Σκληρή κριτική Περιστέρη (ΤΕΡΝΑ) για την πολιτική στις ΑΠΕ- Αιχμές κατά Σκρέκα για έλλειψη πολιτικής βούλησης

Σκληρή κριτική Περιστέρη (ΤΕΡΝΑ) για την πολιτική στις ΑΠΕ- Αιχμές κατά Σκρέκα για έλλειψη πολιτικής βούλησης

Μηνύματα σε πολλαπλές κατευθύνσεις απέστειλε ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ) και επικεφαλής του Ομίλου ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης σε κοινή συνέντευξη τύπου χθες το απόγευμα με την  Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας.

Μάλιστα, την ώρα που στο βήμα της Βουλής για τη συζήτηση του νέου νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ βρισκόταν ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας υποστηρίζοντας ότι με τις νέες ρυθμίσεις επιταχύνεται η αδειοδοτική διαδικασία για τις “πράσινες’ μορφές ενέργειας και ανοίγει ο δρόμος για μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, ο κ. Περιστέρης αλλά και ο Αντιπρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ, Αθανάσιος Τσαντίλας (ΡΟΚΑΣ Ενεργειακή), ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Παπασταματίου ανέβασαν του τόνους της κριτικής, σημειώνοντας ότι το νέο νομοσχέδιο δε λύνει προβλήματα.

Προχώρησαν κι ένα βήμα παραπάνω ζητώντας νέα νομοθετική παρέμβαση για να αρθούν επιμέρους εμπόδια και προβλήματα κι έτσι να “καθαρίσει” το τοπίο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.  Πάντως,  “φωτογράφισαν” έλλειψη πολιτικής βούλησης για την επιτάχυνση της απανθρακοποίησης της ενεργειακής αγοράς, σε βάρος της προσπάθειας μείωσης του κόστους ενέργειας, εστιάζοντας στα εξής:

  • Χαοτικό αδειοδοτικό πλαίσιο και μεγάλες καθυστερήσεις στην έγκριση αδειών που ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) οδηγεί σε συνεχείς επανακαταθέσεις φακέλων για τις αναγκαστικές, λόγω τεχνολογικών εξελίξεων, τροποποιήσεις στα επενδυτικά σχέδια.
  • Απουσία πολιτικής βούλησης για την ένταξη της στρατηγικής ΑΠΕ στην πρώτη ταχύτητα πολιτικών πρωτοβουλιών, σε κάθε βαθμό διοίκησης, (κεντρικό κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση) αλλά και σωστής ενημέρωσης της κοινωνίας των πολιτών.
  • Απώλεια πολύτιμου χρόνου για την προώθηση έργων για ΑΠΕ, από τους διαγωνισμούς την περίοδο 2018-20 με ζημιά πολλών δισεκ. για την οικονομία, καθώς κάθε 10% άνοδος της συμμετοχής των ΑΠΕ στο εθνικό μίγμα μειώνει κατά 113 ευρώ την τιμή της μεγαβατώρας.Μάλιστα οι ομιλητές, επιπλέον, παρουσίασαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι ΑΠΕ μείωσαν κατά 46 ευρώ τη μεγαβατώρα το 2021, εξοικονομώντας συνολικά πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.
  • Εγκληματική καθυστέρηση στην προώθηση επαρκών διασυνδέσεων που θα στέλνουν και θα φέρνουν ρεύμα στη νησιωτική χώρα.
  • Θεσμική αβελτηρία για τη διαμόρφωση πλαισίου για ξεχωριστούς διαγωνισμούς ΑΠΕ ανά τεχνολογία, ώστε να αποφευχθεί η “¨μονοκαλλιέργεια” των φωτοβολταϊκών.

“Θέλουν φτηνό ρεύμα

“Όλοι θέλουν φθηνό ρεύμα αλλά δε λένε πως. Αντί να πάμε σε περισσότερες ΑΠΕ προσπαθούν να δουν πώς θα περιορίσουν” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Περιστέρης τονίζοντας ότι 3,5 εκατομμύρια μεγαβατωρες το χρόνο χάνονται καθώς δεν έχουν υλοποιηθεί όλα τα έργα από τους διαγωνισμούς της περιόδου 2018 -20. Όπως ανέφερε τόσο ο κ. Περιστέρης όσο και ο κ. Τσαντήλας, από τα 1200 μεγαβάτ, που θα έδιναν ρεύμα με κόστος κάτω των 60 ευρω και θα εγχεάνε στο σύστημα ετησίως 3,5 εκ μεγαβατώρες, μόλις 250 MW έχουν κατασκευαστεί, παρότι διέθεταν ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων), όρους σύνδεσης , είχαν εξασφαλίσει «ταρίφα» και είχαν καταβάλει και τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές.

“Γιατί άραγε έχουν καταδικαστεί οι πολίτες και υποφέρουν από αυξήσεις τιμών και δεν έχουν ολοκληρώσει τα έργα. Γιατί δεν έχουν ολοκληρώσει τις φάσεις των τροποποιήσεων των ΑΕΠΟ” ανέφερε ο κ. Τσαντήλας.

Από την πλευρά του ο κ. Λαδακάκος, σημείωσε ότι η κατασκευή μόλις 250 μεγαβάτ, οφείλεται στη μακρά αδειοδοτική διαδικασία.

“Οι επενδυτές έχουν καταθέσει εγγυητική επιτολή του 4% του CAPEX για να μη χάσει το έργο. Κανείς δεν δεσμεύει τόσα λεφτά. Οι άδειες ήταν με παλιές μηχανές και επειδή η τεχνολογία έχει αλλάξει, πρέπει να επικαιροποιηθούν οι μελέτες. Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει αυτές τις αστοχίες” τόνισε.

“Τα προβλήματα είναι ειδικά και η λύση είναι να διαλέγεται με τους φορείς και να μας εμπιστεύεται. Δεν μπορεί να ξέρει ο πολιτικός τα προβλήματα του πεδίου” υπογράμμισε ο κ. Παπασταματίου.

Πηγή: energymag.gr

Σχετικά Άρθρα