Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη βάζει στο κάδρο η αξιωματική αντιπολίτευση κάνοντας λόγο ουσιαστικά για μια ακόμη ήττα της Ελλάδας στους κόλπους της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Η ικανοποίηση που διαρρέει η κυβέρνηση για τη συμφωνία ένταξης των δυο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ αναδύει έντονα την οσμή των γεγονότων με το Ορούτς Ρέις καθώς πλέον η Τουρκία φαίνεται ότι στην προκλητική και επεκτατική της πολιτική έχει και την ανοχή της Ελλάδας, στα μάτια τουλάχιστον των συμμάχων.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Στο μνημόνιο για την εισδοχή Φινλανδίας και Σουηδίας οι δυο χώρες συνομολογούν με το μέλος του ΝΑΤΟ στο άρθρο 8 σημείο 7 ότι «δεσμεύονται να στηρίξουν την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της Τουρκίας… στις υφιστάμενες και μελλοντικές πρωτοβουλίες της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) για Στρατιωτική κινητικότητα».

Ουσιαστικά αυτό που τίθεται ως ερώτημα είναι πώς γίνεται η ελληνική κυβέρνηση να νιώθει ικανοποιημένη από το τριμερές μνημόνιο όταν ουσιαστικά οι δυο χώρες συνομολογούν και οι υπόλοιποι σύμμαχοι αποδέχονται ότι η Τουρκία που είναι μια χώρα που απειλεί μια άλλη χώρα σύμμαχό τους να μπορεί και να εξοπλίζεται και την ίδια στιγμή να γίνεται συμμέτοχος στις αμυντικές δομές της ΕΕ ανεξάρτητα από το τι η ίδια πράττει σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο και Συρία και Λιβύη.

Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις του Αλέξη Τσίπρα για μια συμφωνία ένταξης των χωρών στο ΝΑΤΟ που δεν θα θίγει τα ελληνικά συμφέροντα, όχι μόνο δεν διαπραγματεύτηκε κάτι ωστα να μην επηρεαστεί η Ελλάδα σε σχέση με την προκλητικότητα της Άγκυρας αλλά ο στόχος αυτός τελικά όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου δεν υπήρξε καν στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας στις 3 Ιουνίου στη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της Βουλής της Φινλανδίας (πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ξεκαθάριζε για την ένταξη της χώρας τους ότι «για να υποστηριχθεί, θα πρέπει να μην οδηγεί σε παραβίαση των αρχών της Φινλανδίας όσον αφορά την τήρηση του κράτους δικαίου και τη διατήρηση του εμπάργκο όπλων σε χώρες που διενεργούν επιθετικές επιχειρήσεις, όπως η Τουρκία. Κυρίως, δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε παζάρια του ΝΑΤΟ για πώληση αεροσκαφών στην Τουρκία, δεδομένων των επιθετικών ενεργειών της στο Αιγαίο».

Όπως διερωτώνται τώρα συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τώρα δεν θα πρέπει η χώρα να διαμαρτυρηθεί έστω σε Σουηδούς και Φινλανδούς που στηρίζουν συμμετοχή Τουρκίας και στην κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας όταν ακόμη δεν έχουν αμβλυνθεί οι προκλήσεις της Τουρκίας από το θερμό καλοκαίρι του 2020 με το Ορουτς Ρέις να κάνει σουρωτήρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα;

«Ντροπή»

Μάλιστα ο Γιώργος Κατρούγκαλος κλιμάκωσε από την πρώτη στιγμή την κριτική του στον Πρωθυπουργό και την ελληνική διπλωματία γράφοντας:

Για την κυβέρνηση που έλεγε ότι το Oruc Reis το “πήρε ο αέρας”, η συμφωνία Σουηδίας/Φινλανδίας να δίνουν όπλα στην Τουρκία (α. 7) κ να στηρίζουν τη συμμετοχή της στις δομές Ευρ. Άμυνας (ά. 8.7) “ικανοποιεί την Ελλάδα διότι δεν επηρεάζει τη χώρα κ τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας”. Ντροπή!

Είναι προφανές ότι για την αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο οι κορώνες για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία πήγαν περίπατο αλλά το κλίμα βαραίνει ακόμη περσότερο για τις ελληνικές θέσεις και τα γεγονότα αποδομούν θεαματικά τη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη να επιλέγει να είναι ο πιστός και δεδομένος σύμμαχος.

Ουσιαστικά με την υπόμνηση των γεγονότων με το Ορουτς Ρέις από το ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν να αναδείξουν ακριβώς που μας έχει οδηγήσει η διαχρονική επιλογή του κ. Μητσοτάκη να ποντάρει τα πάντα στο τι θα πράξουν οι σύμμαχοι για την Ελλάδα όταν ο ίδιος έχει εγκαταλείψει την πάγια στρατηγική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων να έχουν ενεργητική και διεκδικητική εξωτερική πολιτική. Τότε όπως θυμίζουν το επεισόδιο είχε ξεκινήσει με παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά «το πήρε ο αέρας» για εξελιχθεί σε «δεν μπορεί να κάνει έρευνες διότι υπάρχει θόρυβος» ανοιχτά της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Ανησυχία

Από το ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το τι θα ακολουθήσει καθώς η στάση της ελληνικής κυβέρνησης όπως σημειώνουν αποθρασύνει την Τουρκία.

Το τετ α τετ του Τούρκου Πρόεδρου με τον Τζο Μπάιντεν τραβά όλα τα βλέμματα τώρα καθώς πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το πρόγραμμα για τα τουρκικά F-16 πολύ σύντομα θα ενεργοποιηθεί και πάλι, από τη στιγμή μάλιστα που πλησιάζουν και οι αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές και είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο Κογκρέσο με μια πιο τραμπική σύνθεση στη Γερουσία.

Σχετικά Άρθρα