Τους τομείς ευθύνης μοίρασε ο Τσίπρας στην ΠΓ – Ποιον τομέα αναλαμβάνει ποιος
Οι τομείς ευθύνης των μελών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που επί της ουσίας θα αποτελέσει και τη «διάταξη μάχης» του κόμματος ενόψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του καθοδηγητικού οργάνου.
Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην προετοιμασία του κόμματος του μπροστά στις εκλογές, που εκτιμάει ότι θα πραγματοποιηθούν στις αρχές του φθινοπώρου, αλλά και στην «πληγή» της τοπικής αυτοδιοίκησης, ορίζοντας πολυμελή σχήματα που θα προετοιμάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ για αυτές τις αναμετρήσεις.
Στον Πολιτικό Σχεδιασμό θα συμμετέχουν στελέχη έμπειρα, που γνωρίζουν από εκλογές μάχες. Πρόκειται για τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Μπίστη, Γιάννη Ραγκούση και Νίκο Παππά – με τον τελευταίο να διατηρεί και την εποπτεία του τομέα Υποδομών.
Στην προετοιμασία των αυτοδιοικητικών εκλογών η ευθύνη θα ανήκει στον Χρήστο Σπίρτζη – όπως και ο τομέας Προστασίας του Πολίτη -, ο Κώστας Ζαχαριάδης – που θα έχει και την ευθύνη της νεολαίας -, η Κατερίνα Νοτοπούλου – που διατηρεί και τον τομέα Τουρισμού – και η Κατερίνα Κνήτου.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος «χρεώθηκε» τον συντονισμό του Προγράμματος, ο Νάσος Ηλιόπουλος παραμένει εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, ενώ ο οι Νίκος Φίλης και Έφη Καλαμαρά θα έχουν από κοινού τον τομέα Παιδείας.
Στα θέματα οικονομικών και οικονομίας παραμένει το αντίστοιχο κοινοβουλευτικό δίδυμο Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης, ενώ τις χρεώσεις τους στη Βουλή διατηρούν η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Όλγα Γεροβασίλη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πάνος Σκουρλέτης και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Κομβικός παραμένει ο Αλέκος Φλαμπουράρης, που θα συνεχίσει να είναι υπεύθυνος για τον συντονισμός ΕΠΕΚΕ (είναι οι κοινές επιτροπές κόμματος – βουλής) και για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Για τον τομέα της Άμυνας, υπεύθυνος ορίστηκε ο πρώην αρμόδιος υφυπουργός Πάνος Ρήγας, ενώ για την Υγεία υπεύθυνοι θα είναι ο Ανδρέας Ξανθός και η Χάρις Ματσούκα.
Τα εργασιακά και το συνδικαλιστικό θα ανήκουν στη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον Διονύση Τεμπονέρα, η Ρένα Δούρου αναλαμβάνει τους τομείς περιβάλλοντος και ενέργειας, ενώ τις χρεώσεις που είχε η νυν γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου στις διεθνείς σχέσεις, αναλαμβάνει η Δανάη Κολτσίδα.
Στον τομέα της Δικαιοσύνης η επίβλεψη θα ανήκει στη Μαρία Κουβέλη, τα θέματα φεμινιστικής πολιτικής στην Αννέτα Καββαδία, τα κοινωνικά δικαιώματα στον Πάνο Λάμπρου, ενώ η Θεανώ Φωτίου θα έχει τους τομείς κοινωνικής πρόνοιας και στεγαστικής πολιτικής.
Η Θεοδώρα Τζάκρη αναλαμβάνει τα θέματα της ομογένειας, της ναυτιλίας η Ζωή Καρκούλια, τα αγροτικά η Ολυμπία Τελιγιορίδου, τη Δημόσια Διοίκηση η Παναγιώτα Αράπη, την ψηφιακή πολιτική η Μάγκυ Δούση, τους μικρομεσαίους ο Νίκος Σκορίνης και τον αθλητισμό η Ελένη Συμεωνίδου.