ήδη πραγματοποιήσει τρεις αυξήσεις επιτοκίων, η τελευταία από τις οποίες είναι 0,75 μονάδες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 1994. Μέχρι το τέλος του 2022, τα επιτόκια θα κυμαίνονται μεταξύ 3% και 3,5% και το επόμενο έτος κοντά στο 4%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Fed. Η απόσυρση ρευστότητας θα επιβραδύνει την οικονομία.

Αυτό θα οδηγήσει σε ύφεση; «Δεν είναι αυτό που ψάχνουμε, αλλά είναι μια πιθανότητα», ήταν η απάντηση του Πάουελ ενώπιον της Γερουσίας.

Την περασμένη εβδομάδα, το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη για τις Ηνωμένες Πολιτείες από 3,7% σε 2,9% φέτος και από 2,3% σε 1,7% για το επόμενο έτος. Αναμένεται ότι το 2024, η ανάπτυξη θα είναι μόλις 0,8%.

«Η πιο πιθανή προοπτική είναι η πολύ ασθενής ανάπτυξη και ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός. Βλέπουμε περίπου 40% πιθανότητα ύφεσης το επόμενο έτος», λέει ο Ethan S. Harris, παγκόσμιος οικονομολόγος στην Bank of America Securities.

Ύφεση ή όχι, η οικονομική δυσφορία είναι ήδη αισθητή. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο έδειξε ότι το 36% όσων κερδίζουν περισσότερα από 250.000 $ ετησίως (τετραπλάσιο του μέσου μισθού) ζουν από μισθό σε μισθό, μήνα με τον μήνα. Αν λοιπόν, ένα σημαντικό μέρος του πιο προνομιούχου κλιμακίου αισθάνεται ότι μετά βίας τα βγάζει πέρα, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πώς τα πάνε οι υπόλοιποι Αμερικανοί.

Ηνωμένο Βασίλειο
Μαύρα σύννεφα στο city

Μετά την προειδοποίηση της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) τον περασμένο Μάιο ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα εισέλθει σε ελαφρά ύφεση στα τέλη του 2022, η σκληρή δεξιά του Συντηρητικού Κόμματος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μειώσει τους φόρους. Φέτος, οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα κάλεσαν σε απεργίες όλο το καλοκαίρι για να ζητήσουν αυξήσεις μισθών συμβατές με τον καλπάζοντα πληθωρισμό που πλησιάζει σε διψήφιο αριθμό.

Τόσο ο πρωθυπουργός Τζόνσον όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ προσπαθούν να συγκρατήσουν την πίεση από το κόμμα τους και τον γενικό πληθυσμό, για να αποφύγουν την περαιτέρω επιδείνωση του πληθωρισμού με χαμηλότερους φόρους ή υπέρογκες αυξήσεις μισθών.

«Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι ότι αυτός ο πληθωρισμός έχει συγκεντρωθεί σε αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί βασικά αγαθά», δήλωσε ο Andrew Bailey, διοικητής της BoE. “Βασικά, ενέργεια και φαγητό.”

Αυτό σημαίνει ότι η κρίση, πάνω απ’ όλα, πλήττει τους φτωχότερους πολίτες. Αν και η BoE προτείνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια μέτρια ανάκαμψη έως τις αρχές του 2023 – αποφεύγοντας έτσι δύο συνεχόμενα τρίμηνα της μείωσης του ΑΕΠ ή τον τεχνικό ορισμό της ύφεσης – αναμένεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα δει μείωση της ανάπτυξης το επόμενο έτος κατά 0,25%.

Η μέση τιμή ανά νοικοκυριό για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια εκτοξεύτηκε σχεδόν 800 ευρώ τον Απρίλιο και θα φτάσει τα 3.000 ευρώ (ετησίως) έως τον Οκτώβριο. Τον Μάιο, η κυβέρνηση ενέκρινε απροσδόκητο φόρο 25% στα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μεγάλο μέρος αυτού του φόρου προοριζόταν για τη χρηματοδότηση επιδοτήσεων μίας πληρωμής σε εκατομμύρια νοικοκυριά, μεταξύ 400 και 1.000 ευρώ, για να καλυφθεί το υπέρογκο κόστος ζωής.

Η BoE όπως και άλλες κεντρικές τράπεζες, αντέδρασε καθυστερημένα, αλλά έντονα. Μέχρι στιγμής φέτος, τα επιτόκια έχουν ήδη αυξηθεί στο 1%. Εστιασμένες στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, οι επικείμενες οικονομικές καταιγίδες δεν ήταν αρκετός λόγος για τη νομισματική αρχή να χαλαρώσει τη δραστική απόφασή της. «Γνωρίζω τις σκληρές συνέπειες που θα έχει αυτό για πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα αυτούς με χαμηλότερα εισοδήματα και μικρές αποταμιεύσεις», παραδέχτηκε ο Μπέιλι μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Τώρα θα είναι πιο δύσκολο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να δανειστούν και να επεκταθούν και για τους καταναλωτές να αποπληρώσουν πιστωτικές κάρτες και δάνεια.

ΚΙΝΑ
Οι ασθένειες του δράκου μεγαλώνουν

Η συνάντηση του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ με αξιωματούχους στις 25 Μαΐου ήταν ασυνήθιστη λόγω του μεγέθους της -σχεδόν 100.000 τοπικοί αξιωματούχοι συμμετείχαν στη βιντεοκλήση- αλλά και λόγω της ειλικρίνειας του. Ο αρχηγός της κυβέρνησης αναγνώρισε ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία της δεύτερης παγκόσμιας δύναμης είναι πιο σοβαρές από ό,τι στη χειρότερη στιγμή της πανδημίας, όταν συρρικνώθηκε για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια.

Ένας θανατηφόρος συνδυασμός lockdown σε ορισμένες από τις μεγάλες πόλεις της χώρας – συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος της Σαγκάης, της οικονομικής της καρδιάς, τον Απρίλιο και το μεγαλύτερο μέρος του Μαΐου – ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κρίση στον τομέα των ακινήτων άφησαν ανησυχητικούς αριθμούς τον Απρίλιο. Οι περισσότεροι αναλυτές έχουν υποβαθμίσει τις προοπτικές ανάπτυξής τους για τον ασιατικό κολοσσό φέτος. Λίγοι, ακόμη και εντός των επίσημων κύκλων, πιστεύουν ότι ο στόχος της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 5,5% για το 2022 θα επιτευχθεί. Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει 4,3%. Άλλες οντότητες, όπως η ελβετική UBS, προβλέπουν 3%.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα. Τον Απρίλιο, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 11,1%. τον Μάιο, κατά 6,7%. Ακόμη και η κατανάλωση καλλυντικών έχει μειωθεί, προϊόντα που δεν σταμάτησαν ποτέ να βλέπουν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται από τότε που η Κίνα μπήκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου πριν από 20 χρόνια. Η ανεργία των νέων ανέρχεται στο 18,4%, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (13,9%) ή των Ηνωμένων Πολιτειών (7,8%). Η είσοδος 10,76 εκατομμυρίων πρόσφατων αποφοίτων κολεγίου στην αγορά αυτό το καλοκαίρι θα αυξήσει ακόμη περισσότερο αυτόν τον αριθμό.

Οι ειδικοί λένε ότι οι μαζικοί εγκλεισμοί, μαζί με τις συνεχείς δοκιμές PCR, ευθύνονται κυρίως για αυτήν την οικονομική αναιμία. «Το μόνο προβλέψιμο πράγμα για την Κίνα αυτή τη στιγμή είναι η απρόβλεπτη φύση της, και αυτό είναι δηλητήριο για το επιχειρηματικό κλίμα», δήλωσε η Bettina Schoen-Behanzin, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του ιδρύματός της για το εμπιστοσύνη των ευρωπαϊκών εταιρειών στην ασιατική χώρα. Το 60% των εταιρειών που περιλαμβάνονται στην έκθεση είπε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα είχε γίνει πιο δύσκολη και το 49% ανέφερε τον Covid μεταξύ των τριών βασικών λόγων.

Μέχρι στιγμής, το Πεκίνο έχει εισαγάγει σχετικά μέτρια μέτρα τόνωσης, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών ελαφρύνσεων για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και αυξημένες δαπάνες για υποδομές. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία αρχίζουν να δείχνουν κάποια φωτεινά σημεία: για παράδειγμα, η βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο αυξήθηκε κατά 0,7%, μετά από συρρίκνωση 3% τον Απρίλιο. Ωστόσο, αναλυτές από τη Nomura Holdings σημειώνουν ότι αν και το άνοιγμα των πόλεων «έχει αυξήσει την αισιοδοξία βραχυπρόθεσμα, δεν το βλέπουμε ως αλλαγή τάσης, δεδομένου ότι η πολιτική Covid-zero θα συνεχιστεί μέχρι τις αρχές του 2023». Πιθανοί κίνδυνοι τους επόμενους μήνες είναι νέα lockdown για τον περιορισμό των εστιών Covid, δραστικές διορθώσεις για τη στήριξη της αποδυναμωμένης αγοράς στέγης ή προβλήματα που σχετίζονται με το υψηλό χρέος των τοπικών κυβερνήσεων.

Μολονότι η κινεζική οικονομία έχει απόδοση κάτω από τις αρχικές προβλέψεις και απέχει πολύ από το να επαναλαμβάνει τον κινητήριο ρόλο που έπαιξε στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η κινεζική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. «Η Κίνα δεν πρόκειται να μπει σε ύφεση», λέει η Alicia García-Herrero, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία στην επενδυτική τράπεζα Natixis. Ούτε «θα είναι πηγή παγκόσμιας ύφεσης, αλλά θα είναι πηγή επιβράδυνσης, στην οποία συμβάλλει στο βαθμό που δεν αναπτύσσεται τόσο όσο οι δυνατότητές του».

Ο García-Herrero σημειώνει επίσης ότι η Κίνα ”βοηθά” στην εξαγωγή του πληθωρισμού στον υπόλοιπο κόσμο. Η κυβέρνηση του Πεκίνου έχει επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές ειδών όπως λιπάσματα και ορισμένα προϊόντα χάλυβα. Οι επακόλουθες ελλείψεις προκάλεσαν διεθνείς αυξήσεις τιμών.

«Αυτή είναι μια επιπλέον πηγή έντασης, δεδομένου ότι η Κίνα εξάγει το ένα τρίτο των ενδιάμεσων αγαθών του κόσμου», προειδοποιεί.

Πηγή: elpais.com

Σχετικά Άρθρα