Κοροναϊός: Υποχρεωτική η καραντίνα για τους Έλληνες αλλά όχι για τους τουρίστες
Την ώρα που η πανδημία του κοροναϊού παρουσιάζει νέα έξαρση μέσα στο κατακαλόκαιρο, αίσθηση προκαλεί η διαφορά στην αντιμετώπιση από τις υγειονομικές αρχές μεταξύ των Ελλήνων πολιτών και των τουριστών, που θα βρεθούν θετικοί.
Και αυτό γιατί στους τελευταίους δίνεται η δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν ανενόχλητοι τις διακοπές τους ή αν θα παραμείνουν σε πενθήμερη καραντίνα σε δωμάτιο του ξενοδοχείου.
Ειδικότερα, εφόσον ένας Έλληνας πολίτης βρεθεί θετικός και μπει στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ θα διαβάσει τα εξής: Διαγνώστηκα θετικός με (αντιγονικό rapid ή μοριακό έλεγχο pcr) τι πρέπει να κάνω;
«Παραμένω σε απομόνωση τουλάχιστον 5 ημέρες και αποφεύγω την επαφή με άλλα άτομα. Η ημέρα λήψης του θετικού test θεωρείται ως ημέρα 0 και ακολουθούν οι πέντε (5) ημέρες απομόνωσης Βγαίνω από την απομόνωση αν μετά το τέλος του 5ημερου δεν έχω συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο, χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας μέχρις πλήρους υποχώρησης του πυρετού».
Αντίθετα, για την αντίστοιχη περίπτωση κατά την οποία κάποιος τουρίστας διαγνωστεί θετικό, η καραντίνα δεν είναι υποχρεωτική αλλά απλά «συστήνεται».
Συγκεκριμένα, το επίμαχο ΦΕΚ αναφέρει τα εξής:
«Σε ασυμπτωματικά θετικά άτομα η όταν έχουν ήπια συμπτωματολογία που δεν χρειάζεται νοσηλεία συστήνεται απομόνωση του κρούσματος για 5 ημέρες η οποία λήγει χωρίς επιπλέον διαγνωστικό έλεγχο. Αν για οποιοδήποτε λόγω υπάρξει ανάγκη μετακίνησης με μεταφορικό μέσο αυτή γίνεται υποχρεωτικά με τη χρήση μάσκας προσώπου υψηλής προστασίας ( FFP2, KN 95)».
Σε ότι αφορά τον εντοπισμό κρουσμάτων σε τουριστικό κατάλυμα το νέο ΦΕΚ αναφέρει τα εξής:
«Σε περίπτωση θετικού κρούσματος σε ένα τουριστικό κατάλυμα, θα πρέπει να γίνεται:
Άμεση ενημέρωση του υγειονομικού υπεύθυνου του καταλύματος ο οποίος φροντίζει να εφαρμοσθούν τα μέτρα για την απομόνωση του ασθενή στο δωμάτιό του. Στον ασθενή χορηγείται χειρουργική μάσκα. Επιπλέον, ενημερώνεται ο ιατρός με τον οποίο συνεργάζεται το τουριστικό κατάλυμα ή στην περίπτωση που δεν υπάρχει, καλείται ιατρός από δομή Υγείας με την οποία έχει διασυνδεθεί το κατάλυμα, για αξιολόγηση του περιστατικού. Ο ιατρός εισέρχεται στο δωμάτιο του ύποπτου κρούσματος εφαρμόζοντας τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας (μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, προστατευτικά γυαλιά, αδιάβροχες ρόμπες, γάντια). Αν ο ασθενής έχει ανάγκη νοσηλείας, διακομίζεται μέσω ΕΚΑΒ (απλό/πλωτό ασθενοφόρο, αεροδιακομιδή) προς την μονάδα Υγείας που έχει τις προδιαγραφές να νοσηλεύει ασθενείς με λοίμωξη Covid-19.
Άμεση ενημέρωση του ΕΟΔΥ από τον υγειονομικό υπεύθυνο του ξενοδοχείου (στα τηλέφωνα 2105212054 ή 1135, 24ωρη λειτουργία), αναφορικά με το ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα. Να γίνεται χρήση των δωματίων καραντίνας από θετικά κρούσματα που χρήζουν απομόνωσης με τη σύμφωνη γνώμη του συνεργαζόμενου με το κατάλυμα ιατρού (αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση που η ξενοδοχειακή μονάδα έχει δωμάτια να διαθέσει στους επισκέπτες, αλλά κυρίως τους εργαζομένους). Σε ασυμπτωματικά θετικά άτομα ή όταν έχουν ήπια συμπτωματολογία που δεν χρειάζεται νοσηλεία συστήνεται απομόνωση του κρούσματος για πέντε ημέρες η οποία λήγει χωρίς επιπλέον διαγνωστικό έλεγχο. Αν για οποιοδήποτε λόγω υπάρξει ανάγκη μετακίνησης με μεταφορικό μέσο αυτή γίνεται υποχρεωτικά με τη χρήση μάσκας προσώπου υψηλής προστασίας ( FFP2, KN 95)».