Γαλλία: Όλα δείχνουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας- Λε Πεν: Ο Μακρόν συζήτησε μαζί μου την πιθανότητα συνεργασίας
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, φιλοξενεί τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για διήμερες συνομιλίες στο Μέγαρο των Ηλυσίων, αφού ο κυβερνητικός συνασπισμός του έχασε την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην ψηφοφορία της Κυριακής. Παρούσα στις συζητήσεις και η Μαρίν Λεπέν, αλλά -μέχρι στιγμής- όχι ο Μελανσόν, με τη πρώτη να αποκαλύπτει ότι ο Μακρόν συζήτησε μαζί της μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Προσερχόμενος στις συνομιλίες, ο Μακρόν πίστευε ότι η κυβέρνηση έπρεπε «να παραμείνει στο έργο της και να δράσει» και ότι ο ίδιος αναζητά «εποικοδομητικές λύσεις» στο πολιτικό αδιέξοδο στις συνομιλίες με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με όσα δήλωσε προεδρικός αξιωματούχος, στο France24.
Ο Μακρόν συναντήθηκε με τους ηγέτες της δεξιάς, της αριστεράς και των σοσιαλδημοκρατών στο Μέγαρο των Ηλυσίων την Τρίτη και σε μια σπάνια κίνηση, φιλοξένησε επίσης την ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν για συνομιλίες, καθώς αναζητά λύσεις σε μια κατάσταση που κινδυνεύει να βυθίσει τη δεύτερη θητεία του σε κρίση δύο μήνες μετά την έναρξή της. Το φάσμα της πολιτικής παράλυσης και η διαρκή επίδοση της ακροδεξιάς υπό τη Λεπεν έχει επίσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ηγεσία του Μακρόν στην Ευρώπη, καθώς επιδιώκει να διατηρήσει ρόλο-κλειδί στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με το France24.
Η Μαρίν Λεπέν διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο την Τετάρτη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν έθεσε κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους την Τρίτη τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Τις προσπάθειες του Μακρόν επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής του κομμουνιστικού κόμματος. Από την άλλη, υπουργός Σχέσεων με το Κοινοβούλιο, Ολιβιέ Βεράν, επεσήμανε ότι το κόμμα της Λεπέν και του Μελανσόν, θα πρέπει να αποκλειστούν από τη κυβέρνηση ενότητας, γιατί δεν βρίσκονται, σύμφωνα με τον ίδιο, «στο δημοκρατικό τόξο».
Ο γενικός γραμματέας των Ρεπουμπλικανών αρνήθηκε την Τετάρτη κάθε ιδέα για μια «κυβέρνηση εθνικής ενότητας», την οποία εξίσωσε με έναν «αναγκαστικό γάμο» που θα οδηγούσε σε «διαγραφή των πολιτικών πεποιθήσεων» του άλλου. Συγκεκριμένα, ο Μακρόν μίλησε με τον Κριστιάν Ζακόμπ, τον επικεφαλής των παραδοσιακών συντηρητικών Ρεπουμπλικανών (LR), ενός κόμματος σε πτώση τους τελευταίους μήνες, το οποίο όμως τώρα θα ήταν το κλειδί για να αποκτήσει ο πρόεδρος την απόλυτη πλειοψηφία. Οι επιλογές που έχει στη διάθεσή του ο Μακρόν κυμαίνονται από την αναζήτηση μιας νέας συμμαχίας συνασπισμού, την ψήφιση νομοθεσίας βάσει ad hoc συμφωνιών ή ακόμη και την προκήρυξη νέων εκλογών. Μια συμμαχία με το LR, το οποίο διαθέτει 61 βουλευτές, θα ήταν ιδανική, αλλά μετά από μια πολύωρη συνάντηση με τον πρόεδρο, ο Ζακόμπ το απέκλεισε. «Είπα στον πρόεδρο ότι δεν τίθεται θέμα συμμετοχής σε κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προδοσία των ψηφοφόρων μας», σημείωσε. «Θα παραμείνουμε στην αντιπολίτευση», πρόσθεσε, ενώ δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του δεν θα μπλοκάρει το έργο των θεσμών.
Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορε και του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ, μέλη της αριστερής συμμαχίας NUPES (Νέα Οικολογική και Κοινωνική Πολιτική Ένωση), συναντήθηκαν επίσης με τον Μακρόν, αν και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος ηγείται της NUPES, δεν έχει προγραμματιστεί να το κάνει.Ο Φορέ υιοθέτησε μια πιο διαλλακτική στάση μετά τη συνάντησή του με τον Μακρόν, λέγοντας ότι είναι διατεθειμένος να προχωρήσει με την κυβέρνηση, εάν αυτή λάβει μέτρα για το βασικό ζήτημα της αγοραστικής δύναμης.
Ο Μελανσόν, ο επικεφαλής της France Unbowed που ενορχήστρωσε τη συμμαχία NUPES, πρότεινε τη Δευτέρα να γίνει το NUPES ένα μόνιμο αριστερό μπλοκ. Αν και είπε ότι δεν θα ήταν μια πλήρης συγχώνευση, αλλά απλώς μια αποτελεσματική εναλλακτική δύναμη στο κοινοβούλιο, η πρόταση απορρίφθηκε αμέσως από τα τρία άλλα κόμματα του NUPES.