ΣτΕ εναντίον Κεραμέως για τα Θρησκευτικά – Ακύρωσε τον τρόπο απαλλαγής των μαθητών
Την Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2021 για τους όρους και τον τρόπο απαλλαγής των μαθητών/τριών από το μάθημα των Θρησκευτικών ακύρωσε η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος: Δ. Σκαλτσούνης, εισηγητής Π. Μπραΐμη) διότι δεν ζητήθηκε η γνώμη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Η απόφαση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως όριζε ότι απαλλαγή θα μπορούσαν να πάρουν μόνο όσοι επικαλούνται λόγους θρησκευτικής συνείδησης. Ωστόσο, όπως προκύπτει από το ΣτΕ, αυτή η απόφαση παραβιάζει κατάφωρα τόσο προηγούμενη απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα όσο και απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», παραβιάζει την απόφαση 32/2020 της Αρχής, η οποία έκρινε ότι η απαλλαγή πρέπει να γίνεται με απλή επίκληση λόγων συνείδησης – και όχι θρησκευτικής – προκειμένου να διασφαλιστεί η αρχή «ελαχιστοποίησης των δεδομένων» αλλά και την αμετάκλητη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) που έκρινε ότι το σύστημα απαλλαγής από τα Θρησκευτικά παραβιάζει την ευρωπαϊκή σύμβαση, καθώς οι αρχές «δεν δικαιούνται να επεμβαίνουν στον τομέα της συνείδησης του ατόμου, να ελέγχουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις προσώπων ούτε να τα υποχρεώνουν να τις αποκαλύπτουν».
Μάλιστα, τον Ιούνιο του 2021, ο Νίκος Φίλης κατηγόρησε για για «θρησκοληψία» την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας λέγοντας από το βήμα της Βουλής: «Προσκυνάτε ακραίες θρησκευτικές επιδιώξεις. Δεν είστε όμως στο υπουργείο για να λιβανίζετε, αλλά για να προστατεύετε τα δικαιώματα των μαθητών και των οικογενειών».
Τότε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή υποστήριζε πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν αφορά την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο.
Τέλος η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία ο/η διευθυντής/διευθύντρια της σχολικής μονάδας σε συνεργασία με τον σύλλογο των διδασκόντων αποφασίζουν κατά περίπτωση για τον τρόπο που απασχολούνται υποχρεωτικά οι απαλλασσόμενοι μαθητές, είναι συνταγματικώς ανεκτή, ως μεταβατική, μέχρι την οριστική ρύθμιση του θέματος εντός ευλόγου χρόνου. Και από το ΣτΕ ως εύλογος χρόνος κρίνεται το τέλος του σχολικού έτους 2022-2023.