Πρώτη προεκλογική αντιπαράθεση στη Βουλή – Αντεπίθεση Μητσοτάκη για ακρίβεια και Novartis με όχημα το… 2015
Διμέτωπη αντεπίθεση για την ακρίβεια και την υπόθεση Novartis σχεδιάζουν από το Μέγαρο Μαξίμου για την προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή. Η διεξαγωγή της αυριανής προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, θα αποτελέσει το πρώτο προεκλογικό μπρα ντε φερ μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Η αυριανή συνεδρίαση της Βουλής έχει οριστεί σε μια πολύ ιδιαίτερη και σημειολογική ημέρα για την κυβερνώσα παράταξη, διότι θα διεξαχθεί μια ημέρα μετά την «επέτειο» του δημοψηφίσματος του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και την παραμονή της εκλογικής νίκης της ΝΔ, το 2019.
Της Άννας Καραβοκύρη
Μάλιστα, σήμερα από τα κεντρικά της ΝΔ θα τρέξει «καμπάνια» για την 7ετία του δημοψηφίσματος όπου «προέκυψε το τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο του Τσίπρα– Βαρουφάκη».
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα δώσει σήμερα το στίγμα με την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου όπου θα υπενθυμίσει τα γεγονότα του καλοκαιριού του 2015. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ευρωκοινοβούλιο θα υποστηρίξει ότι «οι τυχοδιωκτική χειρισμοί Τσίπρα –Βαρουφάκη κόστισαν 100 δισ. ευρω στον ελληνικό λαό και δέσμευσαν την χώρα για 4 χρόνια με ένα αχρείαστο μνημόνιο» ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να βγάλει την χώρα απο την ενισχυμένη εποπτεία.
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν ετοιμάσει μια σύγκριση όλων των πεπραγμένων της σημερινής και της προηγούμενης Κυβέρνησης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, θα υπενθυμίσει στους πολίτες ότι «πριν από επτά χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ της πρώτης φορά Αριστερά με τον Γ. Βαρουφάκη έπαιζε στα ζάρια την ευρωπαική πορεία της χώρας, ενώ η ΝΔ είναι η μοναδική παράταξη παραμένει αταλάντευτη στην ευρωπαική προοπτική και προασπίζεται το ευρωπαικό κεκτημένο».
- Επίσης, θα υπογραμμίσει ότι κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του, επιτεύχθηκαν σημαντικές συμμαχίες στην Ε.Ε και αναβαθμίστηκε ο ρόλος της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μια ισχυρή Κυβέρνηση σε διεθνές επίπεδο, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει προφανώς αντίκτυπο και στο εσωτερικό της χώρας και στους πολίτες που θα κληθούν να ψηφίσουν για την Κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας.
Το Μέγαρο Μαξίμου φιλοδοξεί να πετύχει το πολυπόθητο άνοιγμα στο μεσαίο χώρο μέσω παροχών προς τους εργαζομένους. Για αυτό και προκάλεσε την προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή, για το «κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης». Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον δηλώνουν αποφασισμένοι πως δεν θα χαρίσουν την κοινωνική πολιτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τονίζουν με νόημα πως η κοινωνική πολιτική δεν αποτελεί προνόμιο συγκεκριμένων ιδεολογικών χώρων.
- «Εμείς έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι αυτό δεν ισχύει. Εμείς έχουμε την πολιτική βούληση, την τεχνογνωσία και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηρίξουμε τους εργαζομένους και αυτό κάνουμε» επισημαίνουν. Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπενθυμίσει όλες τις παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας όπως είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας, το νέο πρόγραμμα απασχόλησης για μακροχρόνια ανέργους, η αύξηση του κατώτατου μισθού κ.τ.λ.
Χωρίς αμφιβολία, το ενδιαφέρον της αυριανής συνεδρίασης εστιάζεται στην αντίδραση-απάντηση του πρωθυπουργού όσον αφορά τις εξελίξεις στην υπόθεση Νοβαρτις με αφορμή το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου.
Ήδη, από χθες η αξιωματική αντιπολίτευση έχει σηκώσει τους τόνους κατά της κυβέρνησης με τον Γιάννη Ραγκούση να καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα κάνοντας λόγο για « πλήρη ανατροπή της δήθεν «σκευωρίας Νοβάρτις» και τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν να κατατεθεί στην Βουλή η αγωγή το ελληνικού δημοσίου κατά της εταιρείας. Είναι βέβαιο πως την σκυτάλη θα λάβει αύριο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και θα σηκώσει πολύ περισσότερο τους τόνους.
- Αυτό που αναμένεται με ενδιαφέρον είναι η στάση του πρωθυπουργού απέναντι στις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα διότι θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις εσωκομματικές ισορροπίες στο γαλάζιο στρατόπεδο και συγκεκριμένα με το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο οποίος είχε προσδώσει πολιτικό χαρακτήρα στην υπόθεση και ασκούσε πιέσεις για «να πάει μέχρι τέλους τους σκευωρούς».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει ρελανς των επιθέσεων υποστηρίζοντας πως στο ΣΥΡΙΖΑ ενώ μιλούσαν για σκάνδαλο Novartis, δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να διεκδικήσουν αποζημίωση από την εταιρεία ενώ η ΝΔ με αγωγή που κατέθεσε ζητάει αποζημίωση 214 εκατ. ευρώ.
Πάντως, το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου φαίνεται να «δικαιώνει» κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης που απο νωρίς είχε εισηγηθεί στον πρωθυπουργό – και τον είχε πείσει αρχικά – να μην συσταθεί προανακριτική επιτροπή στην Βουλή για την συγκεκριμένη υπόθεση διότι είναι επισφαλής.