Ηλιόπουλος: “Σε 600.000 επιχειρήσεις εστάλησαν “μπιλιετάκια” ύψους 3 δισ. για την πληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής”

Ηλιόπουλος: “Σε 600.000 επιχειρήσεις εστάλησαν “μπιλιετάκια” ύψους 3 δισ. για την πληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής”

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο βασικός παράγοντας αστάθειας. Κάθε μέρα με κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μια χαμένη μέρα για τη χώρα», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM 97.8».

«Χθες, σε 600.000 επιχειρήσεις εστάλησαν «μπιλιετάκια» ύψους 3 δισ. για την πληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής, μπιλιετάκια τα οποία πρέπει να πληρώσουν μέχρι το τέλος του μήνα μαζί με όλες τις άλλες υποχρεώσεις. Μιλάμε για επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν με βάναυσο τρόπο από την ενεργειακή κρίση, από την αύξηση του κόστους λειτουργίας», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «τα χρήματα αυτά δεν μπορούν να πληρωθούν» και επισήμανε:

«Το χρέος που συσσώρευσαν οι επιχειρήσεις την περίοδο της πανδημίας θα έπρεπε να ρυθμιστεί και ένα μέρος του να διαγραφεί. Από μία επιχείρηση που αδυνατεί να πληρώσει και θα κλείσει, το κράτος δεν θα εισπράξει τίποτα. Αντίθετα, με το να ρυθμίσεις αυτό το χρέος, κρατάς τις επιχειρήσεις ανοιχτές, διατηρείς τις θέσεις εργασίας και μακροπρόθεσμα βοηθάς τις επιχειρήσεις να αποπληρώσουν το υπόλοιπο του χρέους τους».

Βίαιη κοροϊδία

Αναφερθείς στο ζήτημα των συντάξεων, στο φόντο της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ, έκανε λόγο για βίαιη κοροϊδία των συνταξιούχων από την κυβέρνηση. «Η απόφαση του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έκανε στις συντάξεις η κυβέρνηση της ΝΔ την περίοδο μέχρι το 2014. Η σημερινή κυβέρνηση έλεγε αρχικά ότι θα επιστρέψει ένα μέρος των αναδρομικών, έβγαινε ο κ. Πέτσας και προέτρεπε τους συνταξιούχους να μην κάνουν προσφυγές και τελικά, χρήματα θα πάρουν μόνο όσοι έχουν κάνει προσφυγές, με 1 εκατ. ανθρώπους να μένουν απ’ έξω», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατήργησε το μέρος εκείνο της 13ης σύνταξης που επανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, μιλάμε για 1 δισ. ευρώ ανά έτος», προσέθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις αρνητικές προβλέψεις για την ενεργειακή κρίση, τόνισε: «Η ανησυχία μας είναι μεγάλη, δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτήν την κυβέρνηση». «Στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο κ. Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος, έλεγε ότι οι αυξήσεις στο ρεύμα θα είναι 2 με 3 ευρώ και βλέπουμε πού είναι σήμερα… Αυτή τη στιγμή ο ενεργειακός πληθωρισμός στην Ελλάδα «τρέχει» με 62%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 39%. Αυτό είναι ευθύνη Μητσοτάκη», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος και προσέθεσε:

«Ένα κομμάτι αυτής της ευθύνης είναι η βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση, κλείνοντας λιγνιτικές μονάδες που είχαν περιβαλλοντική άδεια, για να εισάγει φυσικό αέριο». «Ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αυξηθεί το εισαγόμενο φυσικό αέριο στο ενεργειακό μίγμα, πρόκειται για ένα οικονομικό έγκλημα κατά της χώρας που το πληρώνουμε πολύ ακριβά», εξήγησε.

Πολιτική αλλαγή

«Και αυτήν την κρίση δεν πρέπει και δεν μπορεί να τη διαχειριστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γι’ αυτό χρειάζεται πολιτική αλλαγή», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ερωτηθείς για τις μετεκλογικές συνεργασίες, υπογράμμισε: «Εμείς επιμένουμε να μιλάμε προγραμματικά, είναι μια καλή ευκαιρία σήμερα οι πολιτικές δυνάμεις να απευθυνθούν στους πολίτες όχι με πρώτο ερώτημα το «με ποιον» αλλά το «γιατί»». «Χρειαζόμαστε μια προοδευτική κυβέρνηση που θα ρυθμίσει το πανδημικό χρέος, μια κυβέρνηση που θα κάνει γενναία επένδυση στο κοινωνικό κράτος, σε παιδεία και υγεία», σημείωσε.

«Με βάση τα τελευταία στοιχεία του OECD, στην Ελλάδα έχει επιστρέψει η υγειονομική φτώχεια: σχεδόν 1 στους 4 έχει ιατροφαρμακευτικές ανάγκες που αδυνατεί να καλύψει. Το σχετικό ποσοστό το 2019 ήταν στο 8%, πλέον είναι στο 25%. Είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται ενίσχυση της δημόσιας υγείας», τόνισε.

Προοδευτική κυβέρνηση από τις κάλπες της απλής αναλογικής

«Χρειάζεται επίσης μια κυβέρνηση που θα επαναφέρει κανόνες στην αγορά εργασίας, σήμερα έχουμε μία βαλκανικού τύπου αγορά εργασίας. Οι συλλογικές συμβάσεις καλύπτουν λιγότερο από το 20% των εργαζομένων, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός κανόνας είναι στο 60%», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Αυτή τη στιγμή ο διάλογος γίνεται με την κοινωνία και είναι ευθύνη κάθε δύναμης να εξηγήσει ποιες είναι οι πολιτικές που θα υλοποιήσει», είπε και κατέληξε: «δική μας εκτίμηση είναι ότι μπορεί να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση στη χώρα, από τις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική».

Σχετικά Άρθρα