Κοροναϊός: Εμβόλια και παρενέργειες στο καρδιαγγειακό σύστημα – Τι δείχνουν νέες μελέτες για το Moderna, το Pfizer και το Astra Zeneca

Κοροναϊός: Εμβόλια και παρενέργειες στο καρδιαγγειακό σύστημα – Τι δείχνουν νέες μελέτες για το Moderna, το Pfizer και το Astra Zeneca

Οι επιπτώσεις των εμβολίων κατά του Covid Moderna, Pfizer και Astra Zeneca στην καρδιαγγειακή υγεία αποτελούν αντικείμενο νέων επιστημονικών δημοσιεύσεων τους τελευταίους δύο μήνες.

Ωστόσο, ορισμένα από τα συμπεράσματά τους δεν είναι ομόφωνα στην επιστημονική κοινότητα σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Γαλλία.

Οι μελέτες για τα εμβόλια κατά του Covid έχουν πολλαπλασιαστεί μετά τη μεγάλης κλίμακας χρήση τους σε όλο τον κόσμο, αλλά μερικές φορές έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους.

Το Lancet, το Scientific Reports και το Jama, τρία αγγλοσαξονικά περιοδικά, ενδιαφέρονται επομένως για τις παρενέργειες των εμβολίων στην καρδιαγγειακή υγεία των ασθενών. Και κυρίως για τους νεότερους.

Αυξημένος κίνδυνος μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας;

Μια μελέτη που διεξήχθη από το The Lancet τονίζει στις 11 Ιουνίου «αυξημένο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας σε άνδρες ηλικίας 18 έως 25 ετών μετά από μια δεύτερη δόση του εμβολίου» Moderna και Pfizer.

Το έγκριτο βρετανικό περιοδικό τονίζει, ωστόσο, ότι «αυτή η συχνότητα είναι σπάνια»: 411 περιστατικά μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας έχουν εντοπιστεί σε περισσότερα από 15.000.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 64 ετών.

Όπως επισημαίνει το AFP Factual, «μυοκαρδίτιδα, φλεγμονή του καρδιακού μυός και περικαρδίτιδα, φλεγμονή της μεμβράνης που περιβάλλει την καρδιά, προκαλούνται, τις περισσότερες φορές, από μια ιογενή λοίμωξη (όπως η Covid-19) και τείνουν να εμφανίζονται σε νεαρούς άνδρες.

Με βάση πληροφορίες που δημοσιεύονται στον ιστότοπο της Εθνικής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια των Φαρμάκων και των Προϊόντων Υγείας (ANSM), το AFP Factual διευκρινίζει ότι «στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η κατάσταση της υγείας των ασθενών βελτιώνεται από μόνη της ή με τη βοήθεια μιας θεραπείας “.

Το Lancet επισημαίνει επίσης ότι «τα αποτελέσματα της μελέτης, καθώς και η σχέση οφέλους-κινδύνου, συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον εμβολιασμό με τη χρήση ενός από τα δύο εμβόλια αγγελιαφόρου RNA».

Περισσότερες καρδιακές ανακοπές κατά τις περιόδους εμβολιασμού;

Στις 28 Απριλίου, το Scientific Reports, ένα από τα σημαντικότερα περιοδικά ανοιχτής πρόσβασης στον πλανήτη, τόνισε μια αύξηση “περισσότερο από 25% στον αριθμό των κλήσεων μεταξύ 16-39 ετών” για καρδιακή ανακοπή ή καρδιακά σύνδρομα. οξεία στεφανιαία «κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του αντι-κοινιδικού εμβολιασμού στο Ισραήλ».

Η ανασκόπηση επισημαίνει επίσης ότι τα ίδια ευρήματα έγιναν στη Γερμανία και τη Σκωτία κατά την περίοδο του εμβολιασμού και ότι, από την άλλη πλευρά, δεν έχει διαπιστωθεί σύνδεση μεταξύ αυτών των καρδιαγγειακών προβλημάτων και των λοιμώξεων από τον Covid.

Μετά την κυκλοφορία της, η μελέτη αυτή επικρίθηκε από μέρος της επιστημονικής κοινότητας, κατηγορώντας την ότι «δεν σέβεται τα επαρκή πρότυπα επιστημονικής αυστηρότητας» και επισημαίνει «σοβαρές μεθοδολογικές αδυναμίες».

Συζητήθηκε επίσης η απόσυρση αυτού του άρθρου και προστέθηκε ένα σημείωμα από τους συντάκτες του στις 5 Μαΐου: “Οι αναγνώστες ενημερώνονται ότι τα συμπεράσματα αυτού του άρθρου αποτελούν αντικείμενο κριτικής που εξετάζεται επί του παρόντος από τους συντάκτες. Μία απάντηση της σύνταξης θα ακολουθήστε μόλις όλα τα μέρη είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν πλήρως».

Στο στόχαστρο και η Astra Zeneca

Εάν αυτές οι δύο πρώτες μελέτες δείχνουν τα εμβόλια αγγελιαφόρου RNA, μια άλλη ανάλυση που δημοσιεύτηκε στις 14 Ιουνίου στο Jama, το περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, υπογραμμίζει «την αύξηση του αριθμού των επαφών στο νοσοκομείο για αιμορραγικές διαταραχές και εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις, ιδίως για θρομβοπενία και εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση» μετά από εμβολιασμό με Astra Zeneca.

Λόγοι που ώθησαν τη Γαλλία να χρησιμοποιήσει την «αρχή της προφύλαξης» στις 15 Μαρτίου 2021 αναστέλλοντας τη χρήση του εμβολίου.

Σχετικά Άρθρα