Έκθεση ΙΟΒΕ: Η ανησυχητική εικόνα πέρα από το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση
Μια εικόνα ανησυχητική για την οικονομία περιγράφει το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του. Αν και αναθεωρεί προς τα πάνω στο 3,5-4% την πρόβλεψή του για το ΑΕΠ φέτος, προειδοποιεί ότι οι ρυθμοί αυτοί δεν είναι στέρεοι, οφείλονται κυρίως στην υψηλή κατανάλωση, από τις οριζόντιες κρατικές επιδοτήσεις που αυξάνουν τα δίδυμα ελλείμματα και τους κινδύνους για τη χώρα.
ΙΟΒΕ: Ανησυχητική εικόνα
Μια εικόνα άκρως ανησυχητική που αποδομεί τη ρητορική των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας περιγράφει το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του (διαβάστε ολόκληρη την έκθεση).
ΑΕΠ: Το ΙΟΒΕ αν και αναθεωρεί προς τα πάνω στο 3,5-4% τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ για φέτος (από 2,5-3% στην προηγούμενη πρόβλεψή του) επισημαίνει ότι: α) η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αυξημένη κατανάλωση ( 11,6% το α’ τρίμηνο) από τις οριζόντιες επιδοματικές ενισχύσεις της πανδημίας που συνεχίζονται και τώρα στην ενεργειακή κρίση, β) η υψηλή κατανάλωση αυξάνει τις εισαγωγές και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, ενώ απαιτείται η αναστροφή της διεύρυνσης του καθώς και μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος γ) δεν είναι διατηρήσιμοι οι υψηλοί ρυθμοί μεγέθυνσης αν συνεχίσουν να στηρίζονται στην κατανάλωση και όχι στις επενδύσεις και στις εξαγωγές.
Πληθωρισμός: ΤΟ ΙΟΒΕ προβλέπει πληθωρισμό 9-9,6% (κατά μέσο όρο) για φέτος. Στο δυσμενές αυτό περιβάλλον θεωρεί αναγκαία τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών αλλά προειδοποιεί ότι: α) χωρίς μείωση της κατανάλωσης δεν πρόκειται να μειωθεί ο πληθωρισμός και β) οικονομίες με χρόνιες δομικές υστερήσεις, όπως η ελληνική δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του πληθωρισμού με οριζόντιες επιδοματικές πολιτικές που διευρύνουν τα δίδυμα ελλείμματα και τις εστίες κινδύνων για χώρα.
Ετεροχρονισμός δαπανών- έμμεσοι φόροι: Η έκθεση του ΙΟΒΕ περιγράφει πως χρηματοδοτούνται οι οριζόντιες κρατικές επιδοματικές ενισχύσεις: α) από ετεροχρονισμό πληρωμών 458 εκατ. για εξοπλιστικά προγράμματα β) από μικρότερες καταβολές 149 εκατ. σε οργανισμούς και κράτη της ΕΕ, γ) από ετεροχρονισμό πληρωμών 203 εκατ. καταπτώσεων εγγυήσεων δ) από τα υψηλότερα φορολογικά έσοδα κατά 1,75 δις κυρίως λόγω του ΦΠΑ και άλλων έμμεσων φόρων.
Πηγή: K-Report