Credit Suisse: Καταδίκη της ελβετικής τράπεζας για ξέπλυμα χρήματος από διακίνηση κοκαΐνης
Για ξέπλυμα χρήματος που προερχόταν από εμπόριο κοκαΐνης καταδικάστηκε τη Δευτέρα η Credit Suisse, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας και μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.
Ειδικότερα, η τράπεζα απέτυχε να ελέγξει το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος που γινόταν μέσω λογαριασμών της επί μία τετραετία (2004-2008), σύμφωνα με ομοσπονδιακό ποινικό δικαστήριο της χώρας. Επίσης, για τον ίδιο λόγο καταδικάστηκε και μια πρώην υπάλληλος σε 20 μήνες φυλακή με αναστολή, η οποία ήταν υπεύθυνη σχέσεων της τράπεζας και σύμφωνα με τους εισαγγελείς βοήθησε στο ξέπλυμα των χρημάτων με τραπεζικές συναλλαγές ύψους μεγαλύτερου των 146 εκατ. ελβετικών φράγκων.
Τα χρήματα που ξεπλένονταν ανήκαν σε Βούλγαρους μαφιόζους, προερχόμενα από το εμπόριο κοκαΐνης. Ηγετική μορφή της οργάνωσης ήταν ο Έβελιν Μπάνεφ, πρώην παλαιστής, ο οποίος το 2017 καταδικάστηκε για λαθρεμπόριο ναρκωτικών στην Ιταλία και το 2018 για ξέπλυμα χρήματος στη Βουλγαρία, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο συνελήφθη στην Ουκρανία καθώς σε βάρος του υπήρχε σωρεία ενταλμάτων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τον Φεβρουάριο, η πρώην υπεύθυνη σχέσεων της τράπεζας κατέθεσε στο δικαστήριο ότι οι ανώτεροί της στην Credit Suisse γνώριζαν έγκαιρα και για το λαθρεμπόριο κοκαΐνης αλλά και για δύο φόνους στους οποίους είχαν εμπλακεί οι Βούλγαροι, επιλέγοντας να μη διακόψουν τις δουλειές μαζί τους.
Μάλιστα, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον Ιούνιο του 2005 που διαβάστηκε στο δικαστήριο, ανώτερος τραπεζίτης της Credit Suisse φέρεται να υποβαθμίζει δημοσιεύματα του Τύπου εκείνης της εποχής που συνέδεαν τη δολοφονία ενός από τους συνεργάτες του Μπάνεφ, με διακίνηση ναρκωτικών. «Μετά την ανθρωποκτονία αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις επιχειρηματικές σχέσεις. Το εν λόγω (σύντομο και ανακριβές) δημοσίευμα που συνδέει τη δολοφονία με την ισπανική κοκαΐνη… δεν έχει επιβεβαιωθεί», έγραψε ο τραπεζίτης στο email.
Μετά από περίπου 2 χρόνια, η μητέρα του θύματος δολοφονήθηκε επίσης, λίγο πριν από την προγραμματισμένη κατάθεσή της στο πλαίσιο έρευνας για τον Μπάνεφ. Τότε η υπεύθυνη σχέσεων έθεσε ξανά το θέμα στους ανωτέρους της, οι οποίο κράτησαν την ίδια στάση. Σημειώνεται ακόμη πως τα μπόνους της το 2006 άγγιξαν τα 122 χιλιάδες ελβετικά φράγκα ενώ το 2007, το 2008 και το 2009 έφτασαν τα 180 χιλιάδες φράγκα.
Μετά την καταδίκη η τράπεζα αντιμετωπίζει πρόστιμο 2 εκατ. ελβετικών φράγκων. Το δικαστήριο διέταξε επίσης την κατάσχεση καταθέσεων αξίας μεγαλύτερης των 12 εκατομμυρίων φράγκων που η εγκληματική οργάνωση του Μπάνεφ διατηρούσε σε λογαριασμούς.
Η Credit Suisse, που κατέθεσε έφεση, δηλώνει από την πλευρά της ότι ο Μπάνεφ που γνώρισε ήταν ένας αθώος επιχειρηματίας. Διαφωνεί για την προέλευση των χρημάτων και υπογραμμίζει ότι ο Μπάνεφ και ο κύκλος του λειτουργούσαν νόμιμες επιχειρήσεις σε κατασκευές, ξενοδοχεία και leasing.