Ρήτρα Αναπροσαρμογής: Διαφωνίες από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Προμηθευτών Ενέργειας – Η πρόταση της ΡΑΕ που απορρίφθηκε

Ρήτρα Αναπροσαρμογής: Διαφωνίες από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Προμηθευτών Ενέργειας – Η πρόταση της ΡΑΕ που απορρίφθηκε

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας εκφράζει την αντίθεσή του με την τροπολογία που προβλέπει την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Ο σύνδεσμος επικεντρώνει την κριτική του στην ρύθμιση που επιβάλλει στους προμηθευτές να ανακοινώνουν τα τιμολόγια που θα εφαρμόζουν, τουλάχιστον ένα μήνα πριν τη θέση τους σε ισχύ, σημειώνοντας ότι σε συνθήκες κρίσης είναι αδύνατη η πρόβλεψη των τιμών.

Η νομοθετική ρύθμιση μέσω τροπολογίας θα καταργεί τις ρήτρες από την 1η Αυγούστου 2022, αλλά θα επιτρέπει στις εταιρείες προμήθειας να αλλάζουν κάθε μήνα τα τιμολόγιά τους και στους πελάτες να αλλάζουν προμηθευτή.

Ο νέος μηχανισμός αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών νομοθετείται τώρα με διάταξη στο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που έρχεται στη Βουλή την Τετάρτη (29/06) αλλά οι λεπτομέρειές του θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί μετά. Κατά πληροφορίες, θα επιβάλλονται διοικητικά ανώτατα όρια (πλαφόν) στις τιμές μέσω των οποίων θα αποζημιώνονται όσοι παράγουν ρεύμα από φυσικό αέριο, ΑΠΕ, λιγνίτες και υδροηλεκτρικά.

Σύμφωνα με την «Εφ.Συν.» η ΡΑΕ πρότεινε με γνωμοδότησή της τη νέα μορφή των κυμαινόμενων τιμολογίων (αυτά που έως τώρα είχαν ρήτρα). Όπως ανέφερε, η χρέωση θα προέκυπτε πλέον με βάση το πλαφόν, στο οποίο κάθε εταιρεία θα μπορούσε να προσθέσει ένα εύλογο κέρδος και το διαχειριστικό κόστος.

Η τροπολογία προβλέπει:

Μη εφαρμογή κάθε μορφής ρήτρας από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 1η Ιουλίου 2023 στα κυμαινόμενα τιμολόγια (το διάστημα μπορεί να παραταθεί ή να μικρύνει με απόφαση του υπουργού ΠΕΝ).
Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή περίπου 20 εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, θα ανακοινώνουν στις ιστοσελίδες τους έως το τέλος κάθε μήνα τις χρεώσεις που θα εφαρμόζουν από την αρχή του μεθεπόμενου. Για παράδειγμα, εάν θέλουν να εφαρμόσουν κάποια χρέωση την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να την έχουν ανακοινώσει στο σάιτ έως τις 31 Ιουλίου.
Σε αυτές τις νέες χρεώσεις θα περιλαμβάνονται και οι εκπτώσεις που μπορεί να προσέφεραν έως εκείνη τη στιγμή, ενώ δεν διευκρινίζεται εάν αυτές οι χρεώσεις πρέπει με κάποιο τρόπο να ακολουθούν τα πλαφόν της παραγωγής.
Από την 1η Αυγούστου 2022, οι οικιακοί πελάτες και οι επαγγελματίες έως 25 KVA που πλήρωναν ρήτρες, μεταπίπτουν στα νέα αυτά τιμολόγια. Θα μπορούν όμως να αλλάζουν τιμολόγιο ή προμηθευτή χωρίς κόστος αποζημίωσης λόγω πρόωρης αποχώρησης. Ομως, το δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή θα ισχύει έως 10 μέρες μετά την ανακοίνωση των νέων τιμολογίων (με βάση το παραπάνω παράδειγμα, δηλαδή, έως τις 10 Αυγούστου).

  • Αιχμές κατά των διαχειριστών ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και του υπουργείου Περιβάλλοντος άφησε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Αθανάσιος Δαγούμας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι παραπέμπει τον φάκελο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο 8μηνο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε δήλωσε ότι η Αρχή βρίσκεται σε συνεννόηση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

«Έχουμε κοινοποιήσει το σύνολο στοιχείων για τα τιμολόγια ανά τάση, με δικαστικό επιμελητή, την περασμένη Παρασκευή», είπε, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού ελέγχει τις εναρμονισμένες πρακτικές και την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Αναφερόμενος δε στη νομοθετική ρύθμιση για την πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη, είπε ότι αναμένει τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της. Όπως σημείωσε, πάντως, η πρόταση της ΡΑΕ ήταν διαφορετική: αντί της κατάργησης να αποτυπώνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής στην ιστοσελίδα του κάθε προμηθευτή.

Απορρίφθηκε το αίτημα της ΔΕΗ να υπάρξει πιλοτική δίκη για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής στην ηλεκτρική ενέργεια, που αφορά χιλιάδες πολίτες, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Σχετικά Άρθρα