Πρόωρες εκλογές: Οι 2 πιθανότερες ημερομηνίες και αυτή που απομακρύνεται
Η πρώτη ημερομηνία που «έπαιξε» – και δημόσια – για τις πρόωρες εκλογές, τις οποίες φέρεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση, ήταν η Κυριακή 2 Οκτωβρίου. Ήταν η Κυριακή που έδειξε ως «σιγουράκι» ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Γιόγιακας, πάνω της πόνταρε κατά 70% ο έτερος γαλάζιος βουλευτής Γιάννης Λοβέρδος, και την υπονόησε το ΒΗΜΑ, πριν από δεκαπέντε ημέρες, στο γνωστό πρωτοσέλιδό του που προκάλεσε αίσθηση προαναγγέλλοντας πρώτο «εκλογές τον Οκτώβριο».
Στις ασκήσεις επί εκλογικού χάρτου όμως που γίνονται καθημερινά στο Μαξίμου, η πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου δεν φαίνεται να βγαίνει ως το ιδανικό σενάριο. Από την στιγμή που ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει ασυζητητί διπλές κάλπες και εξακολουθεί να στοχεύει στο «κάψιμο» της απλής αναλογικής στην πρώτη αναμέτρηση, όλοι οι υπολογισμοί λαμβάνουν υπ’ όψιν την ελάχιστη συνταγματική προθεσμία ανάμεσα στις πρώτες και τις δεύτερες εκλογές.
Εάν οι πρώτες κάλπες στηθούν στις 2 Οκτωβρίου, με βάση αυτή την ελάχιστη συνταγματική προθεσμία, οι δεύτερες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική θα μπορούν να γίνουν το νωρίτερο την Κυριακή 30 Οκτωβρίου.
Πρακτικά, αυτή η ημερομηνία δείχνει απαγορευτική διότι προηγείται η αργία της 28ης Οκτωβρίου που φέτος πέφτει Παρασκευή. Κοινώς, οι εκλογές θα συμπέσουν με το τριήμερο των παραδοσιακών εκδρομικών εξορμήσεων και είναι πολύ πιθανό, με δεδομένη και την ήδη υψηλή τάση της αποχής, πολλοί ψηφοφόροι να προτιμήσουν να… πάρουν τα βουνά παρά να πάνε στις κάλπες.
Η μεγιστοποίηση της αποχής προφανώς και δεν συμφέρει την κυβέρνηση η οποία ποντάρει ακριβώς στο αντίθετο στις δεύτερες κάλπες, στην συσπείρωση. Επισφαλής κρίνεται και η μετάθεση των εκλογών για την επόμενη Κυριακή στις 6 Νοεμβρίου καθώς στο Μαξίμου θέλουν να τελειώνουν το συντομότερο δυνατό (για πολλούς λόγους) με την «εκλογική περιπέτεια» όπως την χαρακτηρίζουν αρκετοί.
Τούτων δοθέντων τα εκλογικά σενάρια έχουν μετατοπιστεί νωρίτερα, στον Σεπτέμβριο, με επικρατέστερες τις Κυριακές 18 και 25 Σεπτεμβρίου. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, συνυπολογίζοντας πάντοτε την ελάχιστη συνταγματική προθεσμία, οι δεύτερες κάλπες θα έχουν στηθεί το αργότερο έως τις 23 Οκτωβρίου. Και μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου – με βάση πάντα το ιδανικό, και ομαλό, σενάριο – θα μπορεί να έχει σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, εξακολουθούν να ποντάρουν ισχυρά στις 18 του Σεπτέμβρη καθώς θεωρούν πως η κυβέρνηση επείγεται και πως με κάθε μέρα που περνά ο πολιτικός χρόνος κυλά σε βάρος της, ενώ ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να μην κάνει τίποτα για να φρενάρει την εκλογολογία.
Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση που έδωσε και μετά την σύνοδο κορυφής, στις Βρυξέλλες, ομολογώντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως ό,τι κι εάν πει δεν θα πείσει πως δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές.
«Δεν έχω να προσθέσω τίποτα για το θέμα αυτό. Νομίζω ότι έχω δώσει επαρκείς απαντήσεις σε συνεντεύξεις, που έχω δώσει τις τελευταίες εβδομάδες. Θα πω μόνο ότι η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της με ακόμη μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική ένταση και διάθεση. Κανένας υπουργός δεν έχει κατεβάσει κανένα μολύβι», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Έχω εμπειρία, αναγνωρίζω ότι είναι δύσκολο να μπορέσω να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές ή ότι δεν θα γίνει ανασχηματισμός. Και γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτά είναι τα δύο αγαπημένα θέματα που διαρκώς θέτετε όταν δεν έχετε κάτι άλλο να με ρωτήσετε».
Ο ανασχηματισμός, πάντως, φέρεται να είναι το «αντίμετρο» στην εκλογολογία και την κυβερνητική παράλυση που εισηγούνται στελέχη του Μαξίμου. Όπως γράφει, δε, και η Καθημερινή στην στήλη «Θεωρείο», οι εν λόγω εισηγήσεις «είναι πιο «σοβαρές» από την τελευταία «ανασχηματολογία», η οποία ήταν ένα πουκάμισο αδειανό. Τι λένε; Μιλάνε για ένα μικρό «λίφτινγκ» στην κυβέρνηση, που ταυτόχρονα θα στείλει μήνυμα τόσο στο εσωτερικό της όσο και στην αντιπολίτευση πως οι αποφάσεις για κάλπες πράγματι δεν έχουν ληφθεί».