Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και του δείκτη μεταδοτικότητας – Τι λένε οι ειδικοί για τη νέα φάση της πανδημίας και ποιες περιοχές είναι στο “κόκκινο”
Όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας, βρισκόμαστε σε μια διαφορετική θέση, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού είναι πολλαπλώς εμβολιασμένο και ένα επίσης μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει νοσήσει κάτι που σε γενικές γραμμές συμβάλει στη γενική ανοσία. Πάντως παρουσιάζονται πολλές επαναμολύνσεις σε ποσοστό που φθάνει το 11%.
Όπως εξηγεί ο Αχιλλέας Γκίκας οι επαναλοιμώξεις δεν δείχνουν να οδηγούν σε επιπλοκές. Αντιθέτως, όσοι νοσούν αντιμετωπίζουν ήπια συμπτώματα.
«Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο ιός χάνει τη δυναμική του. Αν δεν προκύψει κάτι το συγκλονιστικό, ένα νέο επικίνδυνο στέλεχος, μπαίνουμε σε μια περίοδο εκτόνωσης. Ήδη, ο ιός περιστρέφεται γύρω από υποπαραλλαγές της Όμικρον κάτι που δείχνει «αδυναμία». Φαίνεται πως βγαίνουμε από την πανδημία και ανά χρονικά διαστήματα θα έχουμε μικρές, ανεκτές από την πολιτεία εξάρσεις του ιού», σχολιάζει.
Σε κάθε περίπτωση όπως τονίζουν οι ειδικοί το σημαντικό και αυτό που κοιτούν σε αυτό το σημείο της πανδημίας είναι οι σκληροί δείκτες όχι απλά των εισαγωγών αλλά των νοσηλειών στις ΜΕθ και τους θανάτους.
O Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αχιλλέας Γκίκας μιλώντας στο iefimerida εμφανίστηκε καθησυχαστικός. «Τα μοντέλα μέχρι και τουλάχιστον τις αρχές Σεπτεμβρίου δεν δείχνουν μεγάλες αλλαγές. Από το σύνολο των στοιχείων φαίνεται ότι θα κινούμαστε μεταξύ 150 και 200 νοσηλειών στις ΜΕΘ. Όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται στο διάστημα αυτό να αντιμετωπίσουμε μεγάλο κύμα».
Όπως λέει μιλώντας στο iefimerida.gr, μπαίνουμε σε φάση επικράτησης των δυο νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον (ΒΑ.4 και ΒΑ.5) στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εντούτοις τα προγνωστικά μοντέλα, μέσω των οποίων τα μέλη της επιτροπής των ειδικών παρακολουθούν την πορεία του ιού, δεν εμπνέουν ανησυχία.
Τόσο η ΒΑ.4 όσο και ΒΑ5, που προέρχονται από τη νότιο Αφρική, είναι πιο μεταδοτικές, όπως μαρτυρούν τα επιστημονικά στοιχεία, από τη ΒΑ.2. «Οι νέοι τύποι θα εγκατασταθούν στον πληθυσμό και θα κυριαρχήσουν. Ήδη, στην Αθήνα το 10% των κρουσμάτων αφορά στη ΒΑ.4 και κάπου 2% στη ΒΑ.5. Στη Θεσσαλονίκη τα ποσοστά είναι μικρότερα, ενώ στην Κρήτη, λόγω και του τουριστικού κύματος, τα ποσοστά είναι σαφώς μεγαλύτερα», αναφέρει ο κ. Γκίκας σημειώνοντας παράλληλα ότι «αυτή τη στιγμή καταγράφεται μια μικρή αύξηση των νοσηλειών που κινούνται γύρω στις 80 με 90 την ημέρα, ενώ έχουμε συνεχιζόμενη πτώση των διασωληνώσεων που πλέον είναι γύρω στις 100».
- Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» εκτίμησε πάντως ότι αν γινόταν μεγάλος αριθμός τεστ «είμαι σίγουρος ότι ο μέσος όρος (κρουσμάτων) θα ήταν πάνω από 15.000».
Δεν απέκλεισε μάλιστα εάν το τεστ ήταν του επιπέδου των μηνών Φεβρουαρίου – Μαρτίου – Απριλίου, τα κρούσματα κορωνοϊού να έφταναν ακόμα και 25.000.
Σε ότι αφορά τα συμπτώματα, ο κ. Τζανάκης εξήγησε, μιλώντας εμπειρικά, ότι για το 60% – 80% των περιστατικών νόσησης, ο κορωνοϊός προκαλεί δύο ημέρες υψηλό πυρετό, για μια εβδομάδα πολύ μεγάλη κακουχία, για μια ακόμη εβδομάδα κακουχία σε μικρότερο βαθμό και έντονο πονοκέφαλο.
Ο κ. Τζανάκης συμβούλευσε τους πολίτες να ακολουθούν τρεις βασικές οδηγίες προκειμένου να προστατευτούν:
- Φοράμε τη μάσκα όπου νιώθουμε ανασφαλείς (αεροπλάνα, σουπερ μάρκετ, συναυλίες, παραλίες με συνωστισμό)
- Προφυλάσσουμε ηλικιωμένους άνω των 75 ετών και άτομα με πολλά συνοδά νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας. Θα πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολίου.
- Όσοι είναι θετικοί στον κοροναϊό να το δηλώνουν. Αποτελεί προϋπόθεση για να λάβουν αντιική αγωγή.
Σύμφωνα με το ECDC, ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και πίεση στα νοσοκομεία -αλλά όχι στις ΜΕΘ- καταγράφουν οι 29 από τις 45 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στην Ελλάδα ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt), καταγράφεται πάνω από το 1 σε 71 από τις 76 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.
Οι λοιμώξεις αυξάνονται παντού με ραγδαίο ρυθμό, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται σε 15 χώρες της Ευρώπης με αύξηση άνω του 30%, ενώ επιπλέον 7 χώρες σημειώνουν και αύξηση στον αριθμό των θανάτων.
Στην Ελλάδα τις τελευταίες 10 ημέρες τα κρούσματα παρουσιάζουν άνοδο της τάξης του 60% με 70%, γεγονός το οποίο έχει αυξήσει και τη θετικότητα στα τεστ στο 6% με 7%, ενώ και ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt “σκαρφάλωσε” στο 1.24 σε πανελλαδικό επίπεδο, με τις μεταλλάξεις 4 και 5 να είναι 4 φορές πιο ισχυρές από τη γρίπη.
Σύμφωνα με το επιδημιολογικό εργαλείο καταγραφής και πρόγνωσης της νόσου Covid-19, που έχει δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, cello.org.gr. μόνο 5 Περιφέρειες της χώρας έχουν δείκτη μεταδοτικότητας Rt κάτω του 1, ένδειξη ότι ένα μολυσμένο άτομο μεταδίδει τη νόσο σε λιγότερο από έναν άνθρωπο, με αποτέλεσμα την ύφεση και την συρρίκνωση της διασποράς.
Οι 5 περιοχές, στις οποίες σημειώνεται υποχώρηση της πανδημίας Covid-19 στην Ελλάδα, είναι η Ιθάκη (0.99), το Άγιο Όρος (0.98), το Κιλκίς (0.89), η Ευρυτανία (0.80), και η Ικαρία (0.73).
Δείκτη Rt πάνω από τη μονάδα -που σημαίνει αντίστροφα αύξηση της διασποράς, με έναν μολυσμένο να κολλάει περισσότερους από έναν– παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή 71 από τις 76 περιφέρειες, με τέσσερις από αυτές να ξεπερνούν το Rt 1.50.
Οι περιοχές που κυριολεκτικά “φλέγονται” είναι οι:
- Κως με 1.62
- Ζάκυνθος με 1.58
- Κάρπαθος – Κάσος με 1.56
- Ηράκλειο Κρήτης με 1.53
Άλλες περιοχές με υψηλό δείκτη μεταδοτικότητας Rt είναι, τα Χανιά (1.49), η Κέρκυρα (1.45), η Λευκάδα (1.45), το Λασίθι (1.43) και η Κάλυμνος (1.42).
Επίσης, η Μύκονος (1.39), η Άνδρος (1.38), το Ρέθυμνο (1.37), η Κοζάνη (1.36) και η Μαγνησία (1.36).
«Ψηλά» και κοντά στον πανελλαδικό μέσο όρο του δείκτη μεταδοτικότητας στο 1.24, είναι η Αττική (1.23) και η Θεσσαλονίκη (1.24), και επίσης, η Σύρος (1.28), η Λάρισα (1.26) και η Αχαΐα (1.25).
«Έχουμε καιρό να δούμε τόσο αυξημένο τον δείκτη Rt»
Σχολιάζοντας στο iatropedia.gr τα νέα ανησυχητικά ευρήματα, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης σημειώνει πως για την επιδεινωμένη εικόνα της πανδημίας και το νέο αυτό κύμα ευθύνονται τα σούπερ μεταδοτικά μεταλλαγμένα στελέχη Όμικρον 4 και Όμικρον 5.
«Έξαρση δεν υπάρχει μόνο στα νησιά. Η Αττική έχει έξαρση μεγάλη και ιδιαίτερα στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας. Η Αθήνα έχει κυρίως Όμικρον 4, ενώ τα νησιά -και κυρίως η Κρήτη- έχουν Όμικρον 5», αναφέρει και προσθέτει πως η προηγούμενη παραλλαγή Όμικρον 2, ήταν πολύ πιο “αδύναμη” από τις δύο καινούργιες:
«Έχουμε καιρό να δούμε τέτοιες τιμές Rt. Nα φανταστείτε πως η Όμικρον 2 στο απόγειό της έδινε 1.14 στον δείκτη μεταδοτικότητας κι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει 1.24. Άρα περιμένουμε ανάλογα κρούσματα που σημαίνει μεταξύ 17 και 25 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα στο πικ του κύματος, με αυτούς τους δείκτες μεταδοτικότητας. Αυτό θα συμβεί πιθανότατα στα τέλη Ιουλίου. Εάν και εφόσον δηλώσουμε και μετρήσουμε σωστά τα κρούσματα, βέβαια», σημειώνει ο επιστήμονας.
Οι επιστήμονες αναμένουν σε περίπου δύο εβδομάδες να αρχίσουν να ανεβαίνουν ξανά και οι θάνατοι. Μάλιστα αυτό ενδέχεται να συμβεί, χωρίς να παρουσιαστεί πίεση στις ΜΕΘ, όπως λένε.
Η χαμηλή επίπτωση της νόσου στους υγιείς ανθρώπους θα φέρει μεν πίεση στα νοσοκομεία, αλλά μόνο στις απλές κλίνες Covid-19 και όχι στις ΜΕΘ, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες.
Κινδυνεύουν, ωστόσο, οι άνω των 65 ετών και οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα και γι’ αυτό δεν αποκλείεται να επισπευσθεί η χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής (τέταρτης) δόσης μέσα στο καλοκαίρι.