Παρασκήνιο: Η βάση… επιβάλει στροφή στη σκληρή αντιπολίτευση – Όσα έγιναν στο ΠΣ

Παρασκήνιο: Η βάση… επιβάλει στροφή στη σκληρή αντιπολίτευση – Όσα έγιναν στο ΠΣ

Τα οργανωτικά έχουν τελειώσει στη Χαριλάου Τρικούπη και τώρα ώρα όλοι στο ΠΑΣΟΚ ρίχνονται στη μάχη του σταυρού. Το πρόβλημα των συνεργασιών μπαίνει με επιμέλεια κάτω από το χαλί για την ώρα με την ηγεσία του κόμματος να κάνει πλέον στροφή σε σκληρή κοινωνική ατζέντα ανταποκρινόμενη στο ρόλο της να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση. Για την ώρα πάντως Παπανδρέου, Λοβέρδος και Καστανίδης φαίνεται να βάζουν ισχυρή πλάτη στον Νίκο Ανδρουλάκη που ήδη νιώθει την πίεση του διπολισμού.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής συνεδρίασε και κατέληξε σε μια κοινή κατεύθυνση. Το κόμμα πρέπει να ουσιαστικά να ανταποκριθεί στα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα ακόμη πιο δυναμικά και να ασκήσει ακόμη πιο σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ με σχεδόν αποκλειστική ατζέντα τα κοινωνικά προβλήματα και της καθημερινότητας των πολιτών.

Το γεγονός δηλαδή ότι ο κ. Ανδρουλάκης άνοιξε τη συζήτηση με έμφαση στην ατζέντα των κοινωνικών προβλημάτων με αιχμή την ακρίβεια, την ενέργεια και την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για την τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών και τις επιστροφές στους καταναλωτές των εκπτώσεων αλλά και τα μέτρα της κυβέρνησης για τα καύσιμα ήταν μια θετική εξέλιξη για κάποιους μέσα στο ανώτερο κομματικό όργανο.

Το αίσθημα ικανοποίησης για την ουσία της συζήτησης του οργάνου μεγάλωσε καθώς και οι επόμενοι ομιλητές εστίασαν σε αυτή ακριβώς την ατζέντα θεμάτων καταθέτοντας προτάσεις και φωτίζοντας και άλλα πεδία στα οποία θα πρέπει να ασκήσει περισσότερη αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

«Ήταν ένα αριστερόστροφο Πολιτικό Συμβούλιο» σχολίαζε με κάποια ικανοποίηση μέλος του οργάνου μεταφέροντας σε ένα βαθμό και τις φωνές που ακούγονται από τη βάση του κόμματος, η οποία αν και αντιΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλο βαθμό επιμένει να ζητά από την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη περισσότερη αντιπολίτευση και κριτική στην κυβέρνηση.

Πλάτη  

Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν παρών στη συνεδρίαση και όπως σημείωναν όσοι τον άκουσαν με προσοχή έθεσε μια βεντάλια θεμάτων με αιχμή τα κοινωνικά προβλήματα.

  • Αντίστοιχες παρατηρήσεις έγιναν και από άλλα μέλη του οργάνου ωστόσο κανείς δεν άφησε απαρατήρητο το γεγονός ότι η τοποθέτησή του εμπεριείχε και ένα είδος νουθεσίας στον Νίκο Ανδρουλάκη για το τρόπο με τον οποίο πρέπει να αναδεικνύονται τα θέματα.

Πολλοί είδαν Παπανδρέου που βάζει πλάτη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο δεν παύει αυτό να αποτελεί και ένα είδος κριτικής για τους τόνους ή το ύφος που επιλέγει ο πρόεδρος του κόμματος να αντιπολιτευτεί δημόσια στην κυβέρνηση.

Αν και δεν έγινε επί της ουσίας συζήτηση για τις εκλογές σύμφωνα με τις χθεσινές διαρροές, ωστόσο κάποιες διάσπαρτες τοποθετήσεις έμπειρων στελεχών μπήκαν και στην ουσία της πολιτικής τοποθέτησης του κόμματος απέναντι στις εξελίξεις με δεδομένο ότι δημοσκοπικά το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει θετικά μηνύματα από την περιφέρεια και περιοχές που αποτελούσαν τα λεγόμενα κάστρα της παράταξης στο παρελθόν όπου καταγράφονται και πάλι σταθερά διψήφια ποσοστά με τα σημερινά δεδομένα.

  • Γενικότερα ωστόσο υπάρχει μια αίσθηση στασιμότητας που αναπόφευκτα θέτει το στελεχιακό δυναμικό σε μια εγρήγορση για να προλάβουν μια οριστική στροφή του κλίματος σε βάρος του ΠΑΣΟΚ που σε συνθήκες έντασης του διπολισμού ίσως και να μην έχει επιστροφή.

Ο Νίκος Σαλαγιάννης ζήτησε «να σταματήσουμε τον κυβερνητισμό» ώστε να απελευθερωθεί το κόμμα ενόψει των εκλογών ενώ και ο Θεόδωρος Μαργαρίτης σε συνέχεια και του άρθρου του στα Νέα προειδοποίησε για τον κίνδυνο να εγκλωβιστούν προεκλογικά στη Χαριλάου Τρικούπη στην παγίδα της κυβερνητικής σταθερότητας.

Στο πλαίσιο αυτό ο «δύσκολος» Χάρης Καστανίδης μετέφερε μέρος της συζήτησης στον προσδιορισμό της έννοιας της σοσιαλδημοκρατίας που επικαλείται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τη στιγμή μάλιστα που έχει μιλήσει για κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση.

Κόμμα 2 σε 1

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επέλεξε να κρατήσει χαμηλό προφίλ και να μην ανοίξει κάποιο θέμα συζήτησης. Ωστόσο το έλλειμα που παρατηρήθηκε τόσο στο Συνέδριο εντοπίζεται και σήμερα και το πιθανότερο να γίνει και πιο έντονο όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές.

Την υπόμνηση την έκανε ο Κώστας Σκανδαλίδης παρατηρώντας ότι «στο Συνέδριο δεν θέσαμε προς συζήτηση ένα κείμενο πολιτικών θέσεων που θα ήταν δεσμευτικές για όλους».

Η τοποθέτηση αυτή ήρθε σε συνέχεια των όσων είχε σύμφωνα με πληροφορίες ο Ανδρέας Λοβέρδος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για τον κίνδυνο «αν δεν υπάρξει σύγκλιση από τώρα» να μετατραπεί το ΠΑΣΟΚ σε ένα κόμμα 2 σε 1 με το βλέμμα πάντα στραμμένο στις κάλπες.

  • Σε αυτό το κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να θέσει τους δικούς του όρους της προεκλογικής μάχης μιλώντας ουσιαστικά για δυο κόμματα που εκ των πραγμάτων θα αντιπαρατεθούν ανταγωνιστικά.

Μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να άφησε τις αιχμές του για το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης αποφεύγει να ανοίξει την πολιτική συζήτηση για το που συμφωνούν ή που διαφωνούν, για το τι θέλει ο κάθε πολιτικός φορέας ή τι δεν θέλει, αλλά όπως είπε και αντιλαμβανόμενος την προεκλογική του τακτική, κάποια στιγμή όμως θα αναγκαστεί να τα ανοίξει».

Από το περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου πάντως επισημαίνουν ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας να καταφέρνει τελικά να ανακόψει την πρωτοκαθεδρία του κ. Μητσοτάκη ο οποίος υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο όπως σημειώνουν ακόμη και με πολύ χαμηλά ποσοστά στην κάλπη της απλής αναλογικής να διατηρεί την ηγεμονική του θέση και στο κόμμα του και στο πολιτικό φάσμα και αυτό θα είναι ομολογουμένως μια συνθήκη ήττας γενικότερα για τους αντίπαλους πολιτικούς πόλους όπως σημειώνεται.

Σχετικά Άρθρα