Γιασάμ Αγιαβέφε: Σάλος με την πολιτογράφηση Τούρκου καταζητούμενου – ΣΥΡΙΖΑ: “Έκθετος ο Γεωργιάδης” – Tι απαντούν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εσωτερικών- Η επένδυση στην Μύκονο
Σάλο και πολιτικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το θέμα της πολιτογράφησης του αλλοδαπού, Γιασάμ Αγιαβέφε ως Έλληνα πολίτη, μια αποκάλυψη στην οποία προχώρησε το insidestory. Το θέμα επιβεβαιώθηκε από αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ ήδη έχει ζητήσει εξηγήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ με μια οργισμένη ανακοίνωση.
ΣΥΡΙΖΑ: Ξεπερνά κάθε φαντασία
Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζει το θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες με τον Τούρκου επιχειρηματία Γιασάμ Αγιαβέφ, που είναι καταζητούμενος από την Interpol.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «ξεπερνά κάθε φαντασία, το θέμα που έχει ανακύψει με την εμπλοκή του Άδωνι Γεωργιάδη στην τιμητική πολιτογράφηση Τούρκου πολίτη, που είχε λάβει την ψευδο-υπηκοότητα της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» ως μεγάλος ευεργέτης και υποστηρικτής του ψευδοκράτους στο οποίο δραστηριοποιείται και επιχειρηματικά».
«Είναι διαφορετικό πράγμα να παίρνει καθεστώς διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα ένας άνθρωπος που διώκεται σε άλλη χώρα και άλλο να πολιτογραφείται τιμητικά μέσα σε έναν χρόνο, άνθρωπος που έχει την “υπηκοότητα” του ψευδοκράτους και δηλώνει παντού ότι το στηρίζει ενεργά, με συστατική επιστολή του ανθρώπου που έχει στηρίξει την καριέρα του στο εμπόριο “υπερπατριωτισμού”. Ενός πολιτικού απατεώνα που αντιτίθεται – δήθεν για εθνικούς λόγους – απέναντι στην πολιτογράφηση χιλιάδων μεταναστών που έχουν ζήσει και εργαστεί όλη τους τη ζωή στην Ελλάδα», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:
«Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που ο κ. Γεωργιάδης αποδεικνύει πόσο υποκριτικός ήταν και είναι ο πολιτικός του λόγος στα εθνικά θέματα. Περιμένουμε να απαντήσει εάν έχει αναλογιστεί τις συνέπειες της πράξης του. Σημείωση: κροκοδείλιες συγνώμες δεν γίνονται δεκτές».
«Είχαμε συστατικές επιστολές από Σεραφείμ και Άδωνι»
Δύο συστατικές επιστολές και μια βεβαίωση του Μητροπολίτη Περαία Σεραφείμ ότι ο Γιασάμ Αγιαβέφε έχει δωρίσει στην Εκκλησία ποσό που αγγίζει το μισό εκατομμύριο ευρώ έχει στα χέρια του το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές. Ειδικότερα, η πρώτη συσταστική επιστολή είναι από τον ίδιο τον μητροπολίτη Σεραφείμ ενώ η έτερη προέρχεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.
Μάλιστα, το ΥΠΕΣ κατέχει και βεβαίωση του κ. Σεραφείμ ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει προχωρήσει σε δωρεές ύψους 250.000 ευρώ και 300.000 ευρώ προς την Εκκλησία και παράλληλα ο κ. Αγιαβέφε, κατά της ίδιες πηγές, έχει κάνει δωρεές υγειονομικού υλικού σε πέντε – έξι δήμους της Αττικής. Σε ότι αφορά την δωρεά προς την Ελληνική Αστυνομία, το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει λάβει ποτέ την ανάκληση της δωρεάς, «αν και όπως καταγράφεται αυτή έγινε για τυπικούς λόγους». Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο αλλοδαπός επιχειρηματίας έχει προχωρήσει σε επένδυση άνω των 10 εκ σε ξενοδοχειακή επιχείρηση στη Μύκονο.
Αναφορικά, με το γεγονός ότι διώκεται ποινικά στην Τουρκία, το Υπουργείο Εσωτερικών τονίζει ότι δεν υπάρχει ποινικό κόλλημα, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Και αυτό διότι με βούλευμα ο Άρειος Πάγος ζητάει τη μη έκδοση του, καθώς «θεωρείται εχθρός του Ερντογάν». Άλλωστε, όπως υπογραμμίζουν στο «ethnos.gr» αρμόδιες πηγές, ο κ. Αγιαβέφε έχει πάρει άδεια παραμονής στην Ελλάδα από την αρμόδια αρχή, έχοντας λάβει, δε, το καθεστώς του πρόσφυγα. «Υπό αυτά τα δεδομένα το Υπουργείο Εσωτερικών δεν θα μπορούσε να αρνηθεί την τιμητική του πολιτογράφηση», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά παράγοντες του ΥΠΕΣ.
Τι απαντά ο Άδωνης Γεωργιάδης
Με αναρτήσεις του στο twitter, ο υπουργός Ανάπτυξης δίνει την δική του εκδοχή σχετικά με το θέμα:
Ποιος είναι ο Γιασάμ Αγιαβέφε
Σύμφωνα με το ΦΕΚ της τιμητικής πολιτογράφησης, ο Γιασάμ Αγιαβέφε γεννήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1983 στα Άδανα της Τουρκίας.
Ο ίδιος στην προσωπική του ιστοσελίδα περιγράφει τον εαυτό του ως «κατά συρροή επιχειρηματία» και φιλάνθρωπο. Γράφει: «Ξεκίνησε την επιχειρηματική του ζωή σε νεαρή ηλικία και σήμερα είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Milaya Capital Limited, μιας δυναμικής επιχείρησης επιχειρηματικών κεφαλαίων με έδρα το Λονδίνο, η οποία έχει αναπτυχθεί γρήγορα και έχει εξελιχθεί σε έναν ιδιαίτερα σεβαστό “εγκέφαλο” πολλών τομέων, όπως οι αναγνωρισμένες επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως αναφέρει το insidestory, ο Γιασάμ Αγιαβέφε είναι αρκετά δραστήριος επιχειρηματικά στα κατεχόμενα στην Κύπρο. Σύμφωνα με το χαρτοφυλάκιο που έχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα του, έχει επενδύσεις σε υπερπολυτελή κτίρια διαμερισμάτων, ένα ξενοδοχείο και καζίνο στην Κερύνεια. Παράλληλα, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ο Γιασάμ Αγιαβέφε θεωρείται ένας από τους ευεργέτες στη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» («ΤΔΒΚ»), αφού από τότε που ξέσπασε η πανδημία το 2020 έχει κάνει σειρά δωρεών υγειονομικού και άλλων βασικών ειδών όπως τρόφιμα και καθαριστικά σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.
Ωστόσο αυτές δεν είναι οι μόνες υπηκοότητες που διαθέτει ο Γιασάμ Αγιαβέφε, αφού σύμφωνα με εταιρικά έγγραφα που έχουν κατατεθεί στη Βρετανία όπου δραστηριοποιείται επιχειρηματικά έχει υπάρξει πολίτης της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, της Τουρκίας και της Δομινικανής Δημοκρατίας.
Παράλληλα, ο Αγιαβέφε αναζητείται από την Turkinterpol σε διεθνές επίπεδο με ερυθρά αγγελία με την κατηγορία της “δημιουργίας και διαχείρισης παράνομου διαδικτυακού τόπου τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων” συνελήφθη από την Ελληνική Μονάδα της Interpol στις 28 Φεβρουαρίου 2019 και έχει γίνει αίτημα του κακουργοδικείου της Κωνσταντινούπολης για έκδοσή του στη χώρα μας».