Γκάγκα στο libre: Θεωρήσαμε ως θάνατο από Covid οποιονδήποτε ασθενή ήταν θετικός στον κοροναϊό
«Η διαχείριση της κρίσης θεωρώ ότι υπήρξε υποδειγματική», δηλώνει η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα στο libre, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για την τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κοροναϊό.
Απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με τον μεγάλο αριθμό θανάτων στην Ελλάδα λόγω Covid 19, η ίδια τονίζει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «θεωρήσαμε ως θάνατο οφειλόμενο στον Covid-19 οποιονδήποτε ασθενή είχε θετικό δείγμα για κορονοϊό -στην πραγματικότητα ήταν θάνατοι με κορονοϊό όχι απαραίτητα από κορονοϊό».
Και όπως λέει στη συνέχεια «ήταν συχνά θάνατοι που προκλήθηκαν από καρδιακή ανεπάρκεια, από κακοήθειες ή από άλλες αιτίες και ο λόγος που τους αναφέραμε σαν covid ήταν απλώς επειδή είχαν θετικό δείγμα».
Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο
-Κυρία υπουργέ, αναλάβατε ένα δύσκολο χαρτοφυλάκιο με πολλές ευθύνες σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο μέχρι τώρα απολογισμός θεωρείται ότι είναι θετικός ή αρνητικός για το Υπουργείο Υγείας στη διαχείριση του θέματος; Λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν χαθεί περισσότερες από 30.000 ζωές συνανθρώπων μας, τι περισσότερο πιστεύετε θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση;
Επιτρέψτε μου να σας απαντήσω την ερώτηση αυτή επικαλούμενη καταρχάς την εμπειρία μου ως γιατρός που υπηρετούσε αδιαλείπτως το Εθνικό σύστημα υγείας στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», το 1ο κέντρο αναφοράς, το οποίο μέχρι σήμερα έχει νοσηλεύσει περισσότερους από 10.000 ασθενείς.
- Η διαχείριση της κρίσης θεωρώ ότι υπήρξε υποδειγματική: τα μέτρα ελήφθησαν εγκαίρως, ενώ επίσης, υπήρξε σχεδιασμός από τον Ιανουάριο του 2020 σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων.
Δόθηκαν καίριες οδηγίες στις νοσηλευτικές υπηρεσίες και στις επιτροπές λοιμώξεων σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης. Λόγω του ότι υπήρξε άμεση ανταπόκριση από την πολιτεία, δεν πιεστήκαμε στο πρώτο κύμα και καταφέραμε να διαχειριστούμε τους αρρώστους με σχετική ηρεμία, παρότι δε γνωρίζαμε τι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Συνεπώς, είχαμε καλά αποτελέσματα και η Ελλάδα έγινε πολλές φορές σημείο αναφοράς για το Σύστημα Υγείας της.
Ως προς το ζήτημα των θανάτων, κατεγράφησαν πράγματι περισσότεροι θάνατοι και σε μια περίοδο που το σύστημα πιέστηκε, όπως συνέβη και στα συστήματα υγείας όλων των χωρών. Οι συνθήκες προφανώς δεν ήταν οι συνήθεις. Είναι πολύ δύσκολο να βρίσκεσαι μέσα σε μια υγειονομική κρίση και να πρέπει να αντιμετωπίσεις τα χιλιάδες περιστατικά συσσωρευμένα.
Θεωρήσαμε ως θάνατο οφειλόμενο στον Covid-19 οποιονδήποτε άρρωστο είχε θετικό δείγμα για κορονοϊό -στην πραγματικότητα ήταν θάνατοι με κορονοϊό όχι απαραίτητα από κορονοϊό.
Ήταν συχνά θάνατοι που προκλήθηκαν από καρδιακή ανεπάρκεια, από κακοήθειες ή από άλλες αιτίες και ο λόγος που τους αναφέραμε σαν covid ήταν απλώς επειδή είχαν θετικό δείγμα (φανταστείτε πως μπορεί να ήταν ακόμα και ασυμπτωματικοί ως προς το COVID οι συγκεκριμένοι ασθενείς).
Επομένως θεωρώ ότι η διαχείριση της πανδημίας ήταν καλή, χωρίς να παραβλέπω το γεγονός ότι υπήρξε κόπωση στο προσωπικό, όπως συνέβη σε όλες τις χώρες, με παραιτήσεις και περιστατικά burn out.
-Ο κορωνοϊός επηρέασε όμως και την καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων. Πολλοί από αυτούς που νόσησαν ανέπτυξαν σύνδρομο long covid. Σε άλλες περιπτώσεις επηρεάστηκε η ψυχική υγεία όσων νόσησαν. Πώς αντιμετωπίζονται οι περιπτώσεις αυτών των ανθρώπων;
Πολύ συχνά μετά από ιώσεις παρατηρείται το σύνδρομο μετα-ιικής κόπωσης(πολύ έντονη κούραση). Με τον κορονοϊό το είδαμε σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, γιατί τα περιστατικά ήταν εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο.
- Έχουν καταγραφεί ασθενείς με ανοσμία, ανοσολογικά, νευρολογικά και διάφορα άλλα θέματα, αρκετό χρονικό διάστημα μετά τη νόσησή τους.
Σε όλα τα νοσοκομεία υπάρχουν πλέον ιατρεία Post covid, στα οποία κατευθύνουμε τέτοια περιστατικά, ιατρεία επανδρωμένα με πολλές ειδικότητες.
-Τελικά επελέγη να προχωρήσουμε στην 4η δόση του εμβολίου άμεσα. Τι σας ανησύχησε και λάβατε αυτή την απόφαση;
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ) άλλαξε τις οδηγίες και δίνει ισχυρή σύσταση για το εμβόλιο στους πάνω από τα 60 καθώς και τη δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο οι νεότεροι άνθρωποι, εάν το επιθυμούν. Δε δίνει η επιτροπή σύσταση για τους νέους, απλά δίνει αυτό το δικαίωμα. Και μάλιστα δηλώνει η επιτροπή ότι δεν υπάρχουν στοιχεία επιστημονικά για 4η δόση στις νεότερες ηλικίες.
-Τι να περιμένουμε στο μέλλον σε σχέση με τις πανδημίες; Τι άλλο είναι πιθανό να δούμε και πως θα το αντιμετωπίσουμε;
Ελπίζω ότι δε θα δούμε άλλες πανδημίες σε αυτήν την κλίμακα, εξάλλου η προηγούμενη ήταν πριν από 100 χρόνια.
- Πιστεύω λοιπόν ότι δε θα έχουμε κάτι αντίστοιχο για πολύ καιρό, αλλά σίγουρα πήραμε ένα μεγάλο μάθημα όλες οι χώρες και τα συστήματα υγείας. Στο πλαίσιο αυτό διδαχθήκαμε πως τα συστήματα υγείας πρέπει να είναι πιο συνεργατικά, να μπορούν να δουλεύουν σαν ομάδα γιατροί, νοσηλευτές, τεχνολόγοι και άλλες ειδικότητες.
Τα συστήματα και οι δομές οφείλουν να μπορούν να αλλάζουν, να εξελίσσονται ανάλογα με τις ανάγκες και τις επικρατούσες συνθήκες αλλά και τις νέες τεχνολογίες και δυνατότητες. Εδώ να θυμίσω ότι πράγματα που γινόντουσαν πριν από 20 χρόνια χειρουργικά, σήμερα γίνονται ενδοσκοπικά, άρα χρειάζονται λιγότερα χειρουργεία και λιγότερες μέρες νοσηλείας. Η ιατρική σαφώς αλλάζει και μαζί αλλάζουν τα νοσοκομεία και οι δομές.
- Ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν κάθε φορά, είναι απαραίτητο να μπορούν όλες οι υπηρεσίες υγείας να ανταποκρίνονται σε αυτές.
Αυτό προϋποθέτει συνεχή εκπαίδευση και προτυποποιημένες διαδικασίες (για παράδειγμα διαχείριση εκτάκτων αναγκών, όπως ο σεισμός ή η πυρκαγιά).
-Και μια ερώτηση που αφορά το πολιτικό σας μέλλον. Θα είστε υποψήφια για τη Βουλή των Ελλήνων ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
Ο στόχος που έχω αυτήν τη στιγμή, είναι να προχωρήσω με τα θέματα του Υπουργείου και να βρούμε λύσεις που θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τους Έλληνες πολίτες, τους ασθενείς και τις οικογένειες τους και φυσικά για το προσωπικό που δουλεύει στις δομές υγείας, γιατροί, νοσηλευτές, τεχνολόγοι κ.ά.