Δυσοίωνα μηνύματα: Χωρίς “φρένο” ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής – Κραυγή αγωνίας σε σούπερ μάρκετ: “Πώς θα ζήσω;” (vid)

 Δυσοίωνα μηνύματα: Χωρίς “φρένο” ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής – Κραυγή αγωνίας σε σούπερ μάρκετ: “Πώς θα ζήσω;” (vid)

Tα μηνύματα της αγοράς αλλά και η διεθνής συγκυρία παραπέμπουν σε νέο σπιράλ ανατιμήσεων μόλις μία μέρα με το σοκ με τον πληθωρισμό ο οποίος ξεπέρασε το 12,1% τον Ιούνιο καταγράφοντας υψηλό 29 ετών. Αναφορές από το μέτωπο των τροφίμων παραπέμπουν σε νέα αύξηση τιμών.

Στον κλάδο της κτηνοτροφίας και της μεταποίησης γάλακτος εν όψει της νέας αρμεκτικής περιόδου υπάρχει αμφιβολία για τη διατήρηση της παραγωγής στα ίδια επίπεδα, καθώς συρρικνώνεται το ζωικό κεφάλαιο, ειδικά οι αγελάδες, λόγω αδυναμίας των κτηνοτρόφων να συντηρήσουν τα κοπάδια τους με τόσο υψηλές τιμές ζωοτροφών. Έτσι οι ελλείψεις γάλακτος θα οδηγήσουν σε περαιτέρω άνοδο των τιμών οι οποίες ήδη σε σχέση με πέρυσι καταγράφουν αύξηση 30% (τιμές στον παραγωγό).

Σε ρεπορτάζ του MEGA πελάτης σε σούπερ μάρκετ μόλις έχει βγει και δείχνει μια μικρή σακούλα με ψώνια λέγοντας: «Κόστισε 45 ευρώ. Πώς θα ζήσω;». «Πριν μισό χρόνο αυτά τα πλήρωνα μισή τιμή» έρχεται να προσθέσει ένας άλλος καταναλωτής, εξηγώντας ότι το κόστος ζωής έχει διπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο.

Η ετήσια αύξηση των τιμών για το φυσικό αέριο ήταν 117,7%, για τον ηλεκτρισμό 70,4%, τα καύσιμα 45,6% και το ταξί στο 32,9%.

Οι τιμές ανεβαίνουν περίπου 10% το μήνα. Στο πακέτο των διακοπών οι αυξήσεις στα εισιτήρια αεροπλάνου είναι 48,5%, στα ξενοδοχεία 27,7%, για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια 20,4% και τον κινηματογράφο 13,9%.

Στο διατροφικό πακέτο οι αυξήσεις ήταν επίσης πολύ υψηλές και οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης τραβούν την ανηφόρα:

Για παράδειγμα τα έλαια έχουν ανατιμηθεί σε ένα χρόνο κατά 24,9%, το ψωμί στο 15,9%, τα γαλακτοκομικά-αυγά στο 15,5%, το κρέας 14,9% και τα λαχανικά 11,3%. Πλέον, οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν της ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά όπως τα τρόφιμα, τα είδη προσωπικής φροντίδας και τα απορρυπαντικά.

Η αύξηση στις τιμές του σούπερ μάρκετ έχει γονατίσει τα νοικοκυριά. «Είναι όλα πανάκριβα, έχουν αυξηθεί όλα 20 με 30%. Τα βασικά αγαθά, τα είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζεται μια οικογένεια είναι όλα στα ύψη» λένε οι καταναλωτές.

Από Ιούνιο 2021 σε Ιούνιο 2022 οι τιμές διαμορφώθηκαν:

  • Γάλα φρέσκο: από 1,18 στα 1,41
  • Λάδι: από 6,32 στα 8,25
  • Ψωμί το κιλό: από 1,60 στα 2,60
  • Σαρδέλα: από 3,00 στα 5,00
  • Φασόλια φρέσκα: από 2,50 στα 3,99
  • Ζάχαρη: από 0,74 στα 1,20
  • Βερίκοκα: από 1,70 στα 2,89

Σύμφωνα με το ινστιτούτο καταναλωτών από τον Μάρτιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022 το κόστος ζωής έχει αυξηθεί κατά 50%. Δηλαδή μία οικογένεια 4 ατόμων εκεί που έδινε περίπου 300 ευρώ τον μήνα, πλέον ήδη δίνει 450 ευρώ.

  • «Δεν έχουμε επισιτιστική κρίση, δηλαδή να λείπουν προϊόντα από τα ράφια. Υπάρχουν τα προϊόντα, αλλά δεν μπορεί να τα ακουμπήσει ο καταναλωτής, λόγω του ότι είναι ακριβά με αποτέλεσμα να έχουμε επισιτιστική ακρίβεια».

«Έχει γίνει πανάκριβη η ζωή πια. Δεν τολμάς ούτε έξω να βγεις» «Βλέπω αν υπάρχει κάποια συσκευασία δύο σε ένα, θα προτιμήσω αυτό άσχετα αν δεν έπαιρνα αυτή τη φίρμα πριν». «Δεν έχει να τη βγάλει ο κόσμος μετά τις 15 μέρες. Μόλις πάρεις τη σύνταξη σε 15 μέρες έχει «καθαρίσει». Το καλάθι του νοικοκυριού πλέον είναι τόσο ακριβό που αρκετοί χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι δηλώνουν πως δεν θα κάνουν διακοπές καθώς αδυνατούν να πληρώσουν για μετακίνηση, διαμονή και διατροφή.

Σχετικά Άρθρα