Βασιλακόπουλος: Εξαιρετικό μέτρο προστασίας ο εμβολιασμός με την 4η δόση

Βασιλακόπουλος: Εξαιρετικό μέτρο προστασίας ο εμβολιασμός με την 4η δόση

Τα επαναλαμβανόμενα κύματα της πανδημίας χαρακτηρίζονται από την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων με διαφορετικά κάθε φορά χαρακτηριστικά. Η μετάλλαξη Όμικρον ήρθε για να μείνει και ενώ αρχικά φάνηκε να είναι μεν πιο μεταδοτική αλλά και πιο ήπια σε σύγκριση με τη Δέλτα, και -όπως δείχνει η έρευνα- να προκαλεί 50-70% λιγότερο Long Covid, παρόλα αυτά, οι υπομεταλλάξεις της διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους ως προς τη βαρύτητα της νόσησης.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι υποκατηγορίες ΒΑ.4 & ΒΑ.5 της παραλλαγής Όμικρον (ή Όμικρον4 & Όμικρον5 πιο σύντομα) είναι πιο μεταδοτικές από τις υποκατηγορίες ΒΑ.2 και ΒΑ.1, προκαλούν βαρύτερα συμπτώματα και νόσηση μεγαλύτερης διάρκειας. Λογικό είναι επίσης, να επηρεάζουν και τους δείκτες της πανδημίας.

Έχοντας φτάσει πάλι ως προς τα νούμερα της πανδημίας, σε επίπεδα της άνοιξης, το libre μίλησε με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρο Βασιλακόπουλο,σχετικά με το πόσο επηρεάζουν οι νέες επικρατούσες μεταλλάξεις της Όμικρον τη βαρύτητα της νόσου.

«Οι νέες μεταλλάξεις της Ο που έχουν επικρατήσει, είναι γεγονός ότι αυξάνουν λίγο το ποσοστό των ανθρώπων που κάνουν υψηλό πυρετό και ταλαιπωρούνται αλλά δεν αυξάνουν το ποσοστό των ανθρώπων που εκδηλώνουν σοβαρή νόσηση, που χρειάζονται νοσοκομειακή νοσηλεία ή εισαγωγή σε ΜΕΘ, ούτε αυξάνουν τη θνητότητα. Δεν υπάρχουν δεδομένα για σοβαρότερη λοίμωξη σε αυτά τα επίπεδα. Άρα, ναι όντως, μπορεί αν κολλήσει κάποιος, να ταλαιπωρηθεί λίγο παραπάνω από υψηλό πυρετό αλλά δεν κινδυνεύει περισσότερο από ό,τι πριν να χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο, να εισαχθεί σε ΜΕΘ, να διασωληνωθεί ή να χάσει τη ζωή του».

Τελικά, όντως υπάρχει μεγαλύτερη δυναμική της επιδημίας στον ανήλικο πληθυσμό, όπως μαρτυρεί η αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ παιδιών και εφήβων;

«Τα παιδιά τα προστάτευε σε μεγάλο ποσοστό η συστηματική χρήση μάσκας. Τώρα, με την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας, και με δεδομένο ότι η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερη και τα παιδιά μας δεν είναι εμβολιασμένα σε μεγάλο ποσοστό, είναι λογικό να υπάρχουν περισσότερα παιδιά τα οποία κολλάνε τη λοίμωξη. Θέλω να επισημάνω ότι μικρό ποσοστό των παιδιών μας εμβολιάστηκαν. Νόσησε, βέβαια, και κάποιο ποσοστό παιδιών, αλλά ιδίως η πιο παλιά νόσηση δεν μας προστατεύει σοβαρά από τις μεταλλάξεις Ο4 και Ο5.

Τα παιδιά που είναι πιο προστατευμένα είναι εκείνα που και εμβολιάστηκαν και νόσησαν, αλλά αυτά αποτελούν ένα μικρό ποσοστό. Για αυτό, καταγράφεται αυτή η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων μεταξύ των παιδιών».

Πρέπει να λάβουμε έκτακτα μέτρα, στην παρούσα φάση, καθώς υπάρχει αναζωπύρωση της επιδημίας;

«Μα έχουμε λάβει μέτρα! Είναι πολύ σημαντικό το ότι η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών δίνει τη δυνατότητα σε όποιον πολίτη άνω των 30 επιθυμεί να εμβολιάζεται με τη 2η αναμνηστική (ή 4η) δόση! Με τον τρόπο αυτό, μπορεί, λοιπόν, κάθε πολίτης -και ο κάτω των 60 ετών- να επικαιροποιήσει με την 4η δόση τον εμβολιασμό του, ώστε να είναι πολύ πιο αποτελεσματικός και ως προς τη μείωση της πιθανότητας να κολλήσει (η μείωση δεν είναι πάρα πολύ μεγάλη αλλά φτάνει γύρω στο 35%) ενώ ταυτόχρονα μειώνεται κατά πολύ η πιθανότητα να νοσήσει βαριά και να κινδυνεύσει η ζωή του. Αυτή η προστασία από το εμβόλιο είναι εξαιρετικής σημασίας!».

Θα πρέπει να λάβουμε επιπλέον μέτρα για τους πολίτες που ταξιδεύουν

«Όσοι ταξιδεύουν διαπιστώνουν τις διαρκείς συστάσεις και υπενθυμίσεις σε αεροπλάνα και πλοία για τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. Το ότι δεν εφαρμόζονται τα μέτρα που υπάρχουν είναι ένα άλλο θέμα. Είναι δύσκολο στη θερινή περίοδο να ταξιδεύουν τα μέσα (πλοία – αεροπλάνα κλπ) με χωρητικότητα 50%. Η ελληνική Οικονομία δεν αντέχει αυτή τη στιγμή ανάλογα μέτρα που μπορεί να πλήξουν τον Τουρισμό. Άλλωστε, είμαστε ανταγωνιστικοί και απέναντι στις άλλες χώρες που δεν λαμβάνουν αντίστοιχα μέτρα. Πρέπει να το παραδεχτούμε αυτό, γιατί δεν υπάρχουν περιοριστικά μέτρα στις άλλες χώρες. Θα ήταν πολύ δύσκολο, λοιπόν, να τα επιβάλει η Ελλάδα τα μέτρα αυτά»._ 

Σχετικά Άρθρα